Αν το σκεφτούμε, λίγες διαδικασίες στην ιστορία των κοινωνιών είναι τόσο βαθιά ανθρωπιστικές όσο η τεχνολογική εξέλιξη. Εκ πρώτης όψεως, τίποτα ανθρώπινο δεν φαίνεται να υπάρχει στη διαρκή προσπάθειά μας να κατασκευάσουμε εργαλεία και μηχανές που οι δυνατότητες τους ξεπερνούν κατά πολύ τις δικές μας και ο σκοπός τους είναι να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία. Δεν είναι έτσι ωστόσο. Η ιστορία της τεχνολογίας είναι μια συναρπαστική αφήγηση σχετικά με το πώς ο άνθρωπος προσπαθεί να κατανοήσει όσα υπάρχουν γύρω του και μέσω της γνώσης και της επιστήμης να τα εκλογικεύσει ώστε να μπορέσει να κάνει ένα βήμα ακόμα πιο μακριά. Αποτυπώνει την άοκνη προσπάθεια του ανθρώπινου πνεύματος να φτάσει πιο μακριά και να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο όμορφο για όλους.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή υπάρχει ένα κομβικό σημείο. Η τεχνολογία είχε ως πρωταρχικό σκοπό την ερμηνεία του κόσμου που βρισκόταν γύρω μας: έπρεπε να βρούμε τροφή εύκολα, έπρεπε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια, έπρεπε να διασχίσουμε ωκεανούς ώστε να ανακαλύψουμε νέους εμπορικούς δρόμους, έπρεπε να κοιτάξουμε ψηλά στα αστέρια για να κατανοήσουμε τις απαρχές μας. Κάποια στιγμή όμως και ενώ η συζήτηση για όλα τα παραπάνω εξακολουθούσε να μένει ανοιχτή, η τεχνολογία στράφηκε σε όσα βρίσκονταν μέσα μας -σε έναν κόσμο που θαρρούμε ότι ξέρουμε κι όμως είναι αχανής.

Αυτή η διαρκής συμβίωση του εξωτερικού με τον εσωτερικό κόσμου αποτυπώνεται σε κάθε πτυχή του Huawei GT 2 Pro, του νέου smartwatch της Huawei το οποίο μπορείς πλέον να παραγγείλεις και να επωφεληθείς από τις προσφορές του Huawei Month που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει μεγάλες εκπτώσεις σε ακόμα περισσότερα προϊόντα (smartphones, λάπτοπ, τάμπλετ και smartwatches. 

Από τη μία κάσα από τιτάνιο και επιφάνεια οθόνης από ζαφείρι ώστε να αντέχει σε όλες τις εξωτερικές συνθήκες και σε κάθε τύπο προπόνησης, όσο σκληρή και αν είναι. Από την άλλη, η πίσω όψη του GT Pro 2 είναι κεραμεική ώστε να είναι απόλυτα φιλική με το δέρμα σου. Τα watch faces επίσης φέρνουν κοντά τους δύο κόσμους, όπως κάθε τεχνολογικό προϊόν οφείλει να κάνει, καθώς πολλές από τις καλαίσθητες επιλογές είναι εμπνευσμένες από τον φυσικό μας κόσμο. Η δική μου αδυναμία είναι εκείνο που χωράει στην Amoled οθόνη των 1,92” τον χάρτη των αστερισμών -μια μικρή καθημερινή υπενθύμιση ώστε να αντιλαμβάνομαι ποια είναι η τάξη μεγεθών σε μια μακροσκοπική θεώρηση του κόσμου. Σε αυτή την οθόνη ήρθε και η ειδοποίηση από τον Independent για όσα δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής, Σερ Ρότζερ Πενρόουζ, σχετικά με την ύπαρξη ενός σύμπαντος που υπήρξε πριν πριν το Bing Bang. Ποιο είναι το αποτύπωμα μας μέσα σε αυτή τη αχανή ροή ύλης και χρόνου; Μήπως το κλειδί για να το ανακαλύψουμε είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και μπορέσουμε να το οδηγήσουμε σε μια καλύτερη εκδοχή του;

Εδώ και μερικά χρόνια, από την κυκλοφορία του πρώτου της smartwatch, η Huawei έθεσε ως στόχο να μην δημιουργήσει ένα ακόμα τεχνολογικό gadget αλλά να πείσει τους καταναλωτές ότι τα smartwatches έχουν λόγο ύπαρξης. Φρόντισε την εμφάνισή τους, γνωρίζοντας ότι πλέον η τεχνολογία οφείλει να είναι όχι μόνο χρηστική αλλά και όμορφη. Με το GT Pro 2 πάει ένα βήμα παραπέρα. Προφανώς, περιλαμβάνει όλα όσα περιμένεις από ένα smartwatch με περισσότερα από 100 προγράμματα προπόνησης, route back και ενσωματωμένο gps για να μην χάνεσαι ποτέ, όμως ο πραγματικός λόγος ύπαρξής του είναι ότι προσφέρει ένα συναρπαστικό παράθυρο στον εσωτερικό μας κόσμο, σε όσα συμβαίνουν στον οργανισμό μας.

Οι ειδικοί στον τομέα της ψυχικής υγείας έχουν ήδη προειδοποιήσει πώς το 2020 λόγω του lockdown και της πανδημίας θα αυξηθούν οι περιπτώσεις κατάθλιψης. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία προβλέπει ότι για την φετινή χρονιά θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μεταξύ μας, δεν πέφτουμε και από σύννεφα. Για όλους αυτή η χρονιά ήταν ιδιαίτερα στρεσογόνα. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Huawei σε συνεργασία με την IPSOS φάνηκε ότι το άγχος συνδέεται άμεσα με το αίσθημα κούρασης, αλλά και τις διαταραχές ύπνου. Εντελώς ειρωνικά, την ίδια στιγμή λοιπόν που ως είδος είμαστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε ένα ακόμα από τα μυστικά του σύμπαντος πρέπει να μετρήσουμε προβατάκια για να απολαύσουμε λίγη ανάπαυση. Είναι όμως η πραγματικότητα.

Ο στόχος για καλύτερη υγεία είναι από μόνος του ο πιο σημαντικός λόγος για να εμπιστευτείς το GT 2 Pro. Είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να πούμε ότι ένα smartwatch αξίζει πραγματικά να κυκλοφορεί στην αγορά, διότι αποδεικνύει ότι η υψηλή τεχνολογία μένει δίχως περιεχόμενου αν δεν δίνει απαντήσεις σε αληθινές, καθημερινές ανάγκες. Η τεχνολογία Tru Relax προσφέρει 24ωρη παρακολούθηση του άγχους παρέχει 24/7 παρακολούθηση του στρες, ενώ δίνει και συμβουλές και οδηγίες στην οθόνη του ρολογιού για αναπνευστικές ασκήσεις προκειμένου να απελευθερωθούμε από το αίσθημα πίεσης.

Λιγότερο άγχος σημαίνει καλύτερος ύπνος. Η σύνδεση ανάμεσα στα δύο όμως δεν γραμμική. Η ποιότητα του ύπνου μας είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα. Το GT 2 Pro επιχειρεί να το εξηγήσει με την δεύτερη έκδοση του προγράμματος TruSleep, το οποίο παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου για να αναγνωρίσει 4 φάσεις ύπνου και παρέχει περισσότερες από 200 επιστημονικές προτάσεις βελτίωσης της ποιότητας ύπνου βάσει 6 εντοπισμένων προβλημάτων ύπνου. Προφανώς, η λύση στο κακό ύπνο δεν βρίσκεται στο αν μετράς σωστά τα προβατάκια.

Μιλώντας για την καρδιά, ερχόμαστε σε μία ακόμα λειτουργία του GT2 Pro που φωτίζει όσα θαυμαστά και σημαντικά συμβαίνουν εντός μας. Η τεχνολογία TruSeen 4.0+ ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό όλο το 24ώρο και σε συνδυασμό με τις ενδείξεις τη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα, μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή μια ικανοποιητική εικόνα για την κατάσταση της υγείας μας.

Υπάρχουν τόσα πολλά που υπερβαίνουν το είδος μας. Τόσα πολλά που βρίσκονται έξω από τη επικράτεια όσων κατανοούμε, ακόμα και αν αποτελούν κομμάτι του οργανισμού μας και είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ύπαρξής μας. Η φύση και το σύμπαν αποτελούν τις πιο τρανές αποδείξεις των δικών μας πεπερασμένων δυνατότητων. Κι όμως δεν πάψαμε ποτέ να θέτουμε ερωτήματα, να αναζητούμε απαντήσεις, να κοιτάμε έξω και μέσα μας ώστε να διευρύνει τα όρια της γνώσης μας με ταπεινότητα. Πέρα από την εμφάνιση, τις λειτουργίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η Huawei χώρεσε όλα τα παραπάνω στον καρπό μας. Χώρεσε αυτή τη συγκλονιστική προσπάθειά μας να γίνουμε σοφότεροι, να γίνουμε καλύτεροι. Χώρεσε αυτή τη μεγαλειώδη ιστορία μας η οποία εξελίσσεται διαρκώς, δεν κάνει παύσεις και ξεκινά από τον πρώτο κιόλας χτύπο της καρδιάς μας.