Η άρση της ασυλίας του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, για την υπόθεση ξυλοδαρμού και βιασμού σε βάρος της Ελένης Χρονοπούλου, αποφασίστηκε πριν από λίγο από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως διαβάζουμε στο intronews.gr, η σχετική σύσταση για άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη εγκρίθηκε ομόφωνα με 18 ψήφους, ενώ δεν υπήρξε κάποια ψήφος κατά της άρσης ασυλίας ή αποχή.
 
Ο Αλέξης Γεωργούλης είχε ζητήσει την επίσπευση της άρσης της ασυλίας του για να μπορεί να έχει πρόσβαση και στη δικογραφία. Το αίτημα άρσης της ασυλίας, το οποίο κατέθεσαν οι βελγικές αρχές τον Απρίλιο προς την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αφορά έρευνα εις βάρος του για «βαριά ποινικά αδικήματα».
 
Όπως προβλέπει το ποινικό σύστημα του Βελγίου, στην περίπτωση καταδίκης του ο ευρωβουλευτής αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια.
 
Την απόφαση της Ολομέλειας είχαμε όμως και για την Μαρία Σπυράκη η οποία ελέγχεται για δύο περιπτώσεις:
 
Για κοινοβουλευτικό συνεργάτη της που δεν ήταν παρών στον τόπο εργασίας του στις Βρυξέλλες, ώστε να ασκήσει τα καθήκοντά του, από τον Νοέμβριο του 2016 έως και τον Φεβρουάριο του 2020
 
Είσπραξη αποζημιώσεων για αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν από δύο συνεργάτες της Σπυράκη μεταξύ Νοεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2020 για τον πρώτο, και Ιουλίου 2014 – Φεβρουαρίου για το δεύτερο.
 
Η Μαρία Σπυράκη έχει εξοφλήσει στη Βουλή όλα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι σήμερα ποσά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται πιθανή ποινική ευθύνη. «Δεν “κρύφτηκα” πίσω από την ασυλία μου. Αντίθετα, με επιστολή μου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων (JURI) ζήτησα την άρση της ασυλίας μου και την επίσπευση της διαδικασίας. Ουδέποτε κατηγορήθηκα για λήψη αμοιβών συνεργατών μου ή παράνομη εκταμίευση κονδυλίων του προϋπολογισμού. Δεν έχω καμία οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμπιστεύομαι απόλυτα τη Δικαιοσύνη», αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Μαρία Σπυράκη.