Από το ασυναγώνιστο φινάλε των Sopranos μέχρι την παράλογη αντικλιμάκωση του Game of Thrones, εδώ είναι τα πιο αξιομνημόνευτα τηλεοπτικά φινάλε όλων των εποχών. Το τέλος του Succession σίγουρα διεκδικεί τη θέση του  ανάμεσα στα καλύτερα φινάλε για τους φανατικούς τηλεθεατές (Mad Men, Six Feet Under, Blackadder, Better Call Saul, The Americans, The Leftovers). Είναι αψεγάδιαστα και έχουν γράψει τηλεοπτική ιστορία. Τα απογοητευτικά, βαρετά, ανεμπνευστά, που μας έκαναν να αναρωτηθούμε φωναχτά “γιατί”, τα είχαμε δικάσει κι εδώ.

Τα πέντε καλύτερα φινάλε

I May Destroy You

Το φινάλε της σειράς ερευνά το ερώτημα το οποίο μπορεί να απασχολήσει κάθε επιζώσα σεξουαλικής κακοποίησης: τι θα κάνατε αν συναντούσατε ξανά τον δράστη ή αν ξαναζούσατε το γεγονός που σας προκάλεσε όλο αυτό τον πόνο; Για μεγάλο μέρος του επεισοδίου, βλέπουμε την Arabella να παλεύει με αυτό, καθώς διαδραματίζονται διάφορα υποθετικά σενάρια. Το συμπέρασμα: Κανένα τέλος δεν παρέχει έναν απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο για να καλύψει το τραύμα της και να προχωρήσει σαν να μην είχε συμβεί ποτέ. Αλλά δείχνει επίσης ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να προσπαθήσεις να προχωρήσεις. Κυρίως, σε κάνει να νιώθεις ότι, αν παλεύεις με όλα αυτά, δεν είσαι μόνος.

The Sopranos

Ο Τόνι ήταν ούτως ή άλλως καταδικασμένος να ζήσει μια ζωή με φόβο, καχυποψία και παράνοια. Mια ζωή βαριά με τη γνώση ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά του ή την ασφάλεια των ανθρώπων που αγαπούσε περισσότερο. Είχε δημιουργήσει έναν κόσμο γεμάτο εχθρούς, πραγματικούς και φανταστικούς. O Τόνι και η οικογένειά τους ήταν καταδικασμένοι να πεθάνουν σε αυτό το δείπνο. Ξέρουμε πως υπάρχει μία διαμάχη μεταξύ μαφιόζων του New Jersey και της Νέας Υόρκης κι ένας άντρας που μπορεί να είναι πληρωμένος δολοφόνος της μαφίας μπαίνει στο μαγαζί. Εκεί κάπου η οθόνη γίνεται μαύρη καθώς το τραγούδι των Journey Don’t Stop Believing ακούγεται. Δεν έχει σημασία τι έγινε αφού έπεσε μαύρο στην οθόνη. Τα γράψαμε κι εδώ

Lost

Η μουσική πάνω από τα πλάνα από το φέρετρο του πατέρα του Τζακ θα σας κάνει να δακρύσετε. Η στιγμή που ο Μπέν Λάινους φτάνει επιτέλους στο σημείο λύτρωσης για το οποίο αγωνιζόταν εδώ και καιρό, θα σας ραγίσει την καρδιά. Ο χειρότερος χαρακτήρας πεθαίνει στο τέλος. Για τους περισσότερους ήταν απλά μία απογοήτευση. Tο Lost ήταν μια σειρά όπου οι χαρακτήρες προσπαθούν να βρουν νόημα και σκοπό στη ζωή τους. Οι  fans περίμεναν ένα φινάλε που θα εξηγούσε ρεαλιστικά ό,τι υπερφυσικό βλέπαμε. Η εκκλησία στην οποία συναντιούνται όλοι μαζί είναι το «καθαρτήριό» τους, ο τόπος που δημιούργησαν οι ίδιοι για να έρθουν κοντά και να θυμηθούν το κοινό παρελθόν τους.

Fleabag

https://twitter.com/fleabag?ref_src=twsrc%5Etfw

Τις τελευταίες στιγμές, το Fleabag έσπασε τον τέταρτο τοίχο για τελευταία φορά και μας άφησε να μπούμε σε μια τελευταία συζήτηση σε μια στάση λεωφορείου, καθώς η Fleabag και ο Hot Priest περίμεναν ένα λεωφορείο που δεν ήρθε ποτέ. Χάραξε ένα απόλυτα ισορροπημένο τέλος από ωμή απογοήτευση: «Σ’ αγαπώ». «Θα περάσει». Απλό και τίμιο.

Mare of Easttown

Το τελευταίο επεισόδιο έχει τον τίτλο Sacrament. Η Mare λύνει την υπόθεση κάνοντας το ηθικά σωστό, παρόλο που καταστρέφει τη ζωή του καλύτερου φίλου της. Τα καλύτερα φινάλε είναι πάντα θαμμένα σε μια ιστορία από την αρχή.

Τα αξιοξέχαστα, μακάρι remake

Sex and the City

Μια γιγάντια παριζιάνικη φεμινιστική απογοήτευση. Η Carrie καταλήγει με τον Big. Μετά από όλα αυτά; Δεν μας άξιζε.

Game of Thrones

Θα ήταν άθλος για μια σειρά που σχετίζεται με 1.000 θεωρίες θαυμαστών να ολοκληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Αλλά, αυτό το φινάλε μετέτρεψε μια σειρά που κάποτε θεωρούνταν η καλύτερη όλων των εποχών σε ένα παράλογο χάος. Ήταν σχεδόν σαν το επεισόδιο να είχε γραφτεί από ChatGPT.

Girls

Καταλήγει να εγκαταλείψει το μωρό, να βγει μια βόλτα και να οδηγηθεί στο σπίτι από την αστυνομία, χωρίς παντελόνι. Σίγουρα, προσπάθησε να βοηθήσει ένα έφηβο κορίτσι – και μετά εξοργίστηκε μαζί της, αναγνωρίζοντας την κοινοτοπία της νεότητας και την ατελείωτη δουλειά της γονεϊκότητας. Ήταν αυτό που έπρεπε να μάθει η Χάνα, σίγουρα. Ωστόσο, πήγε σπίτι της και παρηγόρησε το παιδί της, ακόμα κι αν εξακολουθούσε να φώναζε σε αγνώστους στο δρόμο. Κρίμα.

Dexter

Το χειρότερο φινάλε από οποιαδήποτε σειρά έβερ, με τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα (ενεργό κατά συρροή δολοφόνο) να αποφεύγει τη δικαιοσύνη για να κρυφτεί σε ένα είδος αυτοσχέδιου προγράμματος προστασίας μαρτύρων φορώντας τα λιγότερο πειστικά ψεύτικα γένια του κόσμου. Αλλά αυτό το τέλος δεν μετράει πλέον, μετά τη μετάδοση της ενημέρωσης της σειράς 2021 Dexter: New Blood. Στα θετικά – προειδοποίηση σπόιλερ – ο Dexter τελικά πεθαίνει.

Ozark

Σκότωσε τη Ruth Langmore με τον λιγότερο ευγενή τρόπο. «A Hard Way to Go». Η οικογένεια μένει αδίστακτη κι ευτυχισμένη.

Υγ: Στα χειρότερα και το φινάλε του Lost

Είμαστε αναποφάσιστοι. Ναι, βρίσκονταν στο καθαρτήριο καθ’ όλη τη διάρκεια – δεύτερη δημοφιλέστερη θεωρία μόνο μετά το “όλα ήταν ένα όνειρο” στο στοίχημα.  Μια εξοργιστικά κριντζ σκηνή με όλους τους επιζώντες της Oceanic Flight 815 να χαμογελούν και να αγκαλιάζονται στην εκκλησία. Τι ήταν όλοι αυτοί οι μαύροι καπνοί; Και οι πολικές αρκούδες;