Φανταστείτε να υπήρχε ένα εγχειρίδιο με τίτλο “Πώς να φτιάξετε Ένα Κράτος της Προκοπής από την Αρχή“.

Ένα εγχειρίδιο που θα ακολουθούσες τα βήματα του για να δημιουργήσεις ένα κράτος πετυχημένο οικονομικοπολιτικά και κοινωνικά. Ένα κράτος εντελώς αντίθετο από το ελληνικό αντιπρότυπο. 

Το φαντάζεστε;

Μη σπάτε το κεφάλι σας, σας πρόλαβαν άλλοι. Και πιο συγκεκριμένα, σας πρόλαβαν τα σαΐνια του “The School of Life” που φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα καταπληκτικό βίντεο (στο αφήνουμε για το τέλος) στο οποίο με πολύ απλά λόγια εξηγούν τα βήματα που πρέπει να κάνει μια χώρα ώστε να γίνει δυνατή, επιτυχημένη και πλούσια.

Δηλαδή, αυτά:

Σε μια τέτοια χώρα, λοιπόν, την Richland όπως την ονομάζουν, εκτός από τους παραπάνω πυλώνες πρέπει να συντρέχουν κι ορισμένοι πολιτισμικοί παράγοντες. Ορισμένα στοιχεία που οφείλουν να αφομοιώσουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. 

Τα εξής στοιχεία:

1. Η επαγγελματική σου κάρτα, είναι ο καθρέφτης σου. Τίποτε άλλο δεν μετράει. 
2. Όσα περισσότερα πτυχία έχεις, τόσο πιο αγαπητός θα είσαι στους υπόλοιπους.
3. Το βασικό σου όνειρο; Να γίνεις ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη χώρα σου. Δεν πρέπει να αποτύχεις.
4. Δεν θα πρέπει να κοιμάσαι πολύ. Πρέπει να είσαι εργασιακά στην τσίτα, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος κι ανελέητος. 
5. Ο καταναλωτής είναι ο βασιλιάς του παιχνιδιού. Μην τολμήσεις να παράγεις. Κατανάλωνε, κατανάλωνε, κατανάλωνε!


6. Βασική δουλειά των ΜΜΕ είναι να τρομοκρατούν. Δική σου δουλειά είναι να τα ακούς και να υπακούς.
7. Μην ονειρεύεσαι διακοπές. Αυτά είναι για τους τεμπέληδες.
8. Να ακολουθείς ό,τι προστάζει η μόδα. Αυτό είναι το μοτό σου: “Μεγάλο αμάξι, μεγαλύτερο αμάξι, τεράστιο αμάξι”. Όπου “αμάξι”, βάλε ό,τι επιθυμείς. 
9. Να θαυμάζεις τα πρότυπα που δημιουργούν οι παραγωγοί κέρδους. Οι τηλεπερσόνες και οι σελέμπριτις είναι οι ταγοί σου.
10. Να είσαι κοσμικός. Αν τύχει, όμως, και έχεις μέσα σου ψήγματα θρησκευτικότητας, φρόντισε ο θεός σου να είναι υλιστικός. 

Αν σου θυμίζει κάτι η Richland, είναι που επισκέπτονται το μυαλό σου εικόνες από τον καπιταλιστικό “παράδεισο” των δυτικών δημοκρατιών. Εκείνων, δηλαδή, που σου εμφανίζουν ως επιτυχημένο πρότυπο κρατικής οργάνωσης (ένα πρότυπο που ειρωνεύεται κι αποδομεί με μαεστρία το “The School of Life“). Ένα πρότυπο, στο οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να προσαρμοστεί και η φτωχή Ελλαδίτσα. Και όταν λέμε “να προσαρμοστεί”, εννοούμε πλήρως. Γιατί ήδη κατά ένα μεγάλο μέρος ο δεκάλογος που προαναφέρεται στο βίντεο, έχει υιοθετηθεί ως στάση ζωής και στα μέρη μας.  

Για πες; 

Σου κάνει αυτό που σου πλασάρουν;

Δες και ξανασκέψου το.