Όλοι μας έχουμε ακούσει αρκετές θεωρίες συνωμοσίας. Ορισμένες είναι αθώες, όπως αυτή που ισχυρίζεται ότι ο Έλβις είναι ακόμα ζωντανός, ενώ άλλες είναι σκοτεινές, όπως αυτή που ισχυρίζεται ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Είναι εύκολο να απορρίψει κανείς τέτοιες θεωρίες και να τις θεωρήσει παραληρήματα ανθρώπων που δεν πατάνε στη Γη. Αλλά μην είστε τόσο βιαστικοί, πάρτε μια ανάσα γιατί, τελικά, δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Το γεγονός ότι κάτι είναι συνωμοσία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αναληθές. Για παράδειγμα, αυτές που θα βρείτε στη συνέχεια του κειμένου, επιβεβαιώθηκαν. Όχι, δεν έχουμε γράψει για τσιπάκια και εμβόλια.

Ο Δαλάι Λάμα δουλεύει για τη CIA

Ο Δαλάι Λάμα είναι πάντα χαμογελαστός. Κάποιοι αναρωτιούνται αν το χαμόγελό του έχει να κάνει με το γεγονός ότι έπαιρνε εξαψήφιο μισθό από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, κέρδιζε 180.000 δολάρια στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Θιβετιανής Αντίστασης από τη CIA με το γλυκό ποσό των 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ο στόχος πίσω από αυτές τις πληρωμές ήταν η παρέμβαση και η αποσταθεροποίηση των υποδομών της Κίνας. Το 1998, η διοίκηση του Δαλάι Λάμα παραδέχτηκε ότι έλαβε αυτά τα χρήματα από τη CIA.

H μάζωξη 

Μερικοί από τους πιο ισχυρούς και πλούσιους ανθρώπους του κόσμου συγκεντρώνονται σε ένα κάμπινγκ στην Καλιφόρνια για δύο εβδομάδες βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ, άκρως απόρρητων συζητήσεων και παράξενων τελετουργιών κάθε Ιούλιο. Στους επισκέπτες του καταφυγίου Bohemian Grove έχουν συμπεριληφθεί διάσημοι ηγέτες, πρόεδροι των ΗΠΑ, καλλιτέχνες και μεγιστάνες του πετρελαίου. Λέγεται ότι οι συμμετέχοντες δεν επιτρέπεται να διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες εκεί. Παρόλα αυτά, έχει υπάρξει μια ή δύο εξαιρέσεις, με πιο χαρακτηριστική το 1942 για το Σχέδιο Μανχάταν, όταν οι συζητήσεις και οι εγκρίσεις οδήγησαν στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας.

Έλεγχος

Η δεκαετία του 1950 ήταν μια τρομακτική εποχή για τους πολίτες των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε τους κομμουνιστές ως κατασκόπους, καθώς ο ψυχρός πόλεμος φούντωνε και οι κυβερνώντες αποφάσισαν ότι έπρεπε να ληφθούν δραστικά μέτρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γεννήθηκε το πρόγραμμα MKUltra. Προκειμένου να βρεθεί ένας “ορός της αλήθειας”, η CIA αποφάσισε να κάνει κρυφά ενέσεις LSD σε ανυποψίαστους Αμερικανούς και Καναδούς και στη συνέχεια να ανακρίνει και ενίοτε να τους βασανίζει. Η CIA χρημάτιζε νοσοκομεία, φυλακές και κολέγια για συνεργασία αλλά και τη σιωπή τους. Το 1973, ο διευθυντής της CIA Ρίτσαρντ Χελμς διέταξε την καταστροφή όλων των αρχείων που σχετίζονταν με το MKUltra, και ενώ η συνωμοσία αποκαλύφθηκε τελικά, κανείς από όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν “θυμόταν” τις λεπτομέρειες.

Κατασκοπεία μέσω των social media

Δυστυχώς, αυτό είναι 100% αληθινό. Το Electronic Frontier Foundation (EFF) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συμβουλεύει το κοινό για όλα τα θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και υπερασπίζεται τις πολιτικές ελευθερίες στον ψηφιακό κόσμο. Χάρη στις προσπάθειές τους, γνωρίζουμε πόσα αιτήματα για δεδομένα χρηστών στέλνουν οι κυβερνητικές μας υπηρεσίες στις πιο γνωστές πλατφόρμες κάθε χρόνο. Μόνο το 2016, υπήρξαν πάνω από 49.868 αιτήματα για δεδομένα προς το Facebook του Mark Zuckerberg, 9.076 προς την Apple και 27.850 προς την Google.

Τσιγάρο

Κατά τη δεκαετία του ’80, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεις μια ταινία δράσης όπου ο πρωταγωνιστής δεν θα είχε ένα τσιγάρο να κρέμεται από το στόμα του στο 60% του καθαρού χρόνου. Τότε, πολλοί πίστευαν ότι η αύξηση των καρκίνων του λαιμού, του στόματος και των πνευμόνων μπορούσε να αποδοθεί στο τσιγάρο. Παρόλο που οι έρευνες έδειχναν μια αναμφισβήτητη στατιστική σχέση μεταξύ του καρκίνου του πνεύμονα και του καπνίσματος ήδη από τη δεκαετία του 1950, μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Philip Morris, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιγάρων των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε επίσημα ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.