Με καρότσες αγροτικού πηγαίνουν στα νοσοκομεία/ κέντρα υγείας των νησιών οι κάτοικοι τους. Στην Κω πηγαίνουν στην Τουρκία για εξετάσεις. Ο τραγικός θάνατος της 63χρονης στην Κω, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή πάνω σε καρότσα φορτηγού επειδή δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, αναδεικνύει τα σοβαρότατα προβλήματα στελέχωσης των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά, τα οποία κάθε χρόνο φιλοξενούν εκατομμύρια τουριστών.Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η χώρα μας υποδέχθηκε 27.835.500  τουρίστες έναντι  31.348.400 το 2019 και κατέγραψε τουριστικές εισπράξεις ύψους 17,6 δις. ευρώ έναντι 18,1 δις. ευρώ το 2019 (-3%). Και φέτος, τα αεροδρόμια της Fraport Greece, τον Ιανουάριο του 2023 εμφανίζουν μια άνοδο της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό κατά 0,8% σε σύγκριση με το 2019.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλη Γιαννάκο (στο ρεπορτάζ της Πέννυ Μπουλούτζα), «το ΕΚΑΒ επιχειρεί με ένα μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο. Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες, ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά οκτάωρα». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Διακομιδές ασθενών με περιπολικά ή με αγροτικά οχήματα.

Δήμαρχοι, ιερείς, δημοτικοί υπάλληλοι επιστρατεύονται για να οδηγήσουν το ασθενοφόρο. 

Στην Κω που την περασμένη χρονιά υποδέχθηκε 2 εκατομμύρια τουρίστες εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει παθολόγος, υπάρχει ένας παιδίατρος και ένας ακτινολόγος. Από ενάμιση ασθενοφόρο έχουν Χίος και Ικαρία, ενώ ασθενοφόρο με 8ωρη βάρδια υπάρχει σε Ίο, Κάρπαθο και Κύθηρα. Γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοικοι των νησιών αυτών έχουν ασθενοφόρο για κάποιες ώρες της ημέρας.

 

Eνορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), με κατεπείγοντα χαρακτήρα έχει διαταχθεί από το ΕΚΑΒ και από την 1η ΥΠΕ, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και η τήρηση των πρωτοκόλλων από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του περιστατικού με την 19χρονη έγκυο που έχασε τη ζωή της.Οι συγγενείς αποδίδουν την τραγική κατάληξη στην καθυστέρηση του ΕΚΑΒ. 

ΑΤΤΙΚΗ SOS 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, «οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο. Επιχειρούν 40 περίπου ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25-28 το βράδυ, λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων. Χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά».Το ΕΣΥ θέλει επειγόντως γιατρό.