To First Dates δεν είναι ελληνική πατέντα. Σπάνια οι άνθρωποι της ελληνικής τηλεόρασης κάνουν κάτι πρωτότυπο και δημιουργικό. Συνήθως, κλέβουν (αντιγράφουν) τον Τζίμι Κίμελ και το The Daily Show ή το The View. Τις περισσότερες φορές αγοράζουν format του εξωτερικού (το συγκεκριμένο είναι βρετανικό ριάλιτι γνωριμιών του Channel 4). Ωστόσο, το ελληνικό First Dates διαφέρει από το ορίτζιναλ, είναι εσκεμμένα προσβλητικό. Για τους συμμετέχοντες, τους τηλεθεατές που δεν πιστεύουν ότι δεν βλέπουν scripted ριάλιτι και για την ίδια την ελληνική τηλεόραση που πέρα από την αυτοαναφορικότητα και την προχειρότητα σε τιμές κόστους δεν φαίνεται να θέλει να τα βρει με την εποχή της.  

https://twitter.com/hashtag/StarChannelTv?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Για εκείνους που δεν έχετε ιδέα για τι πράγμα μιλάμε, το βρετανικό First Dates δείχνει δυο άτομα που συναντιούνται σε ένα εστιατόριο στο κέντρο του Λονδίνου για το πρώτο ραντεβού. Στο τέλος του γεύματος δίνουν κάτι σαν συνέντευξη σχετικά με τη συμβατότητα και την ερωτική τους χημεία και ερωτώνται αν θέλουν να ξαναβρεθούν. Στο βρετανικό (το πιο δημοφιλές σόου γνωριμιών του Ηνωμένου Βασιλείου), το εστιατόριο είναι εξοπλισμένο με 42 κάμερες “Pan–tilt–zoom” και υπάρχουν τουλάχιστον 70 τεχνικοί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τα οποία διαρκούν 15 ώρες την ημέρα. Στο εξωτερικό, επίσης, η ηλεκτρονική φόρμα αίτησης της ζητά από τον πιθανό συμμετέχοντα το ύψος και τον τύπο του σώματός τους, καθώς και τα data, τις δραστηριότητες που τους αρέσουν από μια λίστα που περιλαμβάνει “κοινωνική δικτύωση”, “fitness” και “κηπουρική”.Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας αίτησης είναι μια τηλεφωνική συνέντευξη με έναν δημοσιογράφο της παραγωγής. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι καλούνται σε μαγνητοφωνημένη συνέντευξη και τους ρωτούν για τις προηγούμενες σχέσεις καθώς και για τις προτιμήσεις και τα red flags τους.  

https://twitter.com/hashtag/firstdatesgr?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Στο αρχικό φορμάτ λοιπόν, δεν ταιριάζουν (βρίσκουν ταίρι, κάνουν match, ζευγαρώνουν αν θέλετε) εσκεμμένα  δυο άτομα. Προσπαθούν να διαλέξουν ανθρώπους που θα τα πάνε καλά. Κι η ικανότητά τους να ζευγαρώνουν ηλικιωμένα ζευγάρια είναι ειλικρινά εξαιρετική. Προφανώς, το First Dates είναι κάπως σκηνοθετημένο ριάλιτι, αλλά η γοητεία του έγκειται στην αναστολή της δυσπιστίας. 

https://twitter.com/hashtag/firstdatesgr?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Στο δελτίο τύπου του ελληνικού First Dates λέει επί λέξει τα εξής: “Στο FIRST DATES δεν υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες που αναζητούν την αγάπη ή την συντροφικότητα, συναντιούνται σε ένα όμορφο, γεμάτο ζεστασιά εστιατόριο έτοιμο να φιλοξενήσει ραντεβού ανθρώπων που δεν γνωρίζονται αλλά που έχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες να ταιριάξουν απόλυτα μεταξύ τους”.

Κι όμως, τα περισσότερα ραντεβού της εκπομπής είναι επιεικώς χάλια. Οι δυο συμμετέχοντες, ετερόφυλοι πάντα, κάτι που δεν είναι προϋπόθεση στο εξωτερικό που δίνει ορατότητα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όχι απλά δεν ταιριάζουν, ανταλλάσσουν τοξικά σχόλια για την εμφάνιση και είναι αγενείς κάνοντας αδιάκριτες ερωτήσεις. Μετράμε αποτυχημένα ραντεβού και προσβολές. Μας δουλεύει η παραγωγή που προφανώς γνωρίζει και τα  προσωπικά δεδομένα και μπορεί να κάνει το τελικό μοντάζ. Ποιος κάνει το matching των singles επίτηδες τόσο αποτυχημένα;  Σε μερικές περιπτώσεις δεν συμπαθιούνται καν μεταξύ τους. Θα μου πεις, τι πιο σύνηθες.

Το τελευταίο επίτηδες αποτυχημένο ραντεβού βγάζει μάτι: Το ραντεβού του Έρωτα με την Καρίνα ήταν ο ορισμός του άβολου, με την παίκτρια να φεύγει στη μέση του ραντεβού. Ένας από τους λόγους που τον απέρριψε ήταν επειδή είναι κοντός και αγύμναστος. Η Καρίνα πήγε στην τουαλέτα και είπε στις άλλες συμπαίκτριές της ότι “είναι κοντός και αγύμναστος… εγώ φεύγω”. Χάσαμε κάπου τον αυτοσεβασμό μας και την αισθητική μας ως τηλεθεατές του First Dates. Ενώ, οκ, κάνει μπαμ ότι κάτι πάει λάθος. Δεν ξέρουμε πολλούς εκεί έξω που θέλουν να πάρουν μέρος σε ριάλιτι προσβολών κι ετεροντροπής .It’s not me, it’s you που λένε και στο χωριό. Είναι τόσο τραγικά γελοίο όλο αυτό που δεν μπορείς να λειτουργήσεις ως νοήμων θεατής απέναντί του. Είχε υποτιμηθεί η αξία μας ως τηλεθεατές. Ευτυχώς, η ευρεία νομιμοποίηση δεν έρχεται με τα νούμερα τηλεθεάσης. Μήπως γκοστάρει το τηλεοπτικό κοινό το First Dates;