Στα αντι -ιικά φάρμακα στηρίζει τώρα τις ελπίδες της για αναχαίτιση του ιού της γρίπης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στη σύσκεψη για την γρίπη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Υγείας παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, με τη συμμετοχή των επιτελείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΑΒ, των Κέντρων ΑναφοράςΓρίπης, εντατικολόγων, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ και ΙΦΕΤ και αποφασίστηκε να δοθεί οδηγία στους γιατρούς για χορήγηση αντι – ιικών φαρμάκων σε ασθενείς, με την έναρξη των συμπτωμάτων της γρίπης, χωρίς να παραπέμπεται ο ασθενής για επιβεβαίωση του ιού μέσω διαγνωστικού τεστ.

Η χορήγηση των φαρμάκων θα συνεχίσει να γίνεται με ιατρική συνταγή και θα συνεχίσει να αφορά τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Παράλληλα, ως μέτρο αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού, θα δοθούν οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας για εμβολιασμό, έστω και τώρα, δεδομένου ότι μόνο το 10% των γιατρών και νοσηλευτών έχει εμβολιαστεί φέτος για τη γρίπη. Το αντίστοιχο ποσοστό στιςευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα κλπ) δεν ξεπερνά φέτος το 15%.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, τονίστηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί φέτος από τηνέλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας, δεδομένου ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες, ενώ ταυτόχρονα, λόγω ελλείψεως προσωπικού έχουν απενεργοποιηθεί αρκετές κλίνες που λειτουργούσαν στα δημόσια νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, οι καθημερινές ανάγκες κυμαίνονται συνήθως στις 40-50 κλίνες ΜΕΘ, ενώ αρκετές φορές φτάνουν ακόμη και τις 60 κλίνες. “Ανάσα” στο πρόβλημα αυτό, δίνουν οι ιδιωτικές κλίνεςΜΕΘ που παρασχέθηκαν πρόσφατα στον ΕΟΠΥΥ, ύστερα από συμφωνία με τους δύο συνδέσμους των ιδιωτικών κλινικών της χώρας.

Σημειώνεται ότι φέτος, το επικρατέστερο στέλεχος του ιού της γρίπης είναι ο Η1Ν1, που πρωτοεμφανίστηκε το 2009 και ο οποίος δημιουργεί σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές.