Όταν ακούτε τη λ΄ρξη τα Χόμπιτ, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι ο Μπίλμπο ή ο Φρόντο Μπάγκινς. Και είναι απόλυτα λογικό. Αλλά τα Χόμπιτ, σε αντίθεση με τον Μπίλμπο και τον Φρόντο, είναι αληθινά, όχι φυσικά με την μορφή που νομίζουμε, αλλά με τη αυτή ενός αρχαίου είδους που ονομαζόταν Homo floresiensis

Ο Homo floresiensis ανακαλύφθηκε το 2003, όταν ο σκελετός του βρέθηκε σε μια σπηλιά στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας.Τώρα, εξοπλισμένη με ένα ψηφιακό μοντέλο του κρανίου, μια πολυεθνική ομάδα ανακατασκεύασε το πρόσωπο του σκελετού χρησιμοποιώντας δεδομένα που αντλήθηκαν τόσο από τους σύγχρονους ανθρώπους όσο και από τους χιμπατζήδες. Και τσουπ, έχουμε την πρώτη φωτογραφία ενός πραγματικού Χόμπιτ.

Ο Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά Σισέρο Μοράες που θα μπορούσε εύκολα να δουλέψει για τον Νίκο Ευαγγελάτο, συνυπογράφει τη νέα μελέτη και περιέγραψε ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ του είδους και των σημερινών ανθρώπων. Είπε: «Σε γενικές γραμμές, είχαν πιθανώς λιγότερο προεξέχουσα μύτη από τους σύγχρονους ανθρώπους, η περιοχή του στόματος ήταν λίγο πιο προβαλλόμενη από τη δική μας και ο όγκος του εγκεφάλου ήταν σημαντικά μικρότερος. Ήταν επίσης πολύ πιο κοντοί».

Ο Μοράες είπε ακόμα ότι «όταν το κρανίο παρουσιάστηκε στο κοινό το 2004, η ταινία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είχε μεγάλη επιτυχία και λόγω του ύψους του Homo floresiensis που υπολογίζεται σε 1,06 μέτρα, το παρατσούκλι “Χόμπιτ” ταίριαζε απόλυτα».

via GIPHY

Όταν ανακατασκευάζουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο από ένα κρανίο, οι επιστήμονες συνήθως χρησιμοποιούν δεδομένα από ζωντανούς ανθρώπους για να καθοδηγήσουν πόσο παχύς πρέπει να είναι ο ιστός σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αλλά η ανακατασκευή του προσώπου ενός εξαφανισμένου ανθρώπινου είδους σήμαινε ότι απαιτούνταν μια νέα προσέγγιση. «Σε αυτή την εργασία, δεν χρησιμοποιήσαμε αυτή την προσέγγιση, καθώς οι δείκτες αυτοί βασίζονται σε ανθρώπινα δεδομένα και όχι σε άτομα που ανήκουν στην ομάδα Homo floresiensis. Έτσι, αυτό που κάναμε ήταν το εξής: πήραμε δύο αξονικές τομογραφίες, τη μία από έναν άνθρωπο και την άλλη από έναν χιμπατζή.

Τι έκαναν στη συνέχεια; «Παραμορφώσαμε και τις δύο για να τις προσαρμόσουμε στη δομή του κρανίου του Homo floresiensis, και παρεμβάλαμε τα δεδομένα για να πάρουμε μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το πρόσωπό του. Είναι η πρώτη φορά που το πρόσωπο του “Χόμπιτ” ανακατασκευάζεται χρησιμοποιώντας δεδομένα τόσο από ανθρώπους όσο και από χιμπατζήδες».

Λέτε να μπήκαν και οι Homo floresiensis στο πλοίο μαζί με τον Μπίλμπο και τον Φρόντο;