Ας γνωρίσουμε την ειδικό στις σχέσεις Esther Perel, τη νονά της θεωρίας της “ερωτικής νοημοσύνης”. Για την Perel, η οποία έχει επίσης φιλοξενήσει podcasts και έχει δώσει ομιλίες στο Ted Talks, η εξεύρεση τρόπων για να διατηρηθεί η ατομικότητα μέσα σε μια σχέση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη υγιούς, μακροχρόνιας οικειότητας μεταξύ των ζευγαρών. Αρχικά ερωτευόμαστε κάποιον επειδή είναι το δικό του άτομο, επισημαίνει. Είναι ξεχωριστοί από εμάς.

Αλλά αυτή η ατομικότητα καταρρέει καθώς χαλαρώνουμε στην ασφαλή ραστώνη της καθημερινότητας. Αυτή η διαφορετικότητα αρχίζει να φαίνεται τόσο τρομακτική, σε σχέση με την ασφάλεια και τη σταθερότητα που πιστεύουμε ότι έχουμε τελειοποιήσει. Τι πιστεύει η Perel; Η σταθερότητα είναι σημαντική, αλλά είναι επίσης βαρετή. Πού είναι η σπίθα; Το μυστήριο; Το κυνήγι;

Και απαντάει: «Όλοι χρειάζονται έναν ‘μυστικό κήπο’. Κάθε άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει και να προστατεύει ενεργά κάτι που είναι σωματικά ή πνευματικά δικό του. Ο μυστικός κήπος της Perel ακούγεται τρομακτικός στην αρχή. Αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά απελευθερωτικός. Κλείστε τα μάτια σας, λέει, και προσπαθήστε να θυμηθείτε ποιος ήσασταν πριν γνωρίσετε τον/ην σύντροφό σας; Τι σας άρεσε περισσότερο στον εαυτό σας; Τι σας άρεσε να κάνετε; Έχετε χάσει την επαφή με αυτό το πράγμα, ό,τι κι αν είναι αυτό, με τα χρόνια της συμβίωσης;

Μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα: Μην σκέφτεστε πολύ σκληρά. Ξέρετε τι σας αρέσει να κάνετε. Σκεφτείτε τα χόμπι, τις δεξιότητες, τα μαθήματα, τα πάντα. Οτιδήποτε σας βγάζει έξω από το σπίτι, που σας γεμίζει με ενέργεια και έμπνευση όταν επιστρέφετε. Ιδανικά, αυτός ο μυστικός κήπος θα πρέπει να είναι εκτός σπιτιού, ένα μέρος όπου μπορείτε να πάτε για να ανταλλάξετε ιδέες με κάποιον άλλον εκτός από τον σύντροφό σας. 

Τι πρέπει να θυμάστε: οι μυστικοί κήποι «καλλιεργούνται» καλύτερα και από τους δύο. Αν μόνο ο ένας εξερευνά και προστατεύει την ατομικότητά του -με δεσμεύσεις ή ακόμα και νέους φίλους- ο άλλος μπορεί να γίνει σταθερά ζηλιάρης ή παράλογος. Έτσι, από την αρχή, οι σύντροφοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να εντοπίσουν και να αναζητήσουν τα πράγματα που αγαπούν να κάνουν μόνοι τους. Στη συνέχεια, μπορούν να βγαίνουν ραντεβού μεταξύ τους (ναι, όπως παλιά) και να ενημερώνουν τον άλλον για το πώς πάει ό,τι κι αν είναι αυτό.

Αυτό αντικαθιστά τη ζήλια με την απορία. Επαναφέρει το μυστήριο στη σχέση και την ενέργεια στις συζητήσεις αυτής της σχέσης. Το δείπνο αξίζει κάτι περισσότερο από κουβέντες για τη δουλειά, τα παιδιά ή το Twitter.