Ένας χρόνος χωρίς τον Τάκη Σπυριδάκη.

Ο Σπυριδάκης γεννήθηκε στην Αίγινα και μεγάλωσε στον Πειραιά.

Νυχτερινό σχολείο, δουλειά το πρωί. Η ασχήμια γύρω του τον κάνει να ασχοληθεί με τη μουσική αλλά αυστηρός όπως ήταν με τον εαυτό του (ευτυχώς για εμάς), τα παρατάει σύντομα γιατί κατάλαβε πως ήταν ατάλαντος. Εκεί κάπου ανακαλύπτει την υποκριτική και δίνει εξετάσεις σε πολλές δραματικές σχολές. Και τον δέχτηκαν. Σε όλες. Επέλεξε το Εθνικό θέατρό όχι μόνο για τις “αρχές” αλλά κυρίως για οικονομικούς λόγους. Λίγο πριν πάρει το πτυχίο γνωρίζεται με τον Νίκο Νικολαίδη και του προτείνει ρόλο στη “Γλυκιά Συμμορία”. Τότε το Εθνικό δεν άφηνε τους σπουδαστές του να παίζουν σε ταινίες και για να συμμετάσχει σε αυτή θα έπρεπε να παρατήσει τις σπουδές του, μήνες πριν πάρει πτυχίο. Αυτό ίσως αποτελούσε δίλημμα για κάποιους. Όχι για τον Σπυριδάκη όμως, που δέχτηκε τον ρόλο (ευτυχώς για εμάς) και παράτησε το Εθνικό.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Θέατρα, λίγη τηλεόραση όταν δυσκολευόταν να πληρώσει το νοίκι αλλά η “λόξα” του ήταν ο κινηματογράφος.

Θεωρούσε επικίνδυνο αλλά απαραίτητο τον έρωτα, όπως και την φιλία. Πάλευε γι’ αυτή. Μάλιστα της είχε αφιερώσει και μια ολόκληρη ταινία. “Ο κήπος του Θεού”, μια ταινία που όπως έχει πει τον “γέμισε βραβεία και χρέη”.

Όσο καλός κι αν ήταν στη γλυκιά συμμορία ή στη “Λούφα και Παραλλαγή” ως “Μπαλούρδος”, έγινε ευρέως γνωστός από την διαφήμιση που έκανε τον πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας.

Αυτό μπορεί να μην άρεσε τόσο σε έναν άνθρωπο που όταν δεν υπήρχε θέμα επιβίωσης, έκανε αρκετά προσεγμένες επιλογές. Σωστά; Λάθος! Ο Σπυριδάκης έλεγε ότι ο κύριος πρόεδρος του έκανε μεγάλο καλό. Όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι που τον βοήθησε να μην σκέφτεται πως θα πληρώσει το ενοίκιο και να γράψει μια ταινία αλλά και στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Ήταν μεγαλύτερο come back από ότι και ο ίδιος περίμενε.

Κατέληξε ανένταχτος Αριστερός, αφού είχε ζήσει πρώτα όλες τις εκφάνσεις της Αριστεράς. Δεν τους άντεξε. Δεν ήταν άνθρωπος που άντεχε τα καλούπια.

Από τα πιο δύσκολα πράγματα που βίωσε, ήταν όταν προσπάθησε να ζήσει συντεταγμένα σε μια οικογένεια για χάρη των παιδιών του. Προσπάθησε αρκετά αλλά του ήταν δύσκολο να ζει με όρους. 

Ο Τάκης Σπυριδάκης, έμαθε ότι είναι άρρωστος το 2016. Δεν έδωσε σημασία στα συμπτώματα αλλά ήταν πίεση της πρώην γυναίκας του που τον έκανε να πάει για εξετάσεις. Πάλεψε αλλά νικήθηκε από τον καρκίνο, σαν σήμερα το 2019.

 Τάκαρε. ευχαριστούμε για όλα.