Το ημερολόγιο έγραφε 5 Δεκεμβρίου 2013 όταν ένας από τους τελευταίους οραματιστές, ένας άνθρωπος που ονειρευόταν την ειρήνη στον πλανήτη και έκανε τα πάντα για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους, άφηνε την τελευταία του πνοή.

Και όλος ο κόσμος θρήνησε την απώλεια του Nelson Mandela ενός ξεχωριστού ηγέτη, που δεν λύγισε στις αδικίες και τις δυσκολίες, που έμεινε πιστός στις αρχές του.

Και σήμερα 100.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το μεγαλύτερο στάδιο της Νοτίου Αφρικής για να τον αποχαιρετήσουν. Απλοί άνθρωποι, πολιτικοί, ακόμα και αστέρα της πασαρέλας και του Hollywood.

Ακόμα και άνθρωποι με τους οποίους τα προηγούμενα χρόνια είχε διαφωνήσει ανοικτά μαζί τους ο Mandela σε σημαντικά θέματα, όπως την Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 – φυσικά και λέμε για τον Tony Blair και τον George Bush Jr. που σίγουρα τα πιστεύω τους δεν έχουν αλλάξει, αλλά μάλλον δεν χάνουν την ευκαιρία να βγουν μια ακόμα… φωτογραφία.

Βέβαια σήμερα οι πρωταγωνιστές δεν ήταν αυτοί, αλλά ένας άνθρωπος που σήκωσε την γροθιά του και πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα.