Μάρτιος έρχεται και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, εκτός από το ότι κάνουν την εμφάνισή τους κάτι λευκά και κόκκινα βραχιόλια και κάτι random κρύα από το πουθενά: έρχεται καλοκαιράκι. Παιδιά, όσο cool και να παριστάνουμε ότι είμαστε, σχεδόν όλοι πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε πως από την άνοιξη πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε λίγο το σώμα μας γιατί “καλοκαιράκι έρχεται”, #bikinibody και γενικώς όλα αυτά τα καταπιεστικά πρέπει και στάνταρ για τα σώματά μας με μαγιό ή χωρίς μαγιό, σε instagram stories ή σε καλοκαιρινά φορεματάκια ή αμάνικα μπλουζάκια μέσα στα οποία οριακά αναπνέουμε. 

Σιγά σιγά θα αρχίσουν να μας βρίσκουν όλα εκείνα τα άρθρα με συμβουλές αδυνατίσματος, υγιεινές συνήθειες, αποτελεσματικές δίαιτες και μαγικούς τρόπους να αποκτήσουμε το σώμα της Ζιζέλ σε ένα μήνα. Προφανώς δεν έχουμε ψευδαισθήσεις και μπορούμε μια χαρά να διαχωρίσουμε μια επικίνδυνη και επίπονη για το σώμα μας μέθοδο από έναν βιώσιμο τρόπο να διατηρούμε ένα υγιές βάρος, με υγιεινές συνήθειες και τρόπους διαχείρισης του concept διατροφή. 

Κι όμως, πολλές από τις συνήθειες που θεωρούμε υγιεινές είναι τεράστια ψέματα, μύθοι. Και οι παρακάτω τέσσερις είναι κάποιες από αυτές. 

Αποτοξίνωση

Την επόμενη φορά που θα ακούσουμε κάποιον να μιλάει για  την “αποτοξίνωση” που έκανε για μερικές μέρες και ένιωσε “άλλος άνθρωπος”, ας γελάσουμε δυνατά. Πολλοί άνθρωποι κάνουν αποτοξίνωση πιστεύοντας πως έτσι θα βοηθήσουν το σώμα τους να αποβάλει τις τοξίνες και θα επανεκκινήσουν τον μεταβολισμό τους, ώστε να χάσουν τα ανεπιθύμητα κιλά. Ναι, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Καμία έρευνα ως τώρα δεν έχει καταφέρει να αποδείξει πως οι αποτοξινώσεις επιταχύνουν τον μεταβολισμό. Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο ώστε να αποβάλλει καθημερινά τις τοξίνες με τις οποίες το φορτώνουμε. Οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια από εμάς για αυτό. Ο οργανισμός ξέρει τη δουλειά του. 

via GIPHY

Μέτρηση θερμίδων

Αν η καταδίκη σε αιώνια μιζέρια είχε συνώνυμο, ίσως ήταν αυτό: μέτρηση θερμίδων. Πόσους θερμιδομετρητές έχουμε αγοράσει σε αυτή τη ζωή; Πόσους υπολογισμούς έχουμε κάτσει στις αθώες μας ζωούλες και έχουμε κάνει; Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες και δεν τις διαχειρίζεται ο οργανισμός με τον ίδιο τρόπο. Ας πούμε ένα ποτήρι τζιν έχει “κενές θερμίδες”, δηλαδή παντελώς άχρηστες τις οποίες δεν μετατρέπει καν σε ενέργεια. Δεν είναι, ωστόσο, μόνο αυτό το πρόβλημα. Το να μετράμε θερμίδες οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Και αυτό δεν το θέλουμε. 

Καθημερινό ζύγισμα

Θα μπορούσε αυτή η παράγραφος να είναι μια μόλις πρόταση ή μάλλον ευχή: ας μη γινόμαστε εμμονικοί. Πάντως, ενώ η επιστήμη έχει δείξει πως πράγματι το καθημερινό γύρισμα σε περιόδους που κάνουμε διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, στην πραγματικότητα το βάρος ως αριθμός, δεν λέει και πολλά πράγματα ούτε για την υγεία του σώματός μας (ένα αδύνατο σώμα δεν είναι απαραίτητα υγιές) ούτε για το κατά πόσο πετυχαίνουμε τον στόχο μας. Τα κιλά που μειώνονται (ή αυξάνονται) δεν είναι απαραίτητα λίπος, μπορεί να είναι μυϊκή μάζα. Το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό και το καθημερινό ζύγισμα μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές. 

via GIPHY

Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής

Hello, captain obvious θα πείτε τώρα και δίκιο θα έχετε, αλλά από ό,τι φαίνεται, το αυτονόητο και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι τόσο αυτονόητο. Τα συμπληρώματα διατροφής ποτέ δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν την ισορροπημένη διατροφή και τη σωστή λήψη τροφών. Δεν γίνεται να υποσιτίζεται κάποιος και να βασίζεται σε ένα συμπλήρωμα. Νομίζουμε πως βγάζει νόημα αυτό, ναι; Ναι. 

Ο ένας και μοναδικός κανόνας: πάντα απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό διατροφής, πριν από κάθε μας προσπάθεια για απώλεια βάρους.