Όταν ήμουν 7 ετών, οι γνώσεις μου πάνω στη μουσική, αλλά και γενικότερα στα περισσότερα θέματα ήτανε μηδαμινή. Έτσι, σαν καλό παιδάκι και εγώ, χωρίς να ξέρω τι και πώς, τον Μάη του 2004 είχα αράξει (όπως και όλη η Ελλάδα άλλωστε) να παρακολουθήσω τον Σάκη να δίνει ρέστα στην Eurovision. Μπορεί τελικά να πήγαμε κουβά, καθώς δεν πήραμε τη νίκη (μετά από έναν χρόνο έφερε το τρόπαιο η Ελενάρα όμως), αλλά ένας απροσδόκητος έρωτας είχε γεννηθεί!
 
Έχω κάνει αρκετές επιλογές, που μετέπειτα με οδήγησαν στο να ντρέπομαι για αυτές. Αν γινόταν να επιλέξω κάποια από τον τομέα της μουσικής, σίγουρα αυτή θα ήταν το ότι ήμουν “Eurovision boy” στα μικράτα μου. Ευτυχώς αυτή η χαζομάρα στον εγκέφαλο κράτησε καμιά επταετία και μετά έφυγε, αλλά ήδη είχα προλάβει να μάθω μερικά πράγματα για αυτόν τον αστείο διαγωνισμό. Για να πω την αμαρτία μου, γούσταρα αρκετά τραγουδάκια ανά καιρούς, τα οποία θα τα χόρευα μέχρι και σήμερα. Πάντως για να μην λέω ψέμματα, μετά από χρόνια την περσινή σεζόν, έκατσα και είδα Eurovision, όχι όμως για τα κομμάτια και το σασπένς, αλλά για την παρέα.
 
Πλέον, η παρέα άντε να κάνει καμία συνάντηση απ’ το skype και πολύ της είναι. Η Eurovision από την άλλη, ούτε από εκεί. Αυτό ήταν φίλε μου, από το 2021 θα ξανακούσεις μεγάλα αριστουργήματα. Βλέπεις από την πανδημία, δεν γλίτωσε ούτε αυτή η τεράστια πηγή πολιτισμού και μας την έκανε για την επόμενη χρονιά. Εγώ όμως, όπως πάντα, έτσι και τώρα είμαι εδώ για σένα. Πάρε 5 κομμάτια, που θα σε ποτίσουν με νοσταλγία και θα σε κάνουν να περιμένεις το 2021 για ζήσεις ακόμα περισσότερες σουρεάλ φασάρες.
 
1. Rodolfo Chikilicuatre – Baila El Chiki Chiki
 
Τι ρυθμός, τι τραγουδάρα, τι εποχές, τι φαβορίτα! Ακόμα θυμάμαι το πόσο άρεσε στα παιδιά της ηλικίας μου (δημοτικό) αυτό το άσμα. Σίγουρα το να βλέπεις έναν 40αρη να κάνει κινήσεις ρομπότ και να μιλάει σε γλώσσα που δεν ξέρεις, είναι κάπως παράξενο. Όπως και να έχει το συγκεκριμένο τραγούδι αδικήθηκε καθώς πάτωσε άσχημα, σε σχέση με αυτά που περιμέναμε. Ισπανέ θεέ, να ξέρεις εγώ με σένα ήμουνα το 2008, αλλά βλέπεις δεν είχαν όλοι το χιούμορ σου για να σε καταλάβουν.
 
2. Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai 
Τι στιγμές έχουμε ζήσει ρε γαμώτο. Τι τραγούδια υπήρχαν κάποτε σε αυτό το έπος που λέγεται Eurovison. Το συγκεκριμένο προσωπικά το έλεγα “Ζίμπε ζίμπε άλου λου” και έτσι θα συνεχίσω να το λέω. Δεν ξέρω τι σκεφτόντουσαν οι Ουκρανοί το 2007 στέλνοντας αυτό το τραγούδι, αλλά εμένα όχι απλά μου άρεσε, θυμάμαι που ήθελα να το ψηφίσω κιόλας. Πως να μη θέλω θα μου πεις, οι τύποι πήρανε μερικά άτομα ντυμένα από το “Ο Τσάρλι και Το Εργοστάσιο Σοκολάτας” και τα έστειλαν να διαγωνιστούν. Ίσως η πιο επική εμφάνιση που έχουνε δει τα ματάκια μου σε αυτή την πολιτισμική κοιτίδα.
 
3. Lordi – Hard Rock Hallelujah
Και εκεί που είναι όλοι οι φλώροι με τις ποπιές τους και κάθε χρόνο διαγωνίζονταν, έρχεται η Φιλανδία το 2006 και τους παίρνει τα σώβρακα. Οι τύποι στείλανε στην Eurovision, ένα πολύ σκληροπυρηνικό τραγούδι, για οποιαδήποτε περίσταση. Όσοι διαγωνισμοί και να ξαναγίνουν, τέτοιο άσμα δεν θα ξανακούσουμε ποτέ. Πραγματικά το γούσταρε όλη η Ευρώπη τη φάση τους. Και ξέρετε και κάτι άλλο; Κέρδισαν κύριε μου, κέρδισαν γιατί το άξιζαν!
 
4. LT United – We Are The Winners
 
 
Από τα κρυφά διαμαντάκια του διαγωνισμού. Βλέπεις, το 2006 όλοι είχαν ασχοληθεί με τη Φιλανδία και κανείς δεν πρόσεξε την ιδιαίτερη εμφάνιση, που έκανε η Λιθουανία. Οι τύποι ανέβηκαν στη σκηνή, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι θα κερδίσουν τον διαγωνισμό, λέγοντας όλη την ώρα “Είμαστε οι νικητές της Eurovision” και μετά ένας απ’ αυτούς, που ήταν λες και βγήκε κατευθείαν από τον Hitman, κοπανιόταν μόνος του πάνω στην σκηνή, χωρίς κανέναν λόγο. Το τραγούδι όπως ήταν λογικό πάτωσε (σε σχέση με αυτά που μας έλεγαν), αλλά προσωπικά το αγάπησα όσο δεν πάει γιατί μου χάρισε μια απ’ τις πρώτες φρίκες στη ζωή μου.
 
5. Michalis Rakintzis – S.A.G.A.P.O
Όταν δημιουργείται μια λίστα με cpeepy πράγματα και σουρεάλ φάσεις, δεν θα μπορεί να λείπει από αυτή η Ελλάδα. Άλλωστε, όπως λένε αρκετά άτομα με έλλειψη νοημοσύνης “Παντού υπάρχει ένας Έλληνας”. Ο Μιχαλάκης ο Ρακιντζής το 2002 κατέβηκε στην Eurovision με άλλα 3 άτομα και όλοι τους ήταν ντυμένοι μπάτσοι. Η διμοιρία με τα μικρόφωνα, είναι ίσως η πιο κιτς εμφάνιση στον μουσικό διαγωνισμό, καθώς εκτός από την αμφίεση, το τραγούδι από μόνο του είχε παρόμοιο μοτίβο. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιγράφεται με λέξεις, απλά κάτσε άκουσε το και αν τυχόν βρεθείς στο σπίτι του Ρακιντζή για καφέ, τουλάχιστον θα ξέρεις τον κωδικό του Wifi “S.A.G.A.P.O”.