Τι είναι αυτό που «φτιάχνει» μια οικογένεια; Άνθρωποι που ζουν κάτω από την ίδια στέγη; Ή είναι η ισχύουσα νομοθεσία μιας χώρας; Γιατί η πυρηνική οικογένεια συνεχίζει να θεωρείται «πυρήνας» για την ελληνική κοινωνία; Είναι σημαντική η γονεϊκότητα για τα άτομα LGBTQI+; Και αν ναι, γιατί οι οικογένειες ζευγαριών του ίδιου φύλου δεν απολαμβάνουν σήμερα τα ίδια δικαιώματα με τις οικογένειες ζευγαριών αντίθετου φύλου; Σε μια εποχή που έχουν θεσπιστεί νομοθετικά πλαίσια σε μεγάλο ποσοστό της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, αναγνωρίζοντας πλήρως τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται και να υιοθετούν, η κοινή γονεϊκότητα που αφορά άτομα του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζεται ακόμη. στην Ελλάδα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο δεύτερος, μη βιολογικός γονέας είναι «αόρατος» στα μάτια του νόμου.

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο και την Google, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους μέχρι ο δεσμός να γίνει «θεσμός». Το 2022 μεταφέραμε ένα μήνυμα για τα δικαιώματα των ομόφυλων οικογενειών στην Ελλάδα. H καμπάνια αγκαλιάστηκε από πολλά άτομα κάθε ηλικίας, όμως δέχτηκε και αρνητικά σχόλια: «Η μαμά πού είναι;» «Βρες μάνα τότε». «Η οικογένεια κάνει την οικογένεια και αυτό που διαφημίζετε δεν είναι οικογένεια». «Οικογένεια είναι ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΑΜΑ ΠΑΙΔΙΑ. Όλα τα υπόλοιπα είναι ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ». Αυτά ήταν κάποια από τα σχόλια χρηστών, που δείχνουν πως χρειάζεται να επιμένουμε για τα αυτονόητα.

Το 2023, η καμπάνια αγάπης και συμπερίληψης βγαίνει ξανά αυτούσια. Καμία λέξη δεν θα αλλάξει, μέχρι να αλλάξει όλη η κοινωνία. Όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Μέχρι οι ομόφυλες οικογένειες στην Ελλάδα να αγαπηθούν από όλες, όλους, όλ@. Η αγάπη από μόνη της έχει τη δύναμη να ταρακουνήσει, να αναθεωρήσει, να εξημερώσει και να εξελίξει. Η αγάπη κάνει την οικογένεια.

Ονειρευόμαστε έναν κόσμο στον οποίο όλα τα παιδιά θα μπορούν να έχουν τους γονείς τους δίπλα τους, σε όλες τις συνθήκες – χωρίς να χρειάζεται να διεκδικούν τα αυτονόητα. Έναν κόσμο στον οποίο οι γονείς θα εξακολουθούν να είναι γονείς και έξω από το σπίτι. Έναν κόσμο που θα είναι η μεγάλη μας οικογένεια.Ας διαδώσουμε το μήνυμα αγάπης και ας στηρίξουμε έμπρακτα τις διεκδικήσεις της LGBTQIΑ+ κοινότητας στη διαρκή μάχη για δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη.

Η Ολλανδία το 2001 και το Βέλγιο το 2003 νομιμοποίησαν τον γάμο ομοφύλων και, δεδομένου ότι όλα τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν δικαίωμα υιοθεσίας, τα παντρεμένα ζευγάρια του ίδιου φύλου απέκτησαν επίσης αυτό το δικαίωμα.

Το 2005, η Ισπανία – μια χώρα με καθολική πλειοψηφία – πήρε την ίδια νομοθετική απόφαση, όπως και ο Καναδάς. Το 2009, η Νορβηγία και η Σουηδία νομιμοποίησαν τον γάμο ομοφύλων, έχοντας ήδη εισαγάγει την υιοθεσία ομόφυλων ζευγαριών το 2002 και το 2003 αντίστοιχα. Το 2010, η Πορτογαλία νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων και επέτρεψε σε ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετήσουν αμέσως μετά, όπως και η Αργεντινή, η οποία έγινε η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που εισήγαγε νομοθεσία που επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται. Η Δανία ακολούθησε σύντομα το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπως και η Γαλλία και η Βραζιλία το 2013.

Μεταξύ 2013 και 2019, η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, περνώντας στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το 2015, η Φινλανδία ακολούθησε τα βήματα των άλλων σκανδιναβικών χωρών που αναφέρθηκαν παραπάνω, και ο γάμος και η υιοθεσία ομοφύλων νομιμοποιήθηκαν επίσης στο Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία την ίδια χρονιά. Στις 26 Ιουνίου 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε ότι το Σύνταγμα της χώρας εγγυάται τα δικαιώματα γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Αυτή η απόφαση αποδείχθηκε κομβική για τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων σε πολλές Πολιτείες σε όλη την Αμερική.Τα δικαιώματα γάμου και υιοθεσίας, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, ψηφίστηκαν σε νόμο στη Γερμανία, τη Μάλτα και την Αυστραλία το 2017, και πιο πρόσφατα στην Ελβετία, το 2020.

Στις 26 Μαΐου 2022, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Κροατίας αποφάσισε ότι – λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – η διαφορετική μεταχείριση ατόμων σε παρόμοιες καταστάσεις με βάση αποκλειστικά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό αποτελεί μια μορφή διάκρισης.

Και φέτος η Στέγη δηλώνει #Παρούσα στο Athens Pride με ένα πολύχρωμο περίπτερο, στις 10 Ιουνίου – ανήμερα του Parade – στην πλατεία Κοτζιά, στο κέντρο της Αθήνας. Κάτω από το μεγάλο ουράνιο τόξο του περιπτέρου της Στέγης θα βρείτε τις βεντάλιες “Η αγάπη κάνει την οικογένεια”. Ας διαδώσουμε το μήνυμα αγάπης και ας στηρίξουμε έμπρακτα τις διεκδικήσεις της LGBTQIΑ+ κοινότητας στη διαρκή μάχη για δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη.