«Καλύτερα να βρεθούμε αύριο. Σήμερα έχω ψ».  Αυτή είναι μια μάλλον κοινή απάντηση που εμφανίζεται δίχως ντροπή, στίγμα ή δεύτερες σκέψεις σε δεκάδες inbox καθημερινά. Διότι αν κάτι φαίνεται ότι έχουμε κατακτήσει πλέον, αυτό είναι αποστιγματισμός της ψυχικής υγείας. Ναι, μπορεί να δείχνουμε καλά, όμως μέσα μας να μην είμαστε. Και τότε χρειάζεται να απευθυνθούμε σε ένα ειδικό, σε έναν σύμβουλο, σε έναν ψυχολόγο, στον «ψ».

Η συζήτηση για την ψυχική υγεία δεν αποτελεί πλέον ταμπού, τόσο για όσους βρίσκονται κοντά στα 40, αλλά και τους λίγους μεγαλύτερους, όσο κυρίως και για την πιο νέα γενιά, τους εφήβους οι έφηβοι και τους 20άρηδες της Gen Z. Από τη μία, είναι σίγουρα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι νεότεροι ηλικιακά άνθρωποι βρίσκουν πιο εύκολα το δρόμο για το ντιβάνι της ψυχανάλυσης, από την άλλη όμως μας φέρνει συλλογικά αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα την οποία έως τώρα επιλέγαμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί.

Αυτό το χαλί έρχεται να σηκώσει η σειρά συζητήσεων για την ψυχική υγεία «Ας το Συζητήσουμε» από το WHAT’S UP σε συνεργασία με το Click to Therapy. Διότι πολλές φορές σε ένα κόσμο που κινείται με ρυθμούς που δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε, παραβλέπουμε τις δικές μας εσωτερικές ανάγκες, τις καταπιέζουμε και δεν τις εκφράζουμε. Με άλλα λόγια δεν τις συζητάμε.

Το «Ας το συζητήσουμε» προσφέρει το τόσο απαραίτητο pause για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία. Σε κάθε επεισόδιο διαφορετικοί καλεσμένοι μοιράζονται ιστορίες και εμπειρίες για θέματα ψυχικής υγείας που τους απασχολούν, όπως η κατάθλιψη, η ψυχική ανθεκτικότητα, η αυτογνωσία, το θυμό, τον φόβο, την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και πολλά άλλα ακόμα τα οποία αξίζει να ακούσεις.

Οι συζητήσεις ανεβαίνουν στο YouTube κανάλι του WHAT’S UP αλλά και ως Podcast στις δημοφιλείς πλατφόρμες (SPOTIFY/Google Podcasts /Apple Podcasts κ.α.). Μάλιστα τα πρώτα επεισόδια βρίσκονται ήδη online.

Να ρίξε μια ματιά στην αντίστοιχη playlist στο YouTube

Ή σε εκείνη του Spotify

Είναι τόσο σημαντικό να μιλάμε και συζητάμε ανοιχτά για την ψυχική υγεία; Αυτές οι κουβέντες πρέπει να φτάσουν στα αφτιά όλων και περισσότερων νέων εκεί έξω. Τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Και σε περίπτωση που ακόμα απορείς, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα ευρήματα μιας έρευνας που αφορά τη χώρα μας.  Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΜΚΟ Κλίμακα, η Gen Z είναι η πιο αγχωμένη γενιά, καθώς σε μόλις το 45% δηλώνει ότι η ψυχική τους υγεία είναι πολύ καλή (τα αντίστοιχα ποσοστά για μεγαλύτερες ηλικιακά γενιές είναι χαρακτηριστικά υψηλότερα), ενώ το 37% – το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη μεγαλύτερη γενιά- δηλώνει ότι έχει επισκεφθεί ένα/μία επαγγελματία υγείας. Πλάι σε αυτά τα στατιστικά έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα με αρκετό ενδιαφέρον: το 43% της Gen Z δηλώνει ότι βιώνει άγχος καθημερινά, το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Αν και η Gen Z γνωρίζει για τη σημασία της ψυχικής υγείας και την ιεραρχεί ψηλά, τόσο στο σχολικό/ακαδημαϊκό όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον,  και έχει πρόσβαση μέσω της τεχνολογίας σε πολλές και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα ζητήματα, φαίνεται ότι διστάζει να κάνει το βήμα προς μια οργανωμένη συνεδρία. Ο λόγος; Η τεχνολογία που, κατά τα άλλα, τόσο πολύ την έχει βοηθήσει ώστε να ξεδιαλύνει μύθους σχετικά με την ψυχική υγεία.

Tο ψηφιακό περιβάλλον είναι το μόνο στο οποίο τα μέλη της Gen Z νιώθουν άνετα να μιλήσουν για όσα τους απασχολούν. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική η συμβολή του το Click to Therapy το οποίο προσφέρει online ψυχοθεραπείες. Η πρακτική μοιάζει καινούργια, όμως οι ρίζες της βρίσκονται στη δεκαετία του 1960, όταν και γνώρισε άνθιση η απομακρυσμένη ψυχοθεραπεία μέσω τηλεφώνου προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη παρέμβασης και υποστήριξης σε πληθυσμούς με χαρακτηριστικά που παρεμπόδιζαν τη δυνατότητα διεξαγωγής δια ζώσης συνεδριών. Η online ψυχοθεραπεία ακολουθεί την πορεία ανάπτυξης του διαδικτύου και όσο πιο εύκολα προσβάσιμο είναι, τόσο πιο προσιτή καθίσταται και η ίδια. Ειδικά η περίοδος της καραντίνας ώθησε δραστικά την αναζήτηση της online ψυχοθεραπείας και ψυχοθεραπείας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η τεχνολογία είναι πολύτιμη, όμως στο κομμάτι της ψυχικής υγείας δεν γίνεται να βασιζόμαστε στον dr Google, ο οποίος τις περισσότερες φορές θα μας παραπλανήσει, θα μας μπερδέψει και να μας γεμίσει με περισσότερο άγχος. Και σίγουρα δεν θα κάνει αυτό που κάθε καταρτισμένος ειδικός γνωρίζει ότι πρέπει να γίνει: δεν θα το συζητήσει.

Ας το συζητήσουμε, λοιπόν. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε κοινωνίες που πιο υγιείς ψυχικά άρα και περισσότερο βιώσιμες για όλους.