Νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Σωτηρία ήταν τις τελευταίες εβδομάδες ο τραγουδιστής Γιάννης Φλωρινιώτης, ύστερα από πνευμονικό οίδημα, που ήταν τελικά η αιτία για να μπει τέλος στη ζωή του. Την είδηση του θανάτου του, έκανε γνωστή η φίλη του Εύη Κρανιδέλη.

«40 χρόνια φίλοι οικογενειακώς Προχθές τον πήρα τηλέφωνο Του λέω τι κάνεις πουλάκι μου;
Μου λέει είμαι με οξυγόνο δε μπορώ να περπατήσω θα πάω στη Θεσσαλονίκη σε ένα γιατρό
Και τωρα πέθανε ο Γιαννάκης μου από ανακοπή
Καλή ανάσταση Γιάννη Φλωρινιώτη ψυχή μου
Πειράζει που θα είσαι πάντα μεγάλη φίρμα;».

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης έγραψε ιστορία ως ο Βασιλιάς του Κιτς και του Glam σε επίπεδο ενδυμασίας και εν γένει καλλιτεχνικής περσόνας και το ασπάστηκε τόσο που δεν μπορούσες παρά να του το αναγνωρίσεις ότι είχε μια φινέτσα, μια κουλτούρα πάνω στην τέχνη. Μια κουλτούρα που ξέφευγε από τη σοβαροφάνεια.

Γεννήθηκε στις 15/2 του 1947 στη Φλώρινα, εξ ου και το καλλιτεχνικό επώνυμό του – το κανονικό του ήταν Αποστολίδης. Σε ηλικία μόλις 14 ετών ξεκίνησε το τραγούδι και βρέθηκε γρήγορα σε νυχτερινά μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, όπου τραγούδησε μαζί με ιερά τέρατα. Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Λαύκας, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Θεόδωρος Πολυκανδριώτης και Ρίτα Σακελλαρίου ήταν μερικοί από τους μουσικούς ογκόλιθους με τους οποίους συνεργάστηκε.

Το 1970 κατέβηκε στην Αθήνα, όπου έκανε και τη μεγάλη επιτυχία ως σόλο καλλιτέχνης. Η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση έγινε με το άλμπουμ Τώρα Θέλω Τώρα, που έγινε χρυσό.

Εκτός από τη μουσική του διαδρομή, ο Γιάννης Φλωρινιώτης αναμείχθηκε με την πολιτική, καθώς ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης το 2019 με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Πηγή: intronews.