Κάποτε τα καλοκαίρια τα μετρούσαμε με παγωτά και μπάνια. Και τρώγαμε κάτι πατούσες από τα περίπτερα της ΕΒΓΑ. Και εκείνα τα θρυλικά παγωτά της μηχανής. Τα αξεπέραστα με το δωράκι στον πάτο. Και μετά μεγαλώσαμε, ταξιδέψαμε, πήγαμε στην Ιταλία, γυρίσαμε κάθε gelateria της Φλωρεντίας και αρχίσαμε να έχουμε απαιτήσεις από το παγωτό μας. Και την ίδια μας τη ζωή. Θέλουμε να ξέρουμε ένα ένα τα υλικά και κάνουμε άτυπους διαγωνισμούς (μόνοι μας) για το καλύτερο έβερ παγωτό στην πόλη. Λες και η δαγκωματιά, εκείνη η πρώτη δαγκωματιά θα μας δώσει το εισιτήριο για την επιστροφή στο καλοκαίρι που μάθαμε ποδήλατο ή δώσαμε το πρώτο μας φιλί.  

Πήγα ντάλα καταμεσήμερο στην Κυψέλη (που φυσικά δεν βρίσκεις ποτέ πάρκινγκ) για να δοκιμάσω παγωτό φιστίκι (blend από φιστίκια Π.Ο.Π Αιγινης και Σικελιας χωρίς προσθήκη χρώματος), στάθηκα σε ουρά με τουρίστες στο Κουκάκι γιατί μου υποσχέθηκαν το καλύτερο σορμπέ παγωτό έβερ, βγάζω βόλτες το σκύλο μου σε άλλη συνοικία για το καλύτερο παγωτό σύκο και τα Gelato Cocktail (εθισμός), ρισκάρα την αυτοεκτίμηση μου και κατέβηκα στο Σύνταγμα με τις ορδές τουριστών για τα γνήσια ιταλικά παγωτά της Ευής Παπαδοπούλου. Έχω βρει και στο Παγκράτι τη γωνίτσα μου. Γενικά, την ίδρωσα τη φανέλα στην αναζήτηση του τέλειου παγωτού. Και κατέληξα στα εξής πέντε σιγουράκια που δεν απογοητεύουν ποτέ. 

Epik Gelato  

Η θερμοκρασία στην Αθήνα ανεβαίνει αργά και σταθερά και σίγουρα θα χρειαστείς κάτι δροσιστικό στις βόλτες στην πόλη, στη δουλειά ή στο σπίτι γράφουν στις λεζάντες στο Instagram και ξέρω ότι μιλάνε σε μένα προσωπικά. Μου είχαν πει ότι το γάλα τους (για να φτιάξουν τα παγωτά) είναι από Μοναστήρι στην Κόρινθο. Το πιστεύω. Μετά την πρώτη φορά που δοκίμασα το παγωτό σύκο με κατίκι Δομοκού, δεν ξαναπήρα σύκο παγωτό από πουθενά αλλού. Έχουν και γεύση παγωτό Σικάγο. Ναι, boomers μου.  

Solo Gelato

Έχει και στην Πεύκη και στην Κυψέλη και στην Γλυφάδα. Οι άνθρωποι ξέρουν από artigianale παγωτά. Η λευκή gianduja τους αξίζει κάποιο βραβείο. Στα συν: τα παγωτά χωρίς γλουτένη κι εκείνα που είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Έχουν και vegan επιλογές. Έχουμε φίλο που έχει cremabuena εθισμό. 

 Le Greche

Θέλουμε να ζούμε μέσα σε αυτό το μαγαζί που μας έμαθε να τρώμε παγωτό και το χειμώνα. Δεν είχαμε μεγαλώσει με παγωτό ανθότυρο με κατσικίσιο τυρί και περγαμόντο. Κακώς. Υψηλή γαστρονομία και στο παγωτό μας. Μπορώ να περιμένω ώρες στην ουρά για Cannolo Siciliano. 

Django

Δεν γίνεται να μην περάσεις από την Ακρόπολη το καλοκαίρι, τόσες συναυλίες έχει στο Ηρώδειο. Δεν γίνεται να μην πας στο μαγαζί που ήρθε από τη Σύρο να μας φέρει (το πιο ηθικό) παγωτό με καπνιστό φουντούκι. Επίσης, δεν ξέρεις τι να βάλεις στο χωνάκι σου όταν μπαίνεις στο κατάστημα. Δεν βάζουν συντηρητικά και πρόσθετα στα παγωτά τους. Αγαπώ τον ντουντουρμά τους γιατί θυμίζει εκείνο της Κωνσταντινούπολης. Φήμες ότι μπορείς να φας το μισόκιλο κουτάκι με κρέμα καταλάνα μόνος σου, ισχύουν. 

Μαραμπού

Το αγαπημένο μου μέρος στην Αρχελάου, το ορκίζομαι. Ναι, εννοείται πήρε το όνομά του από ποίημα του Καββαδία. Φυσικό παγωτό στα καλύτερά του, με λίγη ζάχαρη. Αν πετύχετε ταχίνι-μέλι να το φάτε. Τα σορμπέ του πιστεύω ότι δεν παχαίνουν. Ειδικά εκείνο με το πεπόνι.