Στην ευρύτερη περιοχή του Χίλτον συμβαίνει το εξής παράδοξο: υπάρχουν δωμάτια,  όπως αυτά του ομώνυμου χλιδάτου ξενοδοχείου, για τα οποία πληρώνει κανείς αδρά για να μπει. Διακόσια περίπου μέτρα παραπέρα, όμως, βρίσκονται τα δωμάτια του Athens Clue, που όσοι πληρώνουν για να μπουν, πασχίζουν με όλο τους το είναι για να αποδράσουν από αυτά.

Όχι, δεν πρόκειται για low budget ξενοδοχείο με δωμάτια ξεχαρβαλωμένα. Το Athens Clue, είναι μια πρωτότυπη ιδέα που στηρίζεται εξ ολοκλήρου στο concept των room escape games. Βρίσκεστε κλειδωμένοι σε ένα δωμάτιο και η μοναδική σας αποστολή είναι να δραπετεύσετε από αυτό εκμεταλλευόμενοι διάφορα καλά κρυμμένα μυστικά και πληροφορίες που υπάρχουν διάσπαρτα. Γρίφοι, αινίγματα, κλειδιά και ένα χρονόμετρο να μετράει αντίστροφα, ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη και κρατούν τους παίκτες (3-5 άτομα) σε απόλυτη εγρήγορση.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από εφτά χρόνια στην Ασία (!) και εξαπλώθηκε την τελευταία διετία στην Ευρώπη. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, το μικρόβιο του συμμετοχικού αυτού παιχνιδιού εξαπλώθηκε και στους Αθηναίους, που είδαν με χαρά τη συγκεκριμένη ιδέα να βρίσκει στέγη και στην πόλη τους. Στο ατμοσφαιρικό νεοκλασικό της συμβολής των οδών Διοχάρους και Ίωνος Δραγούμη, που χτίστηκε το μακρινό 1930.

Υπεύθυνοι για αυτό, η Κλειώ και ο Διονύσης. Ένα ζευγάρι που παίζοντας  το παιχνίδι μαζί με τα παιδιά τους σε ένα ταξίδι στο Λονδίνο, ενθουσιάστηκε τόσο που δεν το σκέφτηκε στιγμή για το αν θα πρέπει να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο στην Αθήνα. Ενθουσιασμός που παραμένει ακόμα. Το πάθος τους όση ώρα μιλούσαμε για το ιδιαίτερό τους εγχείρημα, διάχυτο.

Η Κλειώ

Δεν έχει κλείσει ούτε μισός χρόνος από την έναρξη της λειτουργίας του και τα δωμάτια απόδρασης που στήνονται στο εσωτερικό του νεοκλασικού, έχουν φτάσει ήδη τα 5. «Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμα και άλλα 3 δωμάτια, σε νέο χώρο», μου αποκαλύπτει. «Εκεί θα προστεθούν το Σεπτέμβριο και άλλα τρία. Θα φτάσουμε έτσι τα 11 δωμάτια», συνεχίζει η ίδια, ενώ ο σύζυγος της με πληροφορεί ότι όταν ολοκληρωθούν τα συγκεκριμένα δωμάτια,  η επιχείρησή τους θα γίνει η πιο μεγάλη (από πλευράς αριθμού θεματικών δωματίων) σε όλη την Ευρώπη. Μια επέκταση με πολλές θετικές προεκτάσεις, καθώς ήδη στο νεοκλασικό της Διοχάρους βλέπεις αρκετούς εργαζόμενους – νέους και νέες- να πηγαινοέρχονται για να εξυπηρετήσουν τις ομάδες.

Κινητικότητα μεγάλη υπήρχε και από τους συμμετέχοντες. Όση ώρα διήρκησε η συνέντευξη, τα δωμάτια (πλην ενός) ήταν πλήρη από παρέες νέων που πάσχιζαν να βρουν τα στοιχεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να αποδράσουν. «Έχει αγαπηθεί πολύ. Το 99,9%, μάλιστα, έρχονται και ξανάρχονται μέχρι να εξαντλήσουν τα δωμάτια».

Όταν πρωτοήλθα τηλεφωνικά σε επαφή μαζί τους για να κλείσω τη συνέντευξη, σε 30 μόλις δεύτερα άκουσα να γίνονται τρεις κρατήσεις (δεν υπερβάλλω). Ανάμεσά σε αυτούς που έσπευδαν να κλείσουν κάποιο δωμάτιο ήταν και ένας ξένος. Δεν είναι τυχαίο ότι το Athens Clue προβάλλει πρώτο στη λίστα του Τrip Advisor σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς ερχόμενος στην Αθήνα. «Πράγματι, οι ξένοι αφήνουν πολύ θετικά reviews στο συγκεκριμένο site. Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες το μαθαίνουν στόμα με στόμα. Δεν έχουμε πληρώσει ούτε ευρώ  σε διαφήμιση», λέει η Κλειώ.

Το target group στο οποίο απευθύνεται η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα ιδέα, είναι οι νέοι 20-35 ετών. «Αυτοί είναι οι μεγάλοι φαν. Έρχονται, όμως, και οικογένειες με παιδιά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις βάζουν τα γυαλιά στους μεγάλους καθώς κατεβάζουν τρελές ιδέες, απαραίτητες για να καταφέρει μια ομάδα να αποδράσει». Η συμμετοχή επιτρέπεται σε άτομα άνω των 15 ετών. Λιλιπούτειοι… Athens Cluers 9-15 ετών μπορούν να παίξουν μόνο παρέα με τους γονείς τους.

Ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε άτομα με σπιρτάδα και φαντασία, είναι επόμενο να δημιουργεί και παράλληλες σκέψεις στους συμμετέχοντες. «Υπήρξε περίπτωση που ένας παίκτης έκανε πρόταση γάμου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.  Είχε στήσει το όλο σκηνικό, ενώ όλως τυχαίως οι υπόλοιποι της παρέας του ζευγαριού δεν εμφανίστηκαν. Έτσι έπαιξαν οι δυο τους. Είχαμε κρύψει από πριν το δαχτυλίδι σε ένα μπαούλο και όταν η κοπέλα κατάφερε να το ανοίξει, της έκανε την πρόταση». Τύπε, μπορεί να μην σε ξέρω, αν όμως μας διαβάζεις έχεις τα αμέτρητα συγχαρητήριά μου… «Επιπλέον», συνεχίζει η Κλειώ, «έχουμε και πολλά γενέθλια. Κρύβουν τούρτες, κρασιά κι όταν τα βρίσκει αυτός ή αυτή που γιορτάζει, σβήνουν τα κεριά, πίνουν το κρασάκι τους και συνεχίζουν τη μάχη της απόδρασης».  

Ενδιαφέρον έχει και ένα ακόμη στοιχείο που μου αποκαλύπτει η Κλειώ. Το γεγονός ότι ανάμεσα στην πελατεία τους βρίσκονται και πολλές εταιρείες οι οποίες κλείνουν δωμάτια για να παίξουν τα στελέχη και οι εργαζόμενοί τους. «Δεδομένου ότι η συνεργατικότητα είναι απαραίτητο στοιχείο του παιχνιδιού, οι εταιρείες το προτιμούν προκειμένου να φέρουν πιο κοντά τους εργαζόμενους τους». Πρωτοπόρες εταιρείες, σε πρωτοπόρο μέρος.

Λίγο πριν φύγω, ξεφυλλίζω το βιβλίο επισκεπτών. «Η καλύτερη μία ώρα των τελευταίων δέκα χρόνων της ζωής μου». Δεν ξέρω αν η κοπέλα που το έγραψε υπερβάλλει. Σκοπεύω, όμως, να το επαληθεύσω επιστρέφοντας πολύ σύντομα στο χώρο –ως παίκτης αυτή τη φορά.

Λεπτομέρειες σχετικά με τα επιμέρους δωμάτια και κρατήσεις εδώ