14 του Φλεβάρη σήμερα και τα λουλουδάδικα ετοιμάζονται να βγάλουν, όλο το μηνιάτικο του μαγαζιού. Από γλαδιόλες, μέχρι ξεπλυμένα τριαντάφυλλα δεν πρόκειται να μείνει ούτε ένα φυλλαράκι απούλητο στα ράφια τους. Στα ζαχαροπλαστεία επίσης, πιο εύκολα βρίσκεις χρυσό και διαμάντια, παρά τούρτα σε σχήμα καρδιάς. Ο μόνος και κύριος υπεύθυνος, για όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι ο Βαλεντίνος πως τον λένε. Ένας ρωμαιοκαθολικός άγιος στη μνήμη του οποίου γιορτάζουν άπαντες από το Σέντραλ Περκ της Νέας Υόρκης, μέχρι το Ρεντίκολο Κλαμπ στην παλιά εθνική στο Αγρίνιο. Εμείς ερχόμαστε όμως, χωρίς κανείς να μας το ζητήσει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Πρώτοι όπως πάντα εδώ στο Provocateur, μιλάμε για όλους τους Βαλεντίνους που έπρεπε να ανακηρυχθούν Άγιοι, πριν αυτό το γατάκι του Έρωτα! Φτιάξε καφεδάκι. Το τρίτο είναι; Φτιάξε και τοστάκι μαζί τότε, μη σε πάει αίμα και διάβασε!

Βαλεντίνο Ρόσι: “Ο Άγιος των Μηχανών”

Και πολιούχος του δικάβαλου να προσθέσουμε για τον πιο GOAT (Greatest of All Times) από όλους τους GOATS της γης. O Rossifumi, ή Valentinik ή Γιατρός, δεν ήταν κακοποιός. Είχε απλά τόσα ψευδώνυμα, γιατί ένα τι να του πει του πιο μεγάλου μοτοσικλετιστή που είδε ποτέ, αυτός ο πλανήτης. 9 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, όχι αστεία, για ένα από τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του κόσμου. Βαλεντίνε του έρωτα πονάς;

Ροντόλφο Βαλεντίνο: “Ο Άγιος του βωβού κινηματογράφου”

Ποιος Μπραντ Πιτ και ποιος Λεονάρντο Ντι Κάπριο; Ο πιο μεγάλος γόης, που είχε δει ο σινεμάς παγκοσμίως ήταν ο Ροντόλφο Βαλεντίνο. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σταρ του βωβού κινηματογράφου, που μας άφησε πολύ νωρίς, στα 31 του χρόνια. Κορίτσια κάθε ηλικίας λιγώνονταν για πάρτη του. Λίγο ότι πριν γίνει ηθοποιός ήταν ζιγκολό, λίγο κι οι θεωρίες συνομωσίας για το θάνατο του, δεν ήθελε πολύ να γίνει θρύλος από τους δημοσιογράφους εκείνης της εποχής! Ένας τύπος άλλωστε που φέρεται να έχει δηλώσει πως: “Είμαι απλά ο καμβάς στον οποίο οι γυναίκες ζωγραφίζουν τα όνειρά τους“, δύσκολα ξεχνιέται.

Valentino: “Ο Άγιος της μόδας”

Αν είσαι της υψηλής κοινωνίας και θιασώτης του καλού γούστου, δεν γίνεται να μην ξέρεις τον Valentino. Αν δεν είσαι και πάλι δεν γίνεται να μην έχεις δει μούφα τσαντούλα σε στενά της Ερμού, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να το παίξεις κιμπάρης στο αίσθημα. Ο Valentino Clemente Ludovico Garavani, όπως είναι το πλήρες του όνομα του, είναι ένας από τους σημαντικούς σχεδιαστές μόδας της πλάσης, με τις δημιουργίες του να πωλούνται για άπειρα μπικικίνια. Εσένα Βαλεντίνε του έρωτα, σε πληρώνουν χίλια ευρώ την τσάντα ε;

Βαλεντίν Σερόφ: “Ο Άγιος των πινέλων”

Ρώσος ζωγράφος, από τους σημαντικότερους που έχεις δει ο ντουνιάς. Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη κι έμαθε σε κόσμο και κοσμάκη, τι πάει να πει προσωπογραφία. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει βιβλιογραφία σχετικά με τον ιμπρεσιονισμό που να μην αναφέρει και το όνομά του. Υπογραμμισμένο. Με κίτρινο στάμπιλο, σημειωμένο. Κι αστερίσκο.

Βαλεντίνος Βλάχος: “Ο Άγιος των δύσκολων παιδικών χρόνων”

Τη συμπάθεια μας στον Βαλεντίνο, γιατί είμαστε σίγουροι, ότι θα έφαγε μεγάλο γλέντι λόγω ονόματος, στο σχολείο κι από τα αγόρια κι από τα κορίτσια. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που δεν έχεις συγχωρήσει σε γονείς και νονό το όνομα που σου δώκανε και αναγκαζόσουν να λες πως σε φωνάζουν Ντίνο από Κωνσταντίνο. Ο Βαλεντίνος όμως έπαιξε στην Αεκάρα όμως και τώρα γελάει αυτός γατάκια, με τη Δημητρούλα και τον Νικολάκη του Α2!