Ο Misso παρευρέθηκε στο Glastonbury μετά από πρόσκληση του σκηνοθέτη Nic Roeg. Ο Roeg ήθελε να κάνει μια ταινία για το φεστιβάλ και ο Misso επρόκειτο να τραβήξει φωτογραφίες.  Το Φεστιβάλ του 1971 αποτυπώθηκε σε ταινία από τον Nick Roeg και τον David Putman στο Glastonbury Fayre (1971). Η ταινία αποτελεί μια σπουδαία καταγραφή του Φεστιβάλ και αποκαλύπτει πώς προσέλκυσε τους χίπις που ταυτίστηκαν με τα κινήματα αντικουλτούρας που εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα. Δυστυχώς δεν περιλαμβάνει την αξιομνημόνευτη ερμηνεία του Bowie.

Ωστόσο, αυτές οι φωτογραφίες είχαν σχεδόν ξεχαστεί. Το νέο φωτογραφικό άλμπουμ του Paul Misso «In the Vale of Avalon Glastonbury 1971» μας ταξιδεύει πίσω στις πνευματικές ρίζες του φεστιβάλ.

Όλος ο τόπος ήταν καλυμμένος με «μια αίσθηση προσδοκίας», θυμάται. «Ήταν σαν να μπαίνεις σε ένα διαφορετικό βασίλειο». Ο Andrew Kerr, ένας χίπις αριστοκράτης, ο οποίος είχε πάει στο Isle of White Festival το καλοκαίρι του 1970 και τρόμαξε με την εμπορευματοποίηση της εκδήλωσης, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του δωρεάν φεστιβάλ.

Είχε ακούσει για έναν γαλακτοπαραγωγό στο Σόμερσετ, τον Μάικλ Έιβις, ο οποίος είχε κάνει ένα μικρό φεστιβάλ στη γη του τον προηγούμενο χρόνο. Το πρώτο φεστιβάλ στο Worthy Farm ονομαζόταν Pilton Pop, Folk and Blues Festival και έλαβε χώρα στα τέλη του καλοκαιριού του 1970, ανοίγοντας την ημέρα μετά τον θάνατο του Jimi Hendrix. Την παρακολούθησαν 1.500 άτομα. Η είσοδος ήταν 1 £, η οποία περιελάμβανε δωρεάν κάμπινγκ και δωρεάν γάλα. Το κοινό απόλαυσε τις ερμηνείες του Tyrannosaurus Rex του Marc Bolan, ο οποίος έπαιξε στη θέση των Kinks που έπρεπε να κυκλοφορήσουν.

Μέχρι το 1971 το φεστιβάλ είχε μετονομαστεί σε The Glastonbury Fayre και η ημερομηνία άλλαξε για να συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο, μια επέτειο που γιορτάζεται στο κοντινό Stonehenge, το σπίτι του παγκοσμίου φήμης νεολιθικού μνημείου. Οι βασικοί οργανωτές περιλάμβαναν τώρα τον Andrew Kerr και την Arabella Churchill. Η ομάδα συνέταξε ένα μανιφέστο που καθόριζε τις περιβαλλοντικές και πνευματικές εστίες στο επίκεντρο του ήθους του Φεστιβάλ.

Ο Κερ δεν διαφήμισε την εκδήλωση, ο κόσμος έφτασε εκεί μαθαίνοντάς το  από στόμα σε στόμα και προσέλκυσε περίπου 7.000 έως 12.000 άτομα. 

Δεν ενδιαφερόταν για το χρηματικό κέρδος, αλλά για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς οι άνθρωποι καταστρέφουν το περιβάλλον: «υποφέρει από τις επιπτώσεις της ρύπανσης και από τη νεύρωση που προκαλεί μια βασικά αστική βιομηχανική κοινωνία και από έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής πνευματικότητας. Οι στόχοι λοιπόν είναι η διατήρηση των φυσικών μας πόρων, ο σεβασμός στη φύση και τη ζωή και μια πνευματική αφύπνιση».

Στο κέντρο της ήταν η Pyramid Stage, όπου εμφανίστηκαν οι Arthur Brown, David Bowie, Fairport Convention, Traffic και Hawkwind. Τοποθετήθηκε σύμφωνα με τους παγανιστικούς και πρωτοχριστιανικούς θρύλους, σε μια θέση μαγικής και πνευματικής ενέργειας που υπάρχει μέχρι σήμερα. Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Bill Harkin σχεδίασε τη σκηνή, που παρομοίασε με τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μισό αιώνα αργότερα, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα προσπαθούσαν να βγάλουν εισιτήρια για το Glastonbury κάθε χρόνο.