Σας έχουν πει ποτέ ότι έχετε μια απίστευτη ομοιότητα με κάποιον άλλο; Τα παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια διασημότητα ή ένα άσχετο άτομο που περπατά στο δρόμο.

Ο François Brunelle πάντα γοητευόταν από το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν εντελώς άγνωστοι. Φωτογραφίζει ανθρώπους που μοιάζουν μεταξύ τους εδώ και 20 χρόνια. Μέχρι σήμερα, έχει βρει 250 ζευγάρια σε 25 χώρες για το έργο του, «I’m not a look-like». Αναρωτιέσαι τι είναι στην πραγματικότητα το όμοιο (διπλό, doppelgänger); Όμοιος είναι κάποιος που μοιάζει με άλλο άτομο σε σημείο που υπάρχει σύγχυση σχετικά με αυτό.

Αρχικά, πίστευε ότι αυτοί οι άγνωστοι θα συναντούσαν ο ένας τον άλλον στο στούντιο για πρώτη φορά και θα πάθαιναν σοκ, αλλά τις περισσότερες φορές τα ίδια τα πρόσωπα δεν έβλεπαν πραγματικά τις ομοιότητες. Κάτι που μας φέρνει στο ερώτημα: Ποιος είμαι ακριβώς; Είμαι αυτό που βλέπω στην αντανάκλασή μου ή κάτι άλλο που δεν μπορεί να οριστεί και είναι αόρατο στα μάτια, ακόμα και στα δικά μου;

Πάντα φωτογραφίζει τα ζευγάρια στο στούντιο μαζί, ζητώντας τους να φέρουν απλά ρούχα. Συνήθως τους ζητά να πλησιάσουν και να αγγίξουν ο ένας τον άλλον, με αποτέλεσμα να μοιάζουν λιγότερο με ξένους. Το γεγονός ότι δύο άτομα, εντελώς άσχετα μεταξύ τους, γεννημένα μερικές φορές σε διαφορετικές χώρες, μοιράζονται την ίδια φυσική εμφάνιση είναι πραγματικά η ουσία του έργου.

Τα παράξενα πορτρέτα στερούνται χρώματος για να τονίσουν τις δομές του προσώπου και όχι τις αποκλίσεις στα μαλλιά και το δέρμα. Είναι ένα σχετικά μίνιμαλ σκηνικό – λευκό φόντο, ασπρόμαυρο αρνητικό φιλμ και οι σωσίες που βρήκε o Brunelle από όλο τον κόσμο.

Γεννημένος στο Sherbrooke του Καναδά, ο Brunelle ανακάλυψε τη φωτογραφία μέσα από τα έργα των André de Dienes και Richard Avedon, δύο φωτογράφων που κοιτάζουν τον κόσμο με μεγάλη ειλικρίνεια και αυθεντικότητα.

Είναι ένα έργο που δεν είναι μόνο χρονοβόρο, αλλά δοκιμάζει επίσης τη θέληση του καλλιτέχνη και το θέμα του καλλιτέχνη. Για να δημιουργηθεί το πορτρέτο, πρέπει να υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Για ανθρώπους που είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν, ο François Brunelle το έχει κάνει να φαίνεται αβίαστο και συναρπαστικό.