Στις 19 Ιουνίου θα παίξει ο John Cale στο Ηρώδειο.

Η πρώτη γραμμή μοιάζει να γράφτηκε με μια νηφαλιότητα, με μια ψυχραιμία. Δεν είναι έτσι. Ο γραπτός λόγος, βλέπετε, κρύβει πολλές φορές το τι πραγματικά αισθάνεται ένας άνθρωπος. Οπότε το “Στις 19 Ιουνίου θα παίξει ο John Cale στο Ηρώδειο” δεν λέει όλη την αλήθεια καθώς, όχι, δεν γράφτηκε με καμία νηφαλιότητα και καμία ψυχραιμία. Άλλωστε, μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής, πώς μπορεί κάποιος να κάτσει ήρεμος όσο πλησιάζουν οι μέρες της συναυλίας;

Στο Ηρώδειο Αττικού λοιπόν, για μια παράσταση-οπτικοακουστική εμπειρία μιας και σχεδιάζεται ειδικά για το μνημείο με καθηλωτικές προβολές και πρωτότυπες ενορχηστρώσεις σε παγκόσμια πρωτιά και αποκλειστικότητα. Μαζί του, στη σκηνή του Ηρωδείου, η Athens Philharmonia Orchestra και φυσικά η μπάντα του. Ο νονός της punk, το κύριο γρανάζι των Velvet Underground, που άλλαξε τον ρου της σύγχρονης μουσικής, θα πατήσει Ελλάδα για να μας στείλει στο διάστημα. Αυτό, ναι, ήταν ένα ψύχραιμο σχόλιο, όπως και οι “παραγγελιές”, τα κομμάτια που δεν βλέπω την ώρα να ακούσω από κοντά. 

Fear is a Man’s Best Friend

Ένα τραγούδι από το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Cale, το Fear του 1974. Το “Fear is a Man’s Best Friend” ξεκινάει ως ένα μάλλον ήσυχο, μελωδικό ροκ τραγούδι. Καθώς συνεχίζει, χτίζεται προς μια κορύφωση παράνοιας. Οι στίχοι είναι μακάβριοι, συζητώντας θέματα όπως η παράνοια, ο εθισμός στα ναρκωτικά και η βίαιη φαντασία. Το “Fear is a Man’s Best Friend” εμβαθύνει επίσης υπαρξιακά θέματα με τον Cale να τραγουδάει “η ζωή και ο θάνατος είναι πράγματα που κάνεις όταν βαριέσαι”.

Paris 1919

Το “Paris 1919” αναδεικνύει την ευελιξία του Cale ως καλλιτέχνη ικανού να δημιουργήσει άγρια, θορυβώδη avant-garde proto-punk μουσική, αλλά εξίσου ικανού να αντλήσει από τις ρίζες του στην κλασική μουσική. Η παραγωγή, επίσης, είναι εξαιρετική. Εύκολα ένα από τα καλύτερα τραγούδια του John Cale όλων των εποχών.

Gun

Ένα πιο γρήγορο, αρκετά ευθύ ροκ τραγούδι από το Fear του 1974. Οι στίχοι του “Gun” γυρίζουν γύρω από σκοτεινά θέματα όπως ο φόνος, η βία, το αίμα, η εγκληματική συμπεριφορά. Είναι ενδιαφέρον ότι ο πρώην “συμπαίκτης” του Cale, ο Lou Reed, κυκλοφόρησε επίσης ένα τραγούδι με τίτλο “Gun” την ίδια χρονιά, αν και ο τίτλος είναι η μόνη ομοιότητα μεταξύ των δύο.

Perfect

Είναι κάπως πιασάρικο αυτό το εναλλακτικό ροκ κομμάτι, χωρίς αυτό να είναι υποτιμητικό. Το αντίθετο. Εμφανίστηκε στο Black Acetate το 2005 και το “Perfect”, εκτός από πιασάρικο, είναι ταυτόχρονα και ακραίο με μια σαφή επιρροή από pop και indie rock. Η επιτυχία του “Perfect” απέδειξε ότι ο John Cale ήταν ακόμα ικανός να κάνει σπουδαίο rock and roll το 2005, όπως έκανε σαράντα χρόνια νωρίτερα με τους Velvet Underground.

Trouble with Classicists

Επανενώθηκε με τον παλιό του συνεργό στους Velvet Underground, Lou Reed και το αποτέλεσμα ήταν το “Trouble with Classicists”. Το ακούσαμε στο άλμπουμ Songs For Drella του 1990 και η δουλειά ανήκει εξ ολοκλήρου στον Cale και τον Lou Reed. Στην ουσία, πρόκειται για να ένα κομμάτι που γράφτηκε για τον Andy Warhol που έφυγε από τη ζωή εκείνη την περίοδο. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ