Για κάποιους, το καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, περισσότερος ελεύθερος χρόνος, μάχες με αυτά τα μικροσκοπικά έντομα που βουίζουν και δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς, μεταμεσονύχτιες βόλτες και κοκτέιλ σε μία βολική ξαπλώστρα όσο ο ήλιος παίζει παιχνίδια με την επιδερμίδα σου. Για κάποιους άλλους, όλα αυτά που αναφέρθηκαν και ακόμα περισσότερα, συνοψίζονται σε μία λέξη: Συναυλίες. Γιατί τι θα ήταν το καλοκαίρι χωρίς αυτές; Ένας θρίαμβος της αφόρητης ζέστης και μία ήττα του «περνάω καλά χωρίς να ιδρώσω». Ας ιδρώσουμε λοιπόν για κάτι που να αξίζει, για κάτι που αφήνει μέσα μας ένα αποτύπωμα στο πέρασμά του. 

Και επειδή μπήκαμε με κάθε επισημότητα στο καλοκαίρι και μόνο η μουσική έχει τη δύναμη να αφήσει αυτό το αποτύπωμα, συγκεντρώσαμε σε μια λίστα τα καλύτερα πρώτα live του Ιουνίου, αυτά που θα λειτουργήσουν ως προθέρμανση (πόση ζέστη να αντέξουμε;) για τη μεγάλο συναυλιακό τρίμηνο που έχουμε μπροστά μας. Από τις αρχές του μήνα, λοιπόν, μέχρι και τις 14/6, αυτές είναι οι ζωντανές εμφανίσεις που καλό θα ήταν να βάλεις στο πρόγραμμμά σου.

2/6: Μικρός Κλέφτης – Tsaki, Τεχνόπολη

Δύο από τα πλέον ιστορικά ονόματα της ελληνικής hip-hop σκηνής, οι Μικρός Κλέφτης και Tsaki, οι οποίοι ένωσαν φέτος τις δυνάμεις τους σε ένα πολυναμενόμενο joint album 10 κομματιών, θα βρεθούν στην Τεχνόπολη. Ανανεωμένοι με φρέσκα flows και beats υπενθυμίζουν οτι μπορούν να είναι επίκαιροι και να προσαρμόζονται διατηρώντας παράλληλα τον διαχρονικό χαρακτήρα τους με αιχμηρούς στίχους και αμέτρητα punchlines. Το άλμπουμ “Cash Out” κυκλοφόρησε στις 31/3 σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα, και το συναυλιακό καλοκαίρι προμηνύεται καυτό, για ένα από τα πιο fresh duos που έχει να επιδείξει ο ραπ ήχος του σήμερα.

Περισσότερα, εδώ

7/6: Anser – Eversor, Τεχνόπολη

Ένα ακόμα δυνατό, πολύ δυνατό live στην Τεχνόπολη. Ήταν 30 Ιουνίου του 2022 όταν ο Anser γιόρτασε τα 15 χρόνια του «Εν Δράσει» σε μία βραδιά γεμάτη «flash-backs» και «flash-forwards» από την καλλιτεχνική του διαδρομή στην Αθήνα. Σε εκείνη την επετειακή του εμφάνιση όλη η πόλη φώναζε στίχους των τραγουδιών του και ένα αίσθημα απέραντης δύναμης επικρατούσε στο χώρο. Ένα χρόνο μετά, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Anser, έχοντας στο πλευρό του τον Eversor και τον Andri J οργανώνει ξανά την απόδραση από τα κεντρικά της πρωτεύουσας. Μια νύχτα στην οποία φωνές, καρδιές και μουσική θα αφιερωθούν σε όσα πάνε κόντρα στο χρόνο και μένουν για πάντα. Ο ίδιος στο νέο του τραγούδι ρωτάει τον ακροατή: «Όλα αυτά που κατάφερα τα άξιζα πες μου ή μήπως γίναν από τύχη;» Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, ο Anser δίνει την απάντηση με τον καλύτερο τρόπο. Στο πλευρό του θα εμφανιστούν οι εκρηκτικοί Βέβηλος και Buzz, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν συμμετοχές έκπληξη.

Περισσσότερα, εδώ

7/6: Nightwish, Πλατεία Νερού

Το Release Athens υποδέχεται τους Nightwish, την Τετάρτη 7 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού και η μπάντα-ορόσημο του συμφωνικού metal, θα παρουσιάσει ένα σετ με τραγούδια από ολόκληρη τη διαδρομή τους. Ο ιθύνων νους των Nightwish, Tuomas Holopainen,ένας από τους πλέον ξεχωριστούς συνθέτες του σκληρού ήχου, δημιούργησε την κορυφαία Φινλανδική μπάντα το 1996. Η κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους, “Oceanborn” (1998), τους χάρισε διεθνή φήμη ενώ ο απόλυτος εμπορικός και καλλιτεχνικός θρίαμβος του “Once” (2004) τους μετέτρεψε σε ένα κορυφαία σχήματα στον πλανήτη. Από τότε, δεν κοίταξαν ποτέ πίσω. Τα εξίσου σημαντικά, “Imagin aerum” (2011) και “Endless Forms Most Beautiful” (2015), καθώς και το πιο πρόσφατο “Human. :II: Nature” (2020), είναι κορυφαία δείγματα συμφωνικού metal που ελάχιστες μπάντες έχουν δημιουργήσει. Οι Nightwish παραμένουν η επιτομή της απαιτητικής σύνθεσης με μια κινηματογραφική προσέγγιση γεμάτη πάθος, μελωδίες, ξεχωριστά οπερετικά φωνητικά και επικά metal ξεσπάσματα. 

Περισσότερα, εδώ

11/6: Swans, Θέατρο Βράχων

Μία από τις πλέον ιστορικές μπάντες στην ιστορία της ροκ μουσικής, οι SWANS, επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο συναυλίες, στις 11 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων στην Αθήνα και στις 13 Ιουνίου στη Μονή Λάζαριστών, στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, ο όρος «συναυλία» μάλλον αδικεί αυτό που οι Swansκ -με επικεφαλής τον τραγουδιστή, στιχουργό, συνθέτη, κιθαρίστας και… σαμάνο, Michael Gira- παρουσιάζουν κάθε φορά που ανεβαίνουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν σε εκκωφαντικές εντάσεις τα πολυεπίπεδα, πανέμορφα και συνάμα τρομακτικά κομμάτια που αποτελούν το oeuvre τους, συμπυκνώνοντας τα πάντα σε ένα είδος τελετουργίας.

Περισσότερα, εδώ

12/6: Γιάννης Χαρούλης, Κατράκειο Θέατρο

O Γιάννης Χαρούλης και η παρέα του στις 12 Ιουνίου μας καλούν να ανταμώσουμε στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας για να τραγουδήσουμε δυνατά, να χορέψουμε, να γελάσουμε και να συγκινηθούμε. Μαζί λοιπόν, για μία ακόμη φορά, με τραγούδια που έχουμε αγαπήσει, παλιά και νεότερα, φρέσκιες ενορχηστρώσεις, ροκ ηλεκτρισμό και τη δύναμη της παράδοσης.

Περισσότερα, εδώ

14/6: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Καλλιμάρμαρο 

Μία ιστορική και σημαντική συναυλία καθώς ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κλείνει φέτος 50 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία. Και τα γιορτάζει μαζί μας, με μια μεγάλη συναυλία – γιορτή στο Καλλιμάρμαρο την Τετάρτη 14 Ιουνίου. Μια συναυλία που θα συνοψίσει τις πιο σημαντικές στιγμές μια μουσικής πορείας που έχει καταφέρει να σημαδέψει τις ζωές όλων μας. Μια συναυλία αναδρομή στο παρελθόν με την προβολή σπάνιου οπτικού υλικού από την πενηντάχρονη πορεία του Βασίλη. Μια συγκινητική, αλλά και γεμάτη ορμή, συναυλία που θα μας ταξιδέψει σε δίσκους σταθμούς, ιστορικές συναυλίες, διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια, ιστορίες και παρέες που έγραψαν ιστορία.

Περισσότερα, εδώ

14/6: Παύλος Παυλίδης-Hotel Alaska, Τεχνόπολη

Στις 14 Ιουνίου θα βρεθούν στη σκηνή της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων για να μας παρουσιάσουν ένα δυναμικό πρόγραμμα, ένα best of της δισκογραφίας του Παύλου, από την αξέχαστη εποχή των Ξύλινων Σπαθιών έως και τον τελευταίο του δίσκο «Το Μαύρο Κουτί» που κυκλοφόρησε στις αρχές του Δεκεμβρίου 2021 από τη United We Fly. Οι Hotel Alaska δεν σταματούν να πειραματίζονται, να εξελίσσουν τον ήχο τους και, μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία, να επαναπροσεγγίζουν το υλικό του Παύλου Παυλίδη δίνοντάς του νέο χαρακτήρα. Τα παλιότερα αλλά και τα νέα τραγούδια του αναμειγνύονται αρμονικά σε ένα πρόγραμμα-ταξίδι στον χωροχρόνο του αγαπημένου τραγουδοποιού, ενώ δεν λείπουν εκρήξεις ενέργειας, που σίγουρα θα μας ξεσηκώσουν και θα μας κάνουν να χορεύουμε αγκαλιά.

Περισσότερα, εδώ