Στο περιθώριο της ιστορικής απόφασης της ελληνικής Δικαιοσύνης για την καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος ως εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η μητέρα του, Μάγδα Φύσσα και σύμβολο της αυτής της δίκης, έκανε δηλώσεις έξω  από το Εφετείο σε συγκεντρωμένους αλληλέγγυους που έδωσαν από νωρίς το πρωί το «παρών» έξω από το δικαστικό μέγαρο.

«Κερδίσαμε μια μάχη. Ανοίξαμε τον δρόμο και θα τα ξαναπούμε και τις επόμενες μέρες», σημείωσε η κυρία Φύσσα και συνέχιζε τονίζοντας ότι «Δεν τελειώνει τίποτα ακόμα. Κερδίσαμε ένα κομμάτι και αυτό το χρωστάμε σε όλους σας. Είμαστε ο ένας για τον άλλον».

Οι ετυμηγορίες για τις 4 υποθέσεις

Νωρίτερα η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανακοίνωσε την ετυμηγορία για τις 4 υποθέσεις που συνεξετάζονταν.

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης ένοχος για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκε Ιωάννης Καζαντζόγλου για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Από τους υπόλοιπους 16 κατηγορούμενους για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκαν ένοχοι οι 14 και αθωώθηκαν οι Τσακανικάς και Σαντοριναίος.

Ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας για την υπόθεση της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες, ενώ σε ό,τι αφορά την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων και έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφή.

Για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κρίθηκαν ένοχοι τα πολιτικά στελέχη και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα οι  Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παπάς και Ματθαιόπουλος. Τα υπόλοιπα πολιτικά στελέχη που βαρύνονταν με κατηγορίες κρίθηκαν ένοχα για την ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τους:

Αγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιόπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης, Χρυσαφίτης, Ζαρούλια, Μίχος, Μπούκουρας, Αρβανίτης, Πατέλης, Πανταζής.