Η κρισιμότητα της καμπής στο μεταναστευτικό με τις συνολικές ροές να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο συζητήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε  στο Δημαρχείο του νησιού της Κω,  νησί  που πλήττεται από τα συνεχή κύματα προσφύγων. Διατυπώθηκαν προτάσεις , συζητήθηκαν αιτήματα και προσδιορίστηκε τόσο ο σχεδιασμός των προσεχών κινήσεων όσο και ο προγραμματισμός των άμεσων δράσεων, που αφορούν στην αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν Frans Timmermans ,του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ.Δημητρίου Αβραμόπουλου, του Υπουργού Υγείας κ.Αθανασίου Δημόπουλου, του Αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη  κ.Ιωάννη Μουζάλα, του Αν. Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού – Τομέας Ναυτιλίας-  κ.Χρήστου Ζώη, του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Καθηγητή Χειρουργικής   κ.Αθανασίου Γιαννόπουλου, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου  κ.Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Κω κ.Γιώργου Κυρίτση, του Δημάρχου Ρόδου κ.Φώτη Χατζηδιάκου,  του Προέδρου του Ερυθρού Σταυρού Δρ. Αντωνίου Αυγερινού και  άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο υπουργός Υγείας  μιλώντας για το μεταναστευτικό πρόβλημα  εξήρε το έργο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αναφερόμενος   και στον προσωπικό αγώνα του κ. Γιαννόπουλου.  «Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.», δήλωσε χαρακτηριστικά «αποτελεί το εκτελεστικό βραχίονα του υπουργείου Υγείας» ενώ τόνισε ότι  «κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψουμε τα κενά χωρίς οικονομική βοήθεια». 

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και  στην κινητή μονάδα  του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στο νησί της Κω,  όπου έχει εγκατασταθεί προκειμένου να αναπτύξει  δράσεις και παρεμβάσεις σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους τομείς της πρόληψης, της διάγνωσης, της συμβουλευτικής και κοινωνικής υγείας, καθώς και της παραγωγής υγείας στο ακριτικό νησί, το οποίο δοκιμάζεται από τα έντονα μεταναστευτικά ρεύματα εν μέσω τουριστικής περιόδου.  Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα  σημαντική συμβολή  του κ. Γιαννόπουλου στη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης των προσφύγων και εν γένει, της προστασίας του πληθυσμού,  με τις άοκνες προσπάθειες και την εμπειρία του .
Ο πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. μετά το πέρας της συσκέψεως είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ ‘ ιδίαν  τόσο με τον  κ. Τίμερμαν, όσο και με τον κ. Αβραμόπουλο, αλλά και με τον κ. Δημόπουλο και τους κ.Μουζάλα και κ.Ζώη, καθώς και τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ο κ. Γιαννόπουλος ενημέρωσε για τις συνεχείς δράσεις του  ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, υπό τις συνθήκες που επικρατούν στο μεταναστευτικό.

Παράλληλα, την ανάγκη να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κω.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν εγκεκριμένα από την Ε.Ε. 442 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ ειδικά για την Κω τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν δράσεις και πρωτοβουλίες ταχύτατης διεκπεραίωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης και άμεσης μεταφοράς εκτός νησιού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Κως από τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, που φθάνουν καθημερινά.