Το κάλεσμα των Active Member στην σκιά της Πέτρας

Οι μπροστάρηδες της ελληνικής hip hop και low bap σκηνής, μας περιμένουν σήμερα σε ένα ακόμη μυστηριακό live.

Τέλη της δεκαετίας του '80 και ο Μιχάλης Μυτακίδης, μαζί με άλλους 2-3 "πατέρες" του ελληνικού χιπ χοπ, φέρνει στα μέτρα τα ελληνικά τον Κώδικα. Αυτόν που κατέφθασε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και τον οποίο οι πρωτοπόροι αυτοί νέοι άρχισαν να παρουσιάζουν μέσα από τα "νεότευκτα" τότε συγκροτήματά τους στο ανυποψίαστο ελληνικό κοινό.
[banner]
Ο Μιχάλης ο Μυτακίδης, λοιπόν, από τους πρώτους που έφερε στα ελληνικά πικ απ τις μονότονες και δραστικές λούπες του χιπ χοπ. Και ήταν -παραδόξως- εκείνος που φρόντισε λίγο αργότερα να αποστασιοποιηθεί από αυτό που σιγά σιγά γεννιόταν και αυτοχαρακτηρίζονταν ως "ελληνικό χιπ χοπ", δημιουργώντας ένα ολόδικό του μουσικό κίνημα: το Low Bap.


Μέσα από το τελευταίο και με μπροστάρη πάντα το Μιχάλη, η παρέα από το Πέραμα, την παραμελημένη μα ορθοκέφαλη αυτή πειραιώτικη γωνιά, άρχισε να νοηματοδοτεί ξανά από την αρχή και μέσα από τους Active Member, την ελληνική έκφανση της χιπ χοπ σκηνής.
 

Εκείνοι, οι Active Member, θα είναι που θα γράψουν στα χρόνια που ακολουθούν ιστορία με τους στίχους τους, τις λούπες τους, τα live τους, τις παραξενιές και τις ιδιαιτερότητές τους, τις φιλίες και τις αντιπάθειές τους. Με κύριο όπλο -από την πρώτη στιγμή- την πίστη τους στο δόγμα ότι η μουσική μπορεί να εξυπηρετήσει σκοπούς ανώτερους από αυτήν την ίδια την ξερή ψυχαγωγία. 
 

Γιατί, όπως λέει και ο ίδιος ο αξιακός τους κώδικας, "low bap σημαίνει να υποστηρίζεις το λόγο σου με τη ζωή σου και το αντίστροφο". Και για όλους εκείνους που ακολουθούν τη ρήση αυτή, το "πάλεμα" με τη μουσική δεν γίνεται με αυτοσκοπό το χρήμα και το σαλιάρισμα με τους μανατζαραίους και τους γκλαμουράτους. Αυτούς ντε, με τα ανάποδα τα καπελάκια και τα φαρδιά τα παντελόνια πάνω στις λαϊκές τις πίστες...
 

Πέρασαν, λοιπόν, 23 ολόκληρα χρόνια από το γέννημα του όμορφου και του διαφορετικού για να ξημερώσει πριν από μερικούς μήνες η ημέρα που οι Active Member ανακοίνωσαν ότι βάζουν τέλος στη μοναχική τους πορεία. Όχι για να αποσυρθούν και να αποχαιρετήσουν, αλλά για να ασχοληθούν (τόσο ο Μιχάλης aka B.D. Foxmoor, όσο και η Γιολάντα aka Sadahzinia) με άλλα, πιο προσωπικά σχέδια. Για να βρουν τα πατήματά τους μάλλον, για να πάρουν τις ανάσες τους και να μας δώσουν ακόμα πιο παράξενες, ακόμη πιο θαυμάσιες μέρες.
 

Μέχρι το Νοέμβρη που η μπάντα θα διακόψει τις εμφανίσεις της, θα ακολουθήσει μια σειρά από στερνές μυσταγωγίες. Μία από αυτές, θα λάβει χώρα σήμερα το βράδυ στις 10, στην Πετρούπολη.
 

Εκεί, στο προσήνεμο θέατρο Πέτρας, θα μας περιμένει ο πατέρας και η μάνα της Low Bap. Και αφότου γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά από τραγούδια, σκέψεις κι αναμνήσεις, θα μας καλέσει να αποχαιρετιστούμε και να μετρηθούμε μεταξύ μας υπό τις νότες του μυστηριακού "Σκιάχτρου". Μέχρι το επόμενο αντάμωμα. Μέχρι ο κύκλος του θρυλικού συγκροτήματος να κλείσει -όχι οριστικά αλλά- για να ανοίξει ένας άλλος νέος που θα κοιτάζει κατάματα τους καιρούς και θα μας προσφέρει απλόχερα μερικά από τα κουράγια του...
 
 
Φωτογραφία: Dimitris The Athens

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα