Κανείς δεν είπε ότι το να είσαι μητέρα είναι εύκολο, αλλά κανείς δεν είπε και τίποτα παραπάνω. Δεν υπάρχει manual, μόνο συμβουλές από άλλες μαμάδες και μια “λογική” στη σειρά των πραγμάτων. “Η φύση ξέρει” σου λένε συνήθως και εσύ προσπαθείς να αποκωδικοποιήσεις το βάθος αυτής της φράσης. 

Το θέμα είναι πως όλοι απαιτούν την “τελειότητα” από μια μαμά, εκτός από το ίδιο της το παιδί. Να είναι συνεχώς στην εντέλεια, υπεύθυνη, φροντιστική, αλλά να μην “πέφτει” πάνω του, ούτε να το πνίγει. Παιδιά, οι γυναίκες δεν έχουν μαγικές δυνάμεις και οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και της μητρότητας δεν λειτουργούν ως τέτοιες. Η τελειότητα είναι ένα ψέμα, ένα παραμύθι που έχουμε πιστέψει μαστιγώνοντας τους ίδιους μας τους εαυτούς. 

Σε ένα thread στο Reddit, με αφορμή την προτροπή να μοιραστούν οι μαμάδες τα πιο “βρώμικα” μυστικά τους, αναπολογητικά, γυναίκες εξομολογήθηκαν όλα τα διφορούμενα πράγματα που κάνουν στο μεγάλωμα των παιδιών τους, χωρίς να νιώθουν άσχημα, γιατί έτσι και το παιδί είναι χαρούμενο και οι ίδιες ήρεμες και ξεκούραστες. Λιγότερο καταπιεσμένες τέλος πάντων. 

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο βρώμικα μαμαδίστικα μυστικά, τα οποία μοιράστηκαν μητέρες με πολύ “sorry not sorry” στάση απέναντι στις δυσκολίες του να είσαι μια καλή μαμά. 

“Το 2χρονο παιδί μου εφαγε δυο φέτες τυρί και ένα παγωτό για βραδινό”. 

“Το 3χρονο παιδί μου έφαγε τέσσερα κομμάτια πίτσα σήμερα. Το άλλο μου 2χρονο δυο κομμάτια πίτσα και δυο ολόκληρα cupcakes. Το άλλο μου 2χρονο ήπιε πολύ χυμό. το μυστικό μου, υποθέτω, είναι πως αφήνω τα παιδιά μου να φάνε πολύ junk με τη μια. Επίσης, τέσσερα κομμάτια πίτσα; Ήταν εντυπωσιακό.”

“Μου αρέσει να μοιράζομαι το κρεβάτι με τα παιδιά μου. Ο σύζυγός μου το μισούσε. Κοιμάται βαριά και είναι μεγαλόσωμος, οπότε καταλαβαίνω τον φόβο του. Κάποια στιγμή μετακόμισα στο δωμάτιό της στο πάτωμα και πηγαινοερχόμουν ανάμεσα στα δωμάτια”. 

via GIPHY

“Ειλικρινά δεν ασχολούμαι να βάλω οτιδήποτε άλλο πέρα από μια πάνα στο ενός έτους παιδί μου, ενώ είμαστε στο σπίτι, εκτός αν κάνει κρύο ή πηγαίνει για ύπνο. Τρώει με τις πιτζάμες της και λερώνονται με βρωμη, οπότε τις βγάζω και απλώς μένει έτσι. Δεν αξίζει τη μάχη και το στρες απλώς για να βάζω ακόμα περισσότερα πλυντήρια.”

“Σπάνια λούζω τα μαλλιά του παιδιού μου, και κάνει καθημερινά μπάνια. Αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω τα ουρλιαχτά της κάθε βράδυ.”

“Τα παιδιά μου φορούν τα ίδια ρούχα στο σχολείο και στον ύπνο για δυο μέρες σερί. Κάνουμε μπάνιο κάθε μέρα, και είμαι υπερβολικά τεμπέλα ώστε να αλλάξω τα ρούχα τους. Βουρτσίζω τα δόντια τους μόνο μια φορά τη μέρα. 

“Όταν στρεσάρομαι υπερβολικά, βάζω την αγαπημένη σειρά του παιδιού μου να παίζει και κλειδώνομαι στο μπάνιο για να αυτοϊκανοποιηθώ.  Ακούστε, βελτιώνει τη διάθεσή μου αρκετά.”

“Η κόρη μου άρχισε να πίνει από τον καφέ μου όταν ήταν 13 μηνών. Αν ζητήσει έναν κρύο καφέ όταν φτιάχνω τον δικό μου, θα της φτιάξω και εκείνης έναν”. 

via GIPHY

“Βρίζω πολύ μπροστά στην κόρη μου. Όλες είμαστε εξαιρετικές μαμάδες, απλώς έχουμε το δικό μας μοναδικό στυλ.”

“Μερικές φορές θέλω σοβαρά να φύγουν όλοι από το σπίτι και να με αφήσουν στη γ@μημένη ησυχία μου.”