Ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας των αναδρομών στο παρελθόν και ο φετινός δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το Facebook όπως πέρυσι έτσι και φέτος έκανε τον δικό του απολογισμό για τη χρονιά που φτάνει στο τέλος της, μέσα από τις δημοσιεύσεις που αποτύπωσαν πιο γλαφυρά την επικαιρότητα. 

Είναι πλέον γεγονός πως το Facebook παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών παγκοσμίως και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που αντιμετώπισε τα σημαντικότερα γεγονότα του έτους. Πολιτική, οικονομία, τρομοκρατία, ισότητα, αστυνομική βία και φυσικές καταστροφές ήταν τα πιο πολυσυζητημένα θέματα για το 2015.

Όταν στα 10 κορυφαία γεγονότα δεν υπάρχει ούτε ένα που να αφορά την τέχνη ή τον πολιτισμό, όταν δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα που έχει να κάνει με την αγάπη και όχι τον φανατισμό, τότε σίγουρα ήταν μια κακή χρονιά. Μόλις ένα θέμα από τα δέκα είναι ξεκάθαρα ευχάριστο, αυτό της νομιμοποίησης των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών στην Ιρλανδία. Που ακόμα και σε αυτό υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις από συντηρητικές ομάδες και την εκκλησία (ω τι έκπληξη).

Σίγουρα η γεωγραφική απόσταση παίζει ρόλο στο πόσο πολύ θα απασχολήσει ένα θέμα την κοινή γνώμη μιας χώρας. Έτσι παρατηρούμε πως κάποια γεγονότα (λογικά) προβλήθηκαν και συζητήθηκαν λίγοτερο από κάποια άλλα, τόσο από τα μέσα όσο και από τους πολίτες της Ελλάδας. Ας τα τσεκάρουμε.

 

1. Πολιτική – Προεδρικές Εκλογές στο Αμέρικα
Ψιλοαδιάφοροι οι Έλληνες με τη φάση των Αμερικανών στην αρχή. Η Χίλαρι ανακοινώνει την υποψηφιότητά της και οι Έλληνες ψιλοχέστηκαν αφού είναι γυναίκα πρώην προέδρου και η οικογενειοκρατία είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στην χώρα μας. Μέχρι που στο παιχνίδι μπήκε ο Ντόναλντ Τραμπαρίφας για να βάλει το αλατοπίπερο. Τον αγαπήσαμε και τον τρολάραμε σχεδόν όσο και τον Μιχάλη Ταμήλο. Μόνο που αυτός πάει για πλανητάρχης, διάολε! 

I’m running for president. Everyday Americans need a champion. And I want to be that champion. -Hhttp://hillaryclinton.com/join/

Δημοσιεύτηκε από Hillary Clinton στις Κυριακή, 12 Απριλίου 2015

 

2. Τρομοκρατία – Επιθέσεις στο Παρίσι 
​Οι βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας συγκλόνισαν όπως είναι λογικό και την Ελλάδα. Πολλοί συμπατριώτες μας βρίσκονταν κοντά στα σημεία των εκρήξεων και επικράτησε ένας μικρός πανικός. Τα Ελληνικά ΜΜΕ στήνονταν στην πύλη αναχωρήσεων του Ελ.Βενιζέλος για να βρουν Γάλλους να κλάψουν on camera και σχεδόν απαιτούσαν λίγες δηλώσεις που θα έβγαζαν φόβο. Μάλλον δεν τα κατάφεραν.

“Les méchants, c’est pas très gentil.”➡ http://bit.ly/1Lix9L2#LPJ

Δημοσιεύτηκε από Le Petit Journal στις Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

 

3. Πόλεμος στη Συρία – Προσφυγική Κρίση
Ένα από τα θέματα που η χώρα μας τα βίωσε στο πετσί της. Χιλιάδες πρόσφυγες περνούν κάθε μέρα τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον. Την ίδια στιγμή οι πολίτες της χώρας μας δείχνουν ανθρώπινα αντανακλαστικά τους. Άλλοι με αλληλεγγύη, άλλοι με σκατοψυχιά, άλλοι για πολιτική εκμετάλλευση και οι περισσότεροι ως τηλεθεατές. Λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πάντως.

 
Drone footage shows migrants and refugees crossing farmland

This drone footage filmed near the Croatian border shows thousands of migrants and refugees crossing through farmland on foot.Slovenia has complained it lacks manpower and equipment to handle the recent influx of people crossing through the country.

Δημοσιεύτηκε από Channel 4 News στις Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015
 
 
4. Φυσική καταστροφή – Σεισμός 7,8R Νεπάλ
Σχεδόν 9.000 νεκροί στη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χρονιάς που φτάνει στο τέλος της. Λόγω εγγύτητας, οι Έλληνες δεν ασχολήθηκαν και πολύ με την κατάσταση. Ναι , οκ, υπήρχαν και οι γελοίοι τύποι που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή που έβγαλε το Facebook για να δηλώσουν ότι είναι ασφαλείς από τον σεισμό. Για να μην είμαστε και υπερβολικοί, αυτή ήταν μια παγκόσμια μαλακία μεγατόνων που δεν περιορίστηκε στην Ελλαδίτσα.

Nepali police officers lift their commander and celebrate after they and Fairfax County rescue team pulled out teenager…

Δημοσιεύτηκε από Anup Kaphle στις Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

 

5. Οικονομία – Ελληνική κρίση
Ό,τι και να πούμε για την Greek Crisis θα είναι πολύ λίγο. Ωστόσο καλό θα ήταν να σταθούμε στην αγόρευση του Guy Verhofstadt στο Ευρωκοινοβούλιο. Η ομιλία του που απευθυνόταν στον Αλέξη Τσίπρα, έγινε viral μέσα σε λίγα λεπτά στο Ελληνικό Facebook και προκάλεσε σύγχιση. Αυτό συνέβη γιατί πολλοί άκουσαν τι έλεγε ο Βέλγος πολιτικός αλλά λίγοι γνώριζαν τι πρεσβεύει ο ίδιος. Ήταν μια μικρή απόλαυση (και μια μεγάλη απογοήτευση) να βλέπεις βαθιά αντιμνημονιακούς διαδικτυακούς επαναστάτες να κοινοποιούν την ομιλία ενός πολιτικού που βρίσκει πολύ light το μνημόνιο για τα δικά του γούστα. Παράνοια!

I got angry this morning at Mr Tsipras, because we need to see concrete proposals coming from him. We can only avoid a #Grexit if he takes his responsibility. Watch my speech again here

Δημοσιεύτηκε από Guy Verhofstadt στις Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

 

6. Ανθρώπινα Δικαιώματα – Gay γάμοι στην Ιρλανδία
Τον περασμένο Μάιο, η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποιεί τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Στην Ελλάδα, τα γνωστά… Πόλεμος στο Facebook, με μπινελίκια και τον θεό πανταχού παρόντα και έτοιμο να μας κάψει (για τους μισούς) και επαναστατική γυμναστική με τη σημαία των Gay να γίνεται φωτογραφία προφίλ (στους υπόλοιπους). Στην Ιρλανδία αντιδιαδηλώσεις συντηρητικών ομάδων και εκκλησίας (ω, τι έκπληξη!) διχάζουν την χώρα, όμως ό,τι και να κάνουν η δικαιοσύνη έχει πάρει μια μεγάλη απόφαση που θα αποτελέσει σταθμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

From the steps of the Supreme Court: Watch President Obama call Jim Obergefell, one of the petitioners in today’s marriage equality case, to congratulate him on his leadership. go.wh.gov/LoveWins #LoveWins

Δημοσιεύτηκε από The White House στις Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

 

7. Τρομοκρατία – Πόλεμος εναντίον ISIS
Το 2015 ήταν η χρονιά που έβαλε για τα καλά στο λεξιλόγιο μας το όνομα ISIS. Στη χώρα μας (ως γνήσια πατρίδα της συνομοσιολογίας) το βασικό θέμα συζήτησης ήταν το “ποιος χρηματοδοτεί” τον ISIS και όχι το πώς θα τους σταματήσουμε. Όταν δε, βγήκε στη φόρα ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι είχε περάσει και από την Ελλάδα, τότε κάποιοι σκέφτηκαν πως οι Τζιχαντιστες περνούν στην Ευρώπη μαζί με τους μετανάστες. Και η συζήτηση για το κλείσιμο των συνόρων, μόλις είχε αρχίσει. Οι χρήστες του Facebook ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι ακριβώς είναι οι τζιχαντιστές και γι’ αυτό ακολούθησαν πολλούς λογαριασμούς μεγάλων οργανισμών εναντίον της τρομοκρατίας. 

“I don’t see ISIS as Muslim. I see terrorists when I look at ISIS,” a Muslim feminist said about the hashtag #NotInMyName.

Δημοσιεύτηκε από CNN στις Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

 

8. Τρομοκρατία – Επιθέσεις στο Charlie Hebdo
Άλλο ένα γεγονός που προκάλεσε χάος στο Ελληνικό -και όχι μόνο- Facebook. Το “Je suis Charlie” ήταν ίσως το πιο διαδεδομένο quote της χρονιάς που τελειώνει. Όλοι συμπαραστάθηκαν στους συντάκτες του σατιρικού περιοδικού, όλοι έσκισαν τα σώβρακά τους για την ελευθερία του τύπου. Eδώ δεν τολμώ καν να σκεφτώ πώς θα αντιμετωπιζόταν ένα περιοδικό που θα έδειχνε τον Χριστό Gay ή τον Μέγα Αλέξανδρο να κρατά τη σημαία των Σκοπίων. Αλλά είπαμε, “Nous Sommes Charlie”. Μέχρι και ο Άδωνις!

Voici la “une” du prochain numéro de Charlie Hebdo qui sortira mercredi 14 janvier. Ce numéro, dit “des survivants”,…

Δημοσιεύτηκε από Le Monde.fr στις Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

 

9. Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αστυνομική βία στη Βαλτιμόρη
Ο θάνατος του 25χρονου Αφροαμερικανού Freddie Gray ύστερα από βασανισμό σε αστυνομικό βανάκι, επανέφερε το θέμα του ρατσισμού στα σώματα ασφαλείας. Εκατοντάδες διαδηλώσεις στις Η.Π.Α., σχετική ηρεμία εδώ. Πολλά βίντεο σχετικά με την αστυνομική βία κοινοποιήθηκαν από τους Έλληνες χρήστες και αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος για πολλές διαδικτυακές αντιπαραθέσεις. Τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν διακριτικά χωρίς πολλά γιατί δεν είναι να το παίζεις και προφέσορας όταν η ακροδεξιά αλωνίζει στη χώρα σου… Αυτό δεν ήταν το μοναδικό κρούσμα εγκληματικής αστυνομικής αυθεραισίας στις Η.Π.Α.. 

I have been closely monitoring the situation in Baltimore City and have been in contact with Mayor Stephanie…

Δημοσιεύτηκε από Larry Hogan στις Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

 

10. Τρομοκρατία – Επίθεση σε εκκλησία στο Τσάρλεστον
Στις 17 Ιουνίου ένοπλος σκοτώνει 9 άτομα σε εκκλησία στο Τσάρλεστον της South Carolina. Στην Ελλάδα σχεδόν απαρατήρητο. Δεν θυμάμαι κάτι διαφορετικό από μια απλή αναφορά της είδησης. Λίγες μέρες μετά κυκλοφορεί φωτογραφία του στο Facebook με την ομοσπονδιακή σημαία της Αμερικής, σύμβολο του φυλετικού διαχωρισμού και σημερινό συνώνυμο του ρατσισμού παγκοσμίως. Με αφορμή αυτό, οι αντιπρόσωποι της πολιτείας ψηφίζουν την κατάργηση της σημαίας και την αφαιρούν από κάθε πολιτειακό έγγραφο. Mέσα στο 2015 συνέβησαν 355 μαζικές εκτελέσεις σε 336 μέρες. Περισσότερες από μία κάθε μέρα…

 

Thanks so much for the love and support, fam! We rise together!

Δημοσιεύτηκε από Bree Newsome στις Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

 

Καλή χρονιά crying