Οι Anonymous έβαλαν στο στόχαστρο τους τον ISIS και αυτή είναι η πρώτη φορά που δεν επιτίθενται εναντίον μίας κυβέρνησης ή μίας πολυεθνικής, αλλά εναντίον μίας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι Anonymous έχουν διαλέξει να πλήξουν τον ίδιο στόχο που έχουν επιλέξει οι παραδοσιακοί εχθροί τους, όπως αναμφισβήτητα είναι οι κυβερνήσεις, το κράτος και όσοι κρατούν πλούτο και εξουσία στα χέρια τους.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε ακτιβιστές hackers που δρουν σε καθεστώς παρανομίας να πλήττουν έναν στόχο που θα αποτελεί και στόχο για επίσημες κυβερνήσεις μεγάλων δυνάμεων, όπως εκείνες της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Θα ήταν υπεραπλουστευτικό και αφελές να πούμε ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους «εχθρούς» τους, ωστόσο προχωρούν σε μία αθέμιτη συμμαχία που έχει τη δική της σημασία. Μην ξεχνάμε και τις θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν πολλές από τις κυβερνήσεις που τώρα είναι αθέμιτοι σύμμαχοι, στο παρελθόν να έχουν χρηματοδοτήσει το ISIS.

Είτε θεωρεί κάποιος ότι οι Anonymous έχουν λόγο ύπαρξης είτε όχι, το ενθαρρυντικό είναι ότι στο όνομα των αθώων θυμάτων του Παρισιού έχει γίνει μία ακόμη υπέρβαση. 

Και η κίνηση τους δείχνει αυτό που δεν θέλουν ακόμη πολλοί να δεχθούν:

Αυτήν τη στιγμή φαίνεται να μην υπάρχουν πλευρές για να υποστηρίξεις.

Γνώμονας είναι μόνο ο άνθρωπος.

Το χτύπημα στο Παρίσι, παρά τα όσα μπορεί να πει κάποιος για τις ευθύνες της Γαλλίας για την κατάσταση της Συρίας,  ερμηνεύεται απλούστατα ως «αθώοι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν από φανατικούς για τα πολιτικόοικονομικά συμφέροντα τρίτων». Αυτοί στο Παρίσι, στη Συρία, στο Λίβανο έχουν τόση ευθύνη για το τι συμβαίνει στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, όση έχουμε και εμείς. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε απο εμάς.

Όποιος συνεχίζει να μην το καταλαβαίνει αυτό και να πιστεύει ότι ο 33χρονος Guillaume Le Dramp, σερβιτόρος, έφταιγε για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και καλώς δολοφονήθηκε στο Παρίσι, είναι απλά και ο ίδιος φανατικός.

Όμως τι μπορούν πραγματικά να κάνουν οι Anonymοus; Σε τι πρέπει να ελπίζουν όσοι μοιρολατρικά περιμένουν κάθε τόσο την από μηχανής Θεού παρέμβασή τους;

Η «σοσιαλμιντιακή» στρατολόγηση του ISIS ίσως σταματήσει να είναι τόσο εύκολη.

Ήδη μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο τους, «έριξαν» 5.500 λογαριασμούς τζιχαντιστών στο Twitter. Ίσως νέες πληροφορίες για τα μέλη του ISIS έρθουν στο φως και τους συκοφαντήσουν στα μάτια των μελλοντικών «πελατών» τους, των φανατικών μουσουλμάνων. Ίσως πάλι να μην καταφέρουν ποτέ ξανα να επικοινωνήσουν τις φρικαλεότητες τους μέσω του Youtube.

Ίσως βέβαια και να μη συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Δεν είναι και λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι παρά τα αποτελεσματικά χτυπήματα των Anonymous κατά το παρελθόν, στην ουσία δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από μια τρύπα στο νερό.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι Anonymous έχουν καταφέρει αρκετά:

1. Επιχείρηση Porn Day
Ως αντίποινα για τη διαγραφή μουσικών video, τα οποία έπλητταν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών τους σύμφωνα με το Youtube, οι Anonymous γέμισαν τον δημοφιλή ιστότοπο με πορνογραφικά video “μεταμφιεσμένα” σε οικογενειακά video. 

2. Επίχειρηση Payback 
Οταν ο Julian Assange, πρωτεργάτης των Wikileaks συνελήφθη επειδή διέρρευσε μία σειρά εγγράφων που οι ΗΠΑ κρατούσαν μυστικά, οι Anonymous επιτέθηκαν στις ιστοσελίδες της Mastercard, επειδή είχε σταματήσει να δέχεται δωρεές για το Wikileaks. Αντίστοιχα επιτέθηκαν στο Amazon.com, επειδή ανακάλεσε τη χρήση των servers του και στο PayPal, επειδή και αυτό σταμάτησε να δέχεται δωρεές για το Wikileaks.

3. Επιχείρηση Darknet
Οι Anonymous έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά σελίδων παιδικής πορνογραφίας.

4. Operation Revenge
Οι Anonymous, αντιδρώντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που έκλεισε την ιστοσελίδα Megaupload.com, έριξαν τις ιστοσελίδες του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, του FBI, των Ενώσεων Κινηματογραφικής Βιομηχανίας «Motion Picture Association of America» και της Δισκογραφικής Βιομηχανίας «Recording Industry Association of America».

5. Operation Sony
Οι Anonymous είχαν ανακοινώσει ότι θα χτυπούσαν την Sony επειδή κινήθηκε δικαστικά εναντίον του George Hotz, του Αμερικανού που χάκαρε το Playstation 3. Αν και αργότερα αρνήθηκαν την συμμετοχή τους στην αποδιοργάνωση του PlayStation Network, πιστεύεται από τις αρχές ότι ένα κομμάτι των Anonymous ήταν υπεύθυνο για την επίθεση.

Δεν έχουν κάνει και λίγα, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους απέναντι σε έναν αληθινό πόλεμο όπου σκοτώνονται άνθρωποι, αμφισβητείται. 

Και συνήθως αμφισβητείται από εκείνους που μάλλον τους φαντάζονται κάπως έτσι.