Είναι γεγονός, ότι ακόμη και στους έντονα ελευθεριακούς χώρους, που κάποιες επιλέγουμε να συντονιζόμαστε μεταβολίζοντας τη βαρβαρότητα της καθημερινότητας, συντηρώντας αναγκαίες ψευδαισθήσεις, αναδύονται συχνά κακώς κείμενα που διαβάζονται δυνατά.

Τόσο χαρακτηριστικό όσο και πρόσφατο παράδειγμα, αποτελεί η περίοδος της καραντίνας, που πολλές θηλυκότητες εξέφρασαν μεταξύ των συσσωρευμένων καταπιεσμένων αναγκών, την ανυπομονησία τους για φρεσκοβαμμένα μαλλιά και χρωματιστό γυαλιστερό βερνίκι στα νύχια. Πολλές από εμάς, το πρώτο τηλεφώνημα που κάναμε με το που χτύπησε το κουδούνι για διάλλειμα μεταξύ εγκλεισμού και πανδημίας, ήταν να πάρουμε κάποιο ινστιτούτο ομορφιάς, ζητώντας λέιζερ, ξεπουπούλιασμα φρυδιών και όλα τα σχετικά. Η ανάγκη μας αυτή κατακρίθηκε, σαν να μην είναι επιτρεπτή η φροντίδα του εαυτού εκείνου που δεν αφορά το εσωτερικού του εγκεφάλου, σαν η ομορφιά να πρέπει να βρίσκεται αμαπρωμένη μόνο στην ψυχή μας και ας έχει φτάσει η ρίζα πέντε δάχτυλα.

Γενικά, δεν θα απολογηθούμε για τα χρώματα ούτε για τα αρώματα, το καβούκι που περιβάλλει κύτταρα, νευρώνες και σπλαχνικά όργανα, είναι και αυτό ολόδικο μας. Επίσης καμιά φορά, μεταξύ της Mary Wollstonecraft και της Selma James, είναι τρομερό το ξέρω, όμως μπορεί να χαζέψουμε κάποιο σόου μόδας και ακόμη χειρότερα να γίνουμε έξαλλες με ένα κόκκινο κροκό παπούτσι που θα ταίριαζε καλύτερα με καμηλό αποχρώσεις.

Μέσα σε όλη αυτή την επώδυνη αναζήτηση ταυτότητας, κάνοντας διάφορες σαχλές αναζητήσεις στο YouTube, τράκαρα μετωπικά με ένα απόσπασα ενός παιχνιδιού μόδας. Αν και το ντύσιμο της κοπέλας μου φάνηκε κάπως άνευρο, κατάφερα να ακούσω την κριτική μιας παίκτριας με την ευχή να της πει εκ μέρους μου ότι “χρειαζόταν λίγη περισσότερη φαντασία στο πουκάμισο”. Αντ αυτού, η παίκτρια που είχε θέμα “Συνέντευξη για δουλειά”, βαθμολογήθηκε με Wrong και άκουσε πως: “Η φούστα είναι πολύ ανεβασμένη καθώς και το σκίσιμο. Η εικόνα σου κάνει ότι πας να πάρεις τη θέση sexy γραμματέως, ότι έχεις βάλει στο μάτι το αφεντικό και θες να τον αποπλανήσεις. Βγάζεις πως δεν έχεις τις κατάλληλες γνώσεις και πας να κερδίσεις μια θέση, όχι με την αξία σου αλλά με την ομορφιά και την προκλητικότητα σου. Έχεις έντονα οπίσθια οπότε με το σκίσιμο της φούστας θέλοντας και μη το μάτι μου πέφτει εκεί, πόσο μάλλον στο μάτι ενός άντρα”.

Η κοπέλα δεν αντέδρασε και δεν θα μείνω σε αυτό. Δεν είμαστε όλες υποχρεωμένες στο να έχουμε εξοικειωθεί στις προσβολές, τον σεξισμό και τον μισογυνισμό, σε συνδυασμό με την αμηχανία που φέρνει όταν εκφράζεται από μια άλλη γυναίκα.  

Παρόλα αυτά, όταν έφτασε μπροστά στην κριτική επιτροπή, η μοναδική γυναίκα κριτής, τοποθετήθηκε:

“Διαφωνώ κάθετα με την κουβέντα αυτή που κάνατε πριν. Απορώ για ένα πράγμα. Ένα κορίτσι που είναι από την Κρήτη, το 2020, που έχει χάσει τη μαμά του μέσω ενδοοικογενειακής βίας, πώς δέχεται να υποστεί βία μέσα στο στούντιο. Γιατί εσύ σήμερα έχεις υποστεί βία. Το 2020 πρέπει να σου πω Ευρυδίκη ότι μια γυναίκα με όποιο σκίσιμο και να κυκλοφορεί έξω, δεν πάει για να βγάλει λεφτά αλλιώς. Μπορεί να δουλεύει κανονικότατα, να κάνει ότι γουστάρει με το σώμα της και να πρέπει οι άντρες να την κοιτάνε με σεβασμό. Και γυμνή να βγει! Λυπάμαι πάρα πολύ και σχεδόν ντρέπομαι ως γυναίκα γι’αυτά που ακούστηκαν πριν. Αν θέλουμε να πούμε κάτι τηλεοπτικά γιατί μας ακούνε τόσοι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουμε και να το σκεφτόμαστε δυο και τρεις φορές”.

Έχοντας κάθε διάθεση να τσουβαλιάσω οποιοδήποτε τηλεοπτικό πρόγραμμα επενδύει στην κυκλοθυμία και την εκμετάλλευση της συναισθηματικής ευαλωτότητας που ευτυχώς μας διακατέχει, ξεχωρίζοντας μας απ’ τα ρομπότ, μπορώ να πω ότι μια ανάσα ανακούφισης γέμισε το στήθος μου.

Δεν χρειάζεται να υπερθεματίσω πάνω στα όσα ειπώθηκαν από την κριτή. Καμία φούστα, κανένα φόρεμα, κανένα εφαρμοστό παντελόνι, κανένα ξεκούμπωτο κουμπί πουκαμίσου δεν σημαίνει συναίνεση στο βλέμμα κανενός πόσο μάλλον να λειτουργεί τιμωρητικά είτε με λόγο είτε με πράξεις, από τους μπάτσους της “ηθικής”. Γυναίκες κακοποιούνται και βιάζονται καθημερινά, σε κράτη που επιτρέπεται να δείχνουν μόνο τα μάτια τους, οπότε φτύστε αυτήν την καραμέλα, γιατί έλιωσε.

Ντυθείτε ή γδυθείτε όπως γουστάρετε, ας διαφωνήσουμε μόνο για τα χρώματα και αυτό χαριτολογώντας. Και κάτι ακόμη. Ακόμη και φορέσω τη φούστα μου καπέλα, όταν λέω ΟΧΙ σημαίνει ότι δεν θέλω.