μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν

Μετά από σύσταση των εμπειρογνωμόνων του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είπε ξεκάθαρα ότι ο ιός Ζίκα είναι μια νέα απειλή για όλο τον κόσμο – στη συνεδρίαση συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Οργανισμού και εκπρόσωποι από χώρες που πλήττονται από την επιδημία, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν τόνισε ότι: “Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται συντονισμένη, διεθνής δράση. Δεν χρειάζεται, όμως, να τεθούν περιορισμοί στο εμπόριο ή στις μετακινήσεις”.

Στη συνεδρίασή τους οι ειδικοί έκριναν ότι είναι “εξαιρετικά πιθανή” μια σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και των αυξημένων κρουσμάτων μικροκεφαλίας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ημικροκεφαλία στα έμβρυα είναι μια νευρολογική πάθηση, κατά την οποία τα μωρά γεννιούνται με πολύ μικρό κεφάλι, σε σύγκριση με το μέγεθός τους, κι αντιμετωπίζουν πολλά αναπτυξιακά προβλήματα. Μόνο στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί σχεδόν 4.000 ύποπτα κρούσματαμικροκεφαλίας.

Πριν από λίγες μέρες ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ο ιός μεταδίδεται “με εκρηκτικό τρόπο” και μπορεί να προσβάλει ακόμη και τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στην Αμερική. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, ο ιός Ζίκα έχει εντοπιστεί σε 24 χώρες και εδάφη στην Αμερική.

Ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, Τόμας Φρίντεν, έκρινε ότι ο χαρακτηρισμός του ιού ως “παγκόσμια απειλή” για την υγεία θα βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας, καθώς θα διατεθούν πρόσθετοι πόροι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

“Τα CDC, μαζί με όλη την Αμερικανική κυβέρνηση, εμπλέκεται ενεργά στην αντιμετώπιση του Ζίκα και εργάζεται νυχθημερόν για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τον ιό και να προστατεύσει την (δημόσια) υγεία” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Φρίντεν.

Στην Ελλάδα το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία και οι ειδικοί τόνισαν ότι φέτος πρέπει, στην αρχή και στα μέσα της Άνοιξης, να γίνουν αεροψεκασμοί, ώστε να μην γεννηθούν πολλά κουνούπια.

Ο ταξιδιώτης πρέπει:

1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.α.

3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.

4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.