Δεν πρόλαβαν να φύγουν οι γιορτές, καθυστερήσεις του “τζινγκλ μπελς” παίζαμε, γέμισε ξαφνικά το Facebook με τον Άδωνι το Γεωργιάδη που ξεστόμισε: “Είναι η μελέτη που λέει πως αν έχει κάποιος 200 ευρώ το μήνα εισόδημα, μπορεί να επιβιώνει“. Κι ύστερα βγήκε στο Γιώργη τον Αυτιά ο Άδωνις, και το το ξεκαθάρισε (!) το πράγμα: είναι η μελέτη του ΚΕΑ που το λέει, κι αυτός είπε τη μελέτη, αλλά δεν πιστεύει στη μελέτη, άσχετο που την είπε, γιατί αυτοί τον ρώτησαν αυτό αλλά εκείνος δεν το πιστεύει. Μόνο αυτό, τίποτ’ άλλο! Και κάπου εδώ, μπαίνει στο ματς η αφεντιά μου.

Δεν θ’ ασχοληθώ με τον Άδωνι, το αν εξέφρασε τη γνώμη του ή τη μελέτη, το αν πιστεύει ή όχι στη μελέτη, το αν ο Νίκος ο Παππάς (που ξεκίνησε όλη αυτή την ιστορία) ήξερε ή όχι για τη μελέτη, γενικώς θα παραμείνω “αμελέτητος” (ένεκα που ‘χουμε πήξει στη μελέτη και… αμελέτητα!). Ως τέτοιος λοιπόν, θ’ ασχοληθώ με το βασικό, κάνοντας τη δική μου πρόχειρη μελέτη: γίνεται κανείς να επιβιώσει στην Αθήνα με 200 ευρώ το μήνα;

Γίνεται! Κι ώρα είναι να μπεις στη θέση σου, εσύ που τσιμπάς τέτοιο μπαχτσίσι και βγαίνεις στο Social και το παίζεις Κακομοίρογλου. Το Provocateur λοιπόν, σου έφτιαξε δυο πακέτα που ταιριάζουν στις ανάγκες σου. Πάρε το 200άρι, και διάλεξε:

Provo 1: Aν έχεις δικό σου σπίτι αλλά σ’ αρέσει να τρως τρεις (;) φορές τη μέρα.

Κατά πάσα πιθανότητα η σπιταρόνα σου έχει ΕΝΦΙΑ κι άρα μια 35άρα θα τη φας εκεί (αν το “παλάτι” είναι 20 τετραγωνικά, στην πιο οικονομική ζώνη, υπόγειο και χωρίς κανένα βοηθητικό χώρο). Βγάλε 10 τα κοινόχρηστα, κι άλλα 10 που θα στα πάρει η ΕΥΔΑΠ για να λες το νερό – νεράκι, δώστου κι ακόμα 15 για να μαγειρεύεις σε γκαζάκι και να μην τα σκάσεις στη ΔΕΗ, υπόλοιπον: 130. Σε νοιάζει; Σιγά να μη σε νοιάζει! Αράζεις καναπέ, χαϊδεύεις τα 26 τάλαρα που ‘χουνε μείνει μέσα και σκέφτεσαι: Τι τρώμε σήμερα με 4,3333 ευρώπουλα που μου πέφτουνε τη μέρα; Ο σεφ προτείνει:

  1.  Πρωινό: Τσάι του βουνού με φρυγανιές και βιτάμ. Μεσημεριανό: Μακαρόνια με σάλτσα νερό – αλάτι – πιπέρι. Δείπνο: Ρυζότο χωρίς θαλασσινά, με σάλτσα νερό – αλάτι – πιπέρι. Βάλε κι ένα μήλο την ημέρα, ένεκα που δεν υπάρχει σάλιο για γιατρούς και φάκελα, σύνολον: 4€. Που πάει να πει, βάζεις και στη μπάντα! Πάρε κουμπαρά – γουρούνι και μάζευε, φασούλι το φασούλι, μπορεί να φας και καμιά φασολάδα μες στο μήνα!
  2. Πρωινό: Καφέ γλυκή βραστό με μουστοκούλουρα. Μεσημεριανό: Μακαρόνια με κέτσαπ και ρίγανη. Δείπνο: ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΩ ΜΑΝΑ ΜΟΥ (δεν κάνει καλό να τρως τα βράδια, σου μένουν τα κιλά).

Στη σούμα: Ιταλική κουζίνα, κινέζικο, βίγκαν, και κρατάς και σιλουέτα. Μοδάτος, στιλάτος, ζωντανός. Προνομιούχε!

Υ.Γ. Άμα καπνίζεις… κάπνιζες!

Provo 2: Αν ΔΕΝ έχεις δικό σου σπίτι αλλά βρίσκεις το φαΐ υπερεκτιμημένο.

Ανοίγεις λοιπόν την πορτοφόλα, τσεκάρεις ξανά και ξανά το κολλαριστό κίτρινο χαρτονόμισμα, παίρνεις ανάσα αισιοδοξίας, κλείνεις την πορτοφόλα κι ανοίγεις το Spitogato. “Ενοικίαση, Τοποθεσία: Αθήνα, Ενοίκιο έως: 200€“. Αυτά τα ολίγα στις επιλογές, για να σου βγάλει μπόλικες και να διαλέξεις. Ιδού τ’ αποτελέσματα:

Άδικη κοινωνία, κακή περίοδος, λάθος εποχή, όπως θες πες το, δεν θ’ αλλάξει. Με όλη την Αθήνα ένα μεγάλο Αirbnb, άμα δεν έχεις σπίτι δικό σου και δεν σ’ αρέσει η θέα απ’ το χαρτόκουτο, έχεις να διαλέξεις: ένα Γαλάτσι, μια Δάφνη, μια Καισαριανή, ένα Μαραθώνα (!), ή κρεβάτι στην Εδέμ που θα ‘χεις και παρέα (φτάνει να καθαρίζεις τα φίδια και να μην τρως τα μήλα από τον κήπο). Άμα σου πάει καλά το νταραβέρι σου μένουν και 20€ να δίνεις στο μετρό για να σε πάει στα συσσίτια της εκκλησίας. Αλλιώς, από φαΐ… Γιάννης Αγιάννης! (Χρόνια πολλά σου, κιόλας).

Έξτρα Παροχές!

Κοίτα, αν θέλεις ψηφιακή τηλεόραση, ίντερνετ, τηλέφωνο και τα ρέστα, είσαι τρελός: γιώτα 5, φεύγα από δω να περάσει ο επόμενος! Αν θέλεις θέρμανση και μπάνιο, κάτι μπορεί να γίνει, άκου το σχέδιο: παίρνεις ένα σάκο, βάζεις μέσα λίγα ρούχα, πας Μεγάλο Πεύκο και μπαίνεις ειδικές δυνάμεις. Ντουζάκι με παγωμένο νερό; Τσεκ. Διαβίωση στα χιόνια; Τσεκ. Άντε γιατί την έχετε δει όλοι Αντουανέτες και μου θέλετε ζεστό νερό και ηλεκτρικό, λες και ζούμε στο 2020 ξέρω ‘γω. Ή λες κι είμαστε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοιτάτε λίγο γύρω σας, ρε…