Ο πατέρας Αλέξανδρος Καριώτογλου αποφάσισε ή από ό,τι φαίνεται “τόλμησε” να απορρίψει έστω λίγο τον μισογυνισμό, και δέχτηκε χυδαίες επιθέσεις από “ανθρώπους της Εκκλησίας”. Ξέρετε, τους “αγαπάτε αλλήλους” κατά τα άλλα. Σε άλλα νέα, ο πατέρας Αλέξανδρος Καριώτογλου έκανε παπαδάκια δυο νεαρά κορίτσια και προκάλεσε χυδαίες επιθέσεις συντηρητικών κύκλων προς το πρόσωπό του. Παράλληλα με αυτό, ευτυχώς, δέχεται και κύμα στήριξης και συμπαράστασης. 

Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση του κληρικού να κάνει “παπαδάκια” δυο κορίτσια. Στη σελίδα του Αγίου Νικόλαου Ραγκαβά στην Πλάκα, μια ενορία που, όπως διαβάζουμε, ο πατέρας Αλέξανδρος έχει μεταμορφώσει σε μια πνευματική κυψέλη με πανελλήνια αναγνώριση, εμφανίστηκαν οι φωτογραφίες με τα νεαρά κορίτσια να βοηθούν το έργο του ιερέα. Και από εκεί, το χάος. 

Φανατικοί υπερσυντηρητικοί κύκλοι ξεκίνησαν οργανωμένο πογκρόμ χυδαιότητας κατά του ιερέα, γεγονός που φαίνεται ότι πίεσε τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος απειλεί να του επιβάλει το επιτίμιο της παύσης των ιεροπραξιών. Να τονίσουμε κάπου εδώ ότι όλο αυτό συνέβη επειδή έδωσε ρόλο σε γυναίκες, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. 

Δεν είναι λίγοι όσοι πίστοί πήραν το μέρος του ιερέα, όταν πληροφορήθηκαν αυτό το ντόμινο εξελίξεων. Δυσάρεστων εξελίξεων για έναν άνθρωπο που είχε το θάρρος να αγνοήσει παραδειγματικά τον μισογυνισμό. 

“Σε αυτά τα κοριτσάκια που έχουν δεχθεί και ζήσει όλη αυτή την “Χριστιανική” επίθεση “αγάπης” και “σεβασμού” όλη αυτή την θρησκευτική βία,  ποιος θα εξηγήσει ότι ο Χριστός και η Εκκλησία των Αγίων του δεν έχει κανένα πρόβλημα που γεννήθηκαν γυναίκες;”

“Για την υποταγή του Αρχιεπισκόπου στις φωνές του μισογυνισμού, του πνευματικού σκοταδισμού, του ευσεβισμού, της υποκρισίας και του ψευδοζηλωτισμού (αν και εφόσον λάβει τελικά τη σχετική απόφαση) θα γράψουν ελπίζω άλλοι, ειδικότεροι εμού, θεολόγοι ή ιερωμένοι. Εκείνο που η ταπεινότητά μου απευθύνει ως έκκληση προς όλους τους εν Χριστώ αδελφούς είναι να βροντοφωνάξουμε:

ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ! ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ!”

Ο “Νέος Μεσαίων”

Ο πατήρ Αλέξανδρος Καριώτογλου είναι μια πολύ γνωστή προσωπικότητα στον θεολογικό χώρο. Ένα από τα φωτεινά και προοδευτικά μυαλά της εκπαίδευσης αλλά και της θεολογίας, με πανελληνία αλλά και διεθνή αναγνώριση.