Χαζεύεις στην Αιόλου. Μυρίζεις ανατολίτικα αρώματα στην Ευριπίδου. Περπατάς νωχελικά στη Σοφοκλέους. Φτάνεις στην Αθηνάς, στο νούμερο 42, και μπαίνεις σε ένα από τα πιο ιστορικά και συμβολικά κτήρια της πόλης, στη στεγασμένη αγορά της Βαρβακείου. 15 λεπτά με τα πόδια από την πλατεία Συντάγματος και από την Ακρόπολη. Σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Μοναστηρακίου.

Με την είσοδό στην Κεντρική Δημοτική Αγορά της Αθήνας ενεργοποιείται ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου σου και αρχίζουν να προβάλλονται ξεθωριασμένες εικόνες αναμνήσεων. Όταν ήσουν στα 20 και έβγαινες ξημερώματα από τα θρυλικά μπαρ της Πλατείας Θεάτρου για να αντικρύσεις το φως της ημέρας και να ανταλλάξεις καλημέρες με τους ιχθυοπώλες που έστηναν τους πάγκους τους. Όταν, μαζί κάνατε την πρώτη σας βόλτα ως επίσημο ζευγάρι ένα πρωινό Σαββάτου για να προμηθευτείτε τα φρέσκα κρέατα και μπαχαρικά για το σπίτι σας. Εκεί, πήγες και τους φίλους σου από το εξωτερικό που ήθελαν να δουν κάτι αντίστοιχο της Boqeuria και του Borough Market. Διαθέτει και ταράτσα. Δεν χρησιμοποιείται. Ακόμη. Το 2012 οι σολίστ της Λυρικής ανέβασαν όπερες πλάι σε ψυγείο κρεοπωλών της Κρεαταγοράς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Atenistas, και οι στοές πλημμύρισαν με τρεις χιλιάδες Αθηναίους που ακόμη και σήμερα θυμούνται μια και τόσο συνηθισμένη Κυριακή.

Ο χρόνος είναι φθοροποιός, κάποια όμως σύμβολα τα αφήνει σχεδόν αναλλοίωτα. Ακόμα και με αστικές αναπλάσεις. Η Βαρβάκειος είναι πάντα πολύχρωμη, ζωντανή, με θόρυβο, έχει μια ανατολίτικη ατμόσφαιρα που μερικές φορές αποζητάς ως καθησυχαστική σύνδεση με το παρελθόν σου. Τα εντυπωσιακά νεοκλασικά που την περιτριγυρίζουν μπορεί να σου φέρουν στο μυαλό σχολικές αναμνήσεις για τα αριστοκρατικά δυτικοφερμένα βουλεβάρτα περιπάτου. Θα θυμηθείς τον ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη και το Λύκειο του που κατεδαφίστηκε μετά την πυρπόληση του στα Δεκεμβριανά του ’44. Η Βαρβάκειος, όπως κάθε αρχιτεκτονικό ορόσημο μιας πόλης, είναι η ιστορία της. Το ιστορικό ίχνος. Λειτουργεί αδιάκοπα 134 χρόνια. Καθημερινά συναντιούνται συνταξιούχοι, φοιτητές, νοικοκυρές, εργαζόμενοι σε διπλανές επιχειρήσεις από κάθε γειτονιά της Αθήνας και πιάνουν κουβέντα για τα πάντα. Έτσι λειτουργεί η «Αγορά» στην Ελλάδα αιώνες τώρα.

Στις στοές της Βαρβακείου δεν χωρούν εθνικισμοί και ρατσισμοί. Εκεί βλέπεις ξεκάθαρα ποιοι είναι οι κάτοικοι της πόλης, μόνιμοι, ξένοι και φιλοξενούμενοι. Εργάζονται άνθρωποι κάθε εθνικότητας. Ψωνίζουν πελάτες κάθε φυλής.  Οι ξένοι μετανάστες ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και μεταφέρουν τις γεύσεις του πολιτισμού τους. Και το πάντρεμα αυτό είναι μαγικό. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η αγορά λειτούργησε ως κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων. Αυτό κάτι λέει για το χαρακτήρα της Βαρβακείου. Η γαστρονομική παρέλαση σε ταξιδεύει σε νησιά, ορεινές περιοχές, σε εξωτικούς προορισμούς. Η Κεντρική Αγορά της Αθήνας είναι ασυζητητί το καλύτερο ντελικατέσεν της πόλης. Η Βαρβάκειος είναι παραδοσιακά και ο πιο αληθινός δείκτης ευημερίας της χώρας. Αν ψωνίζει ο κόσμος. Πάμε καλά. Αν είναι άδεια η Βαρβάκειος, κάτι πήγε λάθος.

Τέλος, αν δεν έχεις φάει πατσά στα μαγειρειά της Αγοράς τις μικρές ώρες πλάι σε ζαλισμένους σελέμπριτι, σου λείπει μια εμπειρία της Αθήνας για να προσθέσεις στη συλλογή σου.