Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πραγματοποιείται η πρώτη μαζική έξοδος του καλοκαιριού, κάθε καλοκαιρού. Εξοχικά, στο χωριό, το πρώτο κάμπινγκ στην Εύβοια, το πρώτο μπάνιο στις Κυκλάδες, η κίνηση στην Αίγινα και ο χαμός στην Ύδρα και Σπέτσες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τριημέρου. Όσοι μένουν στην Αθήνα θα χρειαστεί να συμπαθήσουν τους τουρίστες που τους παίρνουν την κράτηση στο αγαπημένο τους εστιατόριο ή να μείνουν σπίτι και να κοιτάνε το ταβάνι μετά από το hate scrolling στα stories των Αθηναίων που έφυγαν. Μην πέσετε στη λούπα του FOMO και πατήστε το κόκκινο κουμπάκι του ERTflix. Υπάρχει ένας άλλος κόσμος, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα σας.

Un Amour Impossible

Για τη δέκατη μεγάλου μήκους ταινία της, η Κατρίν Κορσινί επιλέγει να διασκευάσει το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Κριστίν Ανγκότ και υπογράφει μια ζωντανή ταινία αγάπης, της αδιαπραγμάτευτης αγάπης μιας μητέρας για την κόρη της, της ανέφικτης αγάπης μιας γυναίκας για ένα άντρα που την απορρίπτει και της αγάπης μιας κόρης για έναν χειριστικό πατέρα που ήταν πάντα απών.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στο Châteauroux, η Rachel, μια ταπεινή υπάλληλος γραφείου, γνωρίζει τον Philippe, έναν λαμπρό νεαρό από μια αστική οικογένεια. Από αυτή την παθιασμένη αλλά σύντομη σχέση θα γεννηθεί ένα κοριτσάκι, η Chantal. Ο Philippe αρνείται να παντρευτεί εκτός της κοινωνικής του τάξης. Η Ρέιτσελ θα πρέπει να μεγαλώσει μόνη της την κόρη της. Δεν πειράζει, γιατί η Chantal είναι η μεγάλη της ευτυχία, γι’ αυτό παλεύει ώστε, αποτυγχάνοντας να τη μεγαλώσει, ο Philippe της δώσει το όνομά του. Μια μάχη δέκα και πλέον ετών που θα καταλήξει να συντρίψει τη ζωή του και της κόρης του.

Και μια υποψηφιότητα σεζάρ για την Virginie Efira, το ίνδαλμα από την ταινία Benedetta.

Ιερόσυλοι

Έγκλειστο στο γηρασμένο του διαμέρισμα, ένα αλλόκοτο ζευγάρι, περιτριγυρίζεται από φανταστικά και πραγματικά πρόσωπα. Μόνο ένας άγιος μπορεί να σώσει τους αμαρτωλούς…

Ένας φαύλος κύκλος φόβου, πίστης, ενοχών, μοχθηρίας, παραπλάνησης και  αποπλάνησης. Το μίασμα πρέπει να εξορκιστεί. Μια δίνη παράνοιας, κωμικού και γκροτέσκο. Yπάρχει ελπίδα για λύτρωση; Η ελληνική ταινία της Μάρσα Μακρή είναι μια σκοτεινή κατάβαση σε ένα κόσμο πίστης, εθνικισμού, και μίας πρωτοφανούς οικονομικής, ηθικής και πολιτικής κρίσης. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου Soundtrack  (από τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη) στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Otranto (OFFF) το 2018.

Pendulus

Το Pendulus διαδραματίζεται σε ένα εικοσιτετράωρο από την καθημερινότητα του Άρμπι. Ένας νέος, μετανάστης δεύτερης γενιάς, μεγαλωμένος στην Αθήνα, με καταγωγή από την Αλβανία. Ο Arbi, 24 ετών, μένει στην Αθήνα. Μετά τα γεγονότα το βράδυ του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας, ο Arbi θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παρευρεθεί στον γάμο των συγγενών του, αν θα διεκδικήσει το κορίτσι που του αρέσει και αν είναι Αλβανός ή Έλληνας.

Το σενάριο της ταινίας, το οποίο υπογράφει ο Κώστας Γεραμπίνης, είχε μείνει στο συρτάρι για περίπου δύο χρόνια. Κάποια στιγμή εν μέσω του δεύτερου lockdown, αποφάασισαν αυθόρμητα να την κάνουν. Το Ίδρυμα Ωνάση θέσπισε ένα νέο βραβείο στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας κι απένειμε το Onassis Award στην ταινία Pendulus του Δημήτρη Γκότση. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

All Creatures Great and Small

Η σειρά βιβλίων του James Alfred Wight που γράφτηκαν με το ψευδώνυμο James Herriot, βασίζονται στις εμπειρίες του ως κτηνίατρος στην Αγγλία από το 1940 έως το 1992. Αυτή η σειρά βασισμένη στα μυθιστορήματα εξιστορεί τις συγκινητικές και χιουμοριστικές περιπέτειες του Τζέιμς, που ζει και εργάζεται ως κτηνίατρος στο Γιορκσάιρ στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Η σειρά περιστρέφεται γύρω από μια τριάδα κτηνιάτρων, συμπεριλαμβανομένου του Siegfried Farnon, ο οποίος προσλαμβάνει τον James στην κτηνιατρική του πρακτική στο Skeldale House. Εκτός από τον Ζίγκφριντ και τον Τζέιμς, υπάρχει ο μικρότερος αδερφός του Ζίγκφριντ, ο Τριστάν, και η κυρία Χολ, η οικονόμος τους.

O Τζέιμς Χέριοτ μόλις έχει αποφοιτήσει από το Κολλέγιο Κτηνιατρικής της Γλασκώβης και ακολουθεί το όνειρό του να γίνει κτηνίατρος στο υπέροχο Γιορκσάιρ Ντέιλς. Σύντομα ανακαλύπτει ότι η θεραπεία των ζώων έχει μεγάλη σχέση με τους ιδιοκτήτες τους, καθώς και ότι οι αγρότες της περιοχής είναι ένα δύσκολο κοινό που δεν ικανοποιείται εύκολα. Σιγά σιγά, ο Τζέιμς ανακαλύπτει την καινούρια δυσλειτουργική οικογένειά του. Τον Ζίγκφριντ Φάρνον, το χαοτικό και αλλοπρόσαλλο αφεντικό του, τον δύστροπο αδελφό του Τρίσταν και την οξυδερκή κυρία Χολ που κρατά το τιμόνι του πλοίου. Όταν η καλλονή της περιοχής Έλεν Άλντερσον προσελκύει την προσοχή του Τζέιμς, εκείνος αποκτά άλλο ένα ισχυρό κίνητρο για να παραμείνει στο Ντέιλς.