Θα γράφαμε “σύντομα και στο Παγκράτι” στον τίτλο, αλλά ξέρετε, το αστείο από τον εκνευρισμό, δεν απέχουν πολύ. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ενοίκια στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Πάντως δεν μας σόκαρε όσο ίσως θα μας σόκαρε πριν κάποια χρόνια το γεγονός ότι ένα διαμέρισμα μόλις 7 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Υόρκη, που δεν έχει καν μπάνιο, νοικιάζεται για 2.350 δολάρια τον μήνα. Γιατί; Απλώς επειδή βρίσκεται στο Greenwich Village και ναι, οι προσφορές έκαναν χαμό. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο το (τουλάχιστον) μικροσκοπικό αυτό διαμέρισμα έγινε viral. Ο μεσίτης Ομέρ Λάμποκ έκανε μια ξενάγηση στον χώρο, λέγοντας πως ενδέχεται να είναι το “μικρότερα διαμέρισμα” που είχε δει ποτέ. Εκείνη την εποχή το ενοίκιο του διαμερίσματος του τρίτου ορόφου της West 11th Street ανερχόταν στα 1.975 δολάρια τον μήνα. 

“Η Νέα Υόρκη είναι ένα ιδιαίτερο μέρος”, είχε γράψει στη λεζάντα του βίντεο των 22 δευτερολέπτων ο μεσίτης τότε. Βέβαια, στο σήμερα, έρχεται να ξανακάνει viral το ίδιο ας το πούμε διαμέρισμα,  η αναδημοσίευσή του στο Reddit. 

Ο δημοσιογράφος του Gothamist, Ντέιβιντ Μπραντ, αποφάσισε να κάνει μια ξενάγηση στον χώρο. Σε κάποιο σημείο αυτής της ωραίας ιδέας διαπίστωσε πως για πολλούς επίδοξους ενοικιαστές, το μέγεθος του διαμερίσματος  και ακραία -σε συσχτισμό- τιμή του δεν αποτελούσε πρόβλημα. Βασικά η περιοχή που βρίσκεται το διαμέρισμα φαίνεται να τους αφορούσε πολύ πολύ περισσότερο. Με λίγα λόγια, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον για το διαμέρισμα και πολλές προσφορές. Εν τω μεταξύ, ειλικρινά, το λες διαμέρισμα όταν είναι 7 τετραγωνικά μέτρα; 

@omerlabock Dead tired making this???? #nyc #realestate #nycrent #newyork #nycapartment #apartmenttour #apartmenthunting #apartmenttok ♬ original sound – Omer Labock

Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως σύμφωνα με έκθεση των Miller Samuel Real Estate Appraisers & Consultants και Douglas Elliman Real Estate, τα ενοίκια στη Νέα Υόρκη έχουν εκτοξευθεί σε νέα ρεκόρ τον Απρίλιο, με τη μέση τιμή ενός διαμερίσματος στο Μανχάταν να φράσει τα 4.241 δολάρια. Ναι.

 

“Είχα περισσότερο χώρο στο κελί μου”

Ο Μπραντ είπε πως το στούντιο έχει πλάτος περίπου 2 μέτρα και 3,3 μέτρα μήκος και δεν διαθέτει μπάνιο. Έλα μωρέ, λεπτομέρειες. Οι ένοικοι μοιράζονται μια τουαλέτα και ένα ντους, που βρίσκεται στον διάδρομο. Ναι, σαν τις φοιτητικές εστίες.

Κουζίνα πάντως έχει. Όταν λέμε κουζίνα εννοούμε κυριολεκτικά έναν νεροχύτη, ένα μίνι ψυγείο κάτω από έναν μικροσκοπικό πάγκο που δεν θα αφήνει χώρο ούτε για μήλο όταν μπει πάνω μια πιατοθήκη. Προφανώς δεν υπάρχει χώρος για φούρνο. Βέβαια, στα θετικά, το διαμέρισμα έχει ένα παράθυρο και μια μικροσκοπικότατη ντουλάπα. 

Σύμφωνα με τον μεσίτη Ομέρ Λάμποκ, τα περισσότερα από τα 26 διαμερίσματα στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, έχουν την ίδια διαμόρφωση. “Είναι μικροσκοπικά, φίλε”, είπε “Είναι τα μικρότερα διαμερίσματα που έχω δείξει ποτέ”. 

Για το κλείσιμο, θα αφήσουμε το επικότερο σχόλιο που έγινε στο βίντεο: “Είχα περισσότερο χώρο στο κελί μου στη φυλακή”. Τέλος.