Το να χάσεις βάρος δεν είναι και από τα πιο εύκολα πράγματα στον κόσμο, αλλά μία νέα έρευνα δείχνει ότι οι αγαπημένοι μας άνθρωποι μπορεί να μας δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με Βρετανούς ψυχολόγους, οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να συνωμοτούν και να “σαμποτάρουν” τις προσπάθειές μας να χάσουμε κιλά, είτε σκόπιμα είτε χωρίς να το καταλαβαίνουν. 

Πώς το κάνουν αυτό; Για αρχή, μας αποθαρρύνουν από το να τρώμε υγιεινά. Άλλοι, μπορεί να μας πιέζουν για να μείνουμε μέσα και να δούμε μια ταινία στον καναπέ μετά τη δουλειά, αντί να βγούμε για μια βόλτα ή να πάμε στο γυμναστήριο

Η νέα μελέτη ακολουθεί μια ανησυχητική έκθεση που προβλέπει ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο θα είναι υπέρβαροι μέχρι το 2035. Η έρευνα αυτή διεξήχθη από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Surrey και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην την πιστέψουμε.

Οι ειδικοί εξέτασαν υπάρχουσες μελέτες και νέα πρωτογενή δεδομένα από 30 συνεντεύξεις για να προσδιορίσουν την αρνητική κοινωνική υποστήριξη που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος όταν προσπαθεί να χάσει βάρος. Από αυτό κατάφεραν να προσδιορίσουν τρεις πρωταρχικούς τρόπους με τους οποίους ένας φίλος, σύντροφος ή μέλος της οικογένειας μπορεί να διαταράξει το ταξίδι μας για την απώλεια βάρους – “σαμποτάζ”, “συμπαιγνία” και “τροφοδοσία”.

via GIPHY

Το σαμποτάζ είναι η “ενεργή και σκόπιμη υπονόμευση των στόχων ενός άλλου ατόμου για το βάρος” και μπορεί να περιλαμβάνει την αποθάρρυνσή μας από το να στραφούμε σε μια πιο υγιεινή διατροφή, ίσως επισημαίνοντας το επιπλέον κόστος ή λέγοντας ότι το φαγητό δεν είναι τόσο νόστιμο. 

Οι λεγόμενοι “σαμποτέρ” μπορούν επίσης να υπονομεύσουν τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε τη σωματική δραστηριότητα, ίσως αρνούμενοι να περπατήσουμε μαζί ή τονίζοντας το κόστος της συνδρομής στο γυμναστήριο.

Εν τω μεταξύ, η “συμπαιγνία” είναι αυτό που η συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Jane Ogden περιγράφει ως κάτι που “κάνουμε συνεχώς όλοι στη ζωή μας” παρουσία αγαπημένων προσώπων. “Για παράδειγμα, ένα άτομο δεν θέλει πραγματικά να τρώει καλά ή να κάνει γυμναστική ή θέλει να πάει στην ομάδα υποστήριξης για την απώλεια βάρους του και λέει ‘Ω, δεν νομίζω ότι μπορώ να ασχοληθώ να πάω απόψε'”, δήλωσε η καθηγήτρια Ogden στη MailOnline.

‘Ένας καλός φίλος ή σύντροφος θα έλεγε: ‘Όχι, έλα, ας πάμε μια βόλτα’, ενώ κάποιος που συνωμοτεί θα έλεγε: ‘Ναι, καλή ιδέα, ας μείνουμε μέσα και ας δούμε μια ταινία’. 

Τέλος, η συμπεριφορά σίτισης είναι η ρητή υπερφαγία μας, ακόμη και όταν δεν πεινάμε ή όταν κάνουμε προσπάθεια να τρώμε λιγότερο. Αν και ο όρος συνδέεται ευρέως με το σεξουαλικό φετίχ (αυτό πρώτη φορά το ακούμε), μπορεί να γίνει και σε μη σεξουαλικό πλαίσιο.

Μη σεξουαλικά κίνητρα για το τάισμα μπορεί να είναι η επιθυμία να αποτρέψουμε το φαγητό να πάει χαμένο ή ακόμα και απλά ως μια στοργική χειρονομία “ως ένδειξη οικογενειακής αγάπης” , όπως η αγορά ενός γλυκού για να μας δείξουν ότι νοιάζονται. 

Συχνά, οι τρεις τύποι “αρνητικής κοινωνικής υποστήριξης” είναι ακούσιοι και οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη ζημιά που προκαλούν στις προσπάθειες απώλειας βάρους του αγαπημένου τους προσώπου.

Με πληροφορίες από Daily Mail