Δυσκολεύεστε με το φόρτο εργασίας; Δεν αποδίδετε στη δουλειά σας όπως κάνατε κάποτε; Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Πολλά τα ερωτήματα. Έχουμε κάποιες απαντήσεις όμως, μην ανησυχείτε. Αυτό που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι μπορεί να πάσχετε από επαγγελματική εξουθένωση. 

Η επαγγελματική εξουθένωση ή αλλιώς burnout είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη μορφή εργασιακού στρες. Δεν το θέλουμε αυτό και δεν το θέλουμε γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να διαταράξει τον εσωτερικό σας κόσμο, την καριέρα σας και την οικογενειακή σας ζωή.

Τι ακριβώς είναι η επαγγελματική εξουθένωση; Δεν υπάρχει ιατρικός ορισμός, αλλά γενικά θεωρείται ως άγχος που προκαλείται από παράγοντες που σχετίζονται με τον φόρτο εργασίας. Η προσαρμογή στην κάθε αλλαγή και το να βλέπεις τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής να θολώνουν, μπορεί να είναι μια στρεσογόνος εμπειρία. Αυτός ο τύπος εξάντλησης από το στρες μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα πριν μισήσεις τη δουλειά σου.

Αν έχετε “καεί στη δουλειά, μπορεί να νιώθετε σωματικά εξαντλημένοι και λιγότερο παραγωγικοί. Στο τραπέζι πέφτουν δυστυχώς και η κατάθλιψη, η χαμηλή διάθεση και το άγχος. Που οδηγούν αυτά; Σε πονοκεφάλους, αϋπνία και υπερβολική κούραση. Πώς θα καταλάβεις όμως ότι περνάς ένα ωραιότατο burnout; Σου ετοιμάσαμε μια δυσάρεστη λίστα.

via GIPHY

Είσαι πάντα εξαντλημένος ψυχικά και σωματικά

Η ψυχική και σωματική εξάντληση είναι κλασικά σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης και, δυστυχώς, μπορεί επίσης να διαταράσσουν τον ύπνο σας.

Γίνεσαι πιο συναισθηματικός από ό,τι συνήθως

Το να αισθάνεστε ευαίσθητοι στη δουλειά είναι τόσο φυσικό όσο και το να το αισθάνεστε στο σπίτι, αλλά ο υπερβολικός θυμός ή το κλάμα μπορεί να είναι ένδειξη επαγγελματικής εξουθένωσης. 

Δεν είσαι σε θέση να συγκεντρωθείς στη δουλειά
 
Πρέπει να νιώθετε “συνδεδεμένοι” ή καλύτερα δεμένοι με μια εργασία για να συγκεντρωθείτε. Αυτή η σύνδεση μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν το μυαλό σας είναι υπερφορτωμένο.
.
Η όρεξή σου έχει αυξηθεί λόγω των υψηλών επιπέδων άγχους

Αν και το βραχυπρόθεσμο στρες μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης, το μακροπρόθεσμο στρες που βιώνετε στην επαγγελματική σας καριέρα έχει συχνά το αντίθετο αποτέλεσμα. Το ανθυγιεινό φαγητό και το αλκοόλ μπορεί αρχικά να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, αλλά και τα δύο σύντομα αυξάνουν τα επίπεδα άγχους.

Η εργασία δεν είναι πλέον ευχάριστη 

Και πότε ήταν, θα αναρωτηθείτε αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εργασιακή σας απόδοση. Μόλις συμβεί αυτό, μπορεί να είναι δύσκολο να παρακινήσετε τον εαυτό σας να ολοκληρώσει ακόμη και τα τυπικά, αυτά που κάποτε έμοιαζαν εύκολα.