Τα τρία τελευταία θανατηφόρα περιστατικά αφορούσαν σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυμένη κατάσταση, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η δραστηριότητα της γρίπης έχει μειωθεί ελαφρώς στην κοινότητα και συνεπώς στις εισαγωγές σοβαρών περιστατικών σε νοσοκομεία – για τις οποίες γίνεται άλλωστε και η καταγραφή. Από τον σημερινό απολογισμό προκύπτει ότι δηλώθηκαν έξι νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 100 ασθενείς. Συνολικά τους τελευταίους δύο μήνες έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 371 ασθενείς λόγω γρίπης.

Σήμερα ο αριθμός των ασθενών που αναμένουν για ΜΕΘ έχει κατέβει στους 21. Αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση που αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). 

Όπως επισημαίνει ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, πρόκειται για μια μοναχή από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου Παρνασσίδος, η οποία έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί σε ΜΕΘ, πλην όμως δεν υπήρχε καμία θέση ΜΕΘ σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην ιδιωτική κλινική «ΥΓΕΙΑ», χωρίς μάλιστα να υφίσταται πλέον δυνατότητα μεταφοράς της σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας της.

Στην επιστολή του ο ΙΣΑ αναφέρει ακόμη ότι: «Όπως σας έχουμε αναφέρει και δημόσια, ενώ είχατε εγκαίρως ενημερωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι από τον Απρίλιο θα αποχωρήσει το προσωπικό των ΜΕΘ, καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, παρόλα ταύτα ουδέν πράξατε για την απαραίτητη στελέχωση των Μονάδων.

​Όπως επισημαίνει «η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι κάτι παραπάνω από τραγική, η έλλειψη προσωπικού έχει ως συνέπεια να μην υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και ασθενείς αναγκάζονται καθημερινά να μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να παραμείνουν στη ζωή, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος αυτών».