Θέλουμε να διαβάσετε αυτή την είδηση μέχρι τέλους, έτσι, τρακαρισμένοι με το παράλογο. Το ανήκουστο. Γιατί; Γιατί συνέβη. Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες της Νότιας Καρολίνας εξετάζουν ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα καθιστά ένα άτομο που προχωρά σε έκτρωση, επιλέξιμο για θανατική ποινή. Είστε ακόμα εδώ μαζί μας ή πιστεύετε πως πρόκειται για τραβηγμένο αστείο;

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για την Προγεννητική Ισότητα Προστασίας της Νότιας Καρολίνας του 2023», θα αλλάξει τον ποινικό κώδικα της πολιτείας και ουσιαστικά θα επαναπροσδιορίσει το «πρόσωπο» ώστε να συμπεριλαμβάνει ένα γονιμοποιημένο ωάριο από τη στιγμή της σύλληψης. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η αλλαγή θα «διασφάλιζε ότι σε ένα αγέννητο παιδί που είναι θύμα ανθρωποκτονίας θα παρέχεται ίση προστασία σύμφωνα με τους νόμους περί ανθρωποκτονιών της πολιτείας». Κάπως έτσι και σύμφωνα με τον νόμο της Νότιας Καρολίνας, αυτό περιλαμβάνει και τη θανατική ποινή. 
Το νομοσχέδιο προβλέπει εξαιρέσεις. Επί παραδείγματι, γυναίκες που έκαναν έκτρωση λόγω απειλής επικείμενου θανάτου ή σοβαρού σωματικού τραυματισμού. Προβλέπει, παράλληλα, εξαίρεση αν η έκτρωση έγινε για να σωθεί η ζωή της μητέρας. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για βιασμό ή αιμομιξία. 

Η Νότια Καρολίνα ακολουθεί την ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος στην έκτρωση

Η κίνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το περασμένο καλοκαίρι να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση έχει επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα, έμπρακτα, σχετικά με το αν ένα άτομο που θα προχωρήσει σε έκτρωση θα μπορούσε να κατηγορηθείο για φόνο σε πολιτείες με νόμους κατά των αμβλώσεων.

Παράλληλα, ρισκάρονται ζωές γυναικών που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αμβλώσεις με ασφάλεια και κάθε υγειονομική περίθαλψη. Μερικές αναγκάζονται να κάνουν ταξίδια ωρών, σε άλλες πολιτείες. 

Μετά την απόφαση, νόμοι κατά των αμβλώσεων που περιλαμβάνουν κατηγορίες ανθρωποκτονιών ως ποινικές κυρώσεις, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε πολιτείες όπως η Νότια Καρολίνα, το Κεντάκι και Αρκάνσας. 

Οι αντιδράσεις

Το νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη 21 Ρεπουμπλικάνων της Βουλής της Νότιας Καρολίνας, αλλά από τότε που εισήχθη τον Ιανουάριο, ορισμένοι νομοθέτες ζήτησαν να αφαιρεθούν τα ονόματά τους από τη νομοθεσία. 

Η βουλεύτρια Νάνσι Μέις, του GOP, που προέτρεψε το κόμμα της να υιοθετήσει μια πιο κεντρώα προσέγγιση στους νόμους κατά των αμβλώσεων, επέκρινε την προτεινόμενη νομοθεσία στο βήμα της Βουλής. 

Με πληροφορίες από eu.usatoday.com και rollingstone.com

Διάβασε ακόμα: