Η Neuralink, η εταιρεία εμφυτευμάτων εγκεφάλου του Έλον Μασκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι έλαβε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την έναρξη της πρώτης κλινικής μελέτης για τον άνθρωπο, ένα κρίσιμο ορόσημο μετά από παλαιότερους αγώνες για έγκριση. Ο Μασκ έχει πει τουλάχιστον τέσσερις φορές από το 2019 ότι η εταιρεία ιατρικών συσκευών του θα ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους για ένα εμφύτευμα εγκεφάλου για τη θεραπεία σοβαρών καταστάσεων όπως η παράλυση και η τύφλωση. Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει τσιπ που μπορούν να εμφυτευθούν στον εγκέφαλο των ανθρώπων για τη θεραπεία νευρικών διαταραχών. Εμείς έχουμε δει και το Severance και κάπως σκιαζόμαστε. 

https://twitter.com/neuralink/status/1661857379460468736?ref_src=twsrc%5Etfw

Στη σειρά, οι υπάλληλοι του τμήματος βελτίωσης δεδομένων της Lumon Industries συμφώνησαν όλοι να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Στη Lumοn Industries (το σκηνικό, μια εταιρεία που παίζει με τα data, θέλει να αλλάξει τα μυαλά μας, είμαστε απλά εργατικό δυναμικό, χωρίς προσωπικότητα, αντικαταστάσιμο), ο εισαγωγέας δεδομένων  Μαρκ (ο πρωταγωνιστής μας) και οι συνάδελφοί του έχουν όλοι υποβληθεί σε μια διαδικασία που διαχωρίζει, απολύτως, τον εργασιακό εαυτό ] (“innies”) από τον πραγματικό, εκείνο που δεν βαράει κάρτα(«outies»). Μπαίνουν σε ένα ασανσέρ και σαν να πατιέται ένα διακόπτης (πατιέται, ένα τσιπάκι στον εγκέφαλο τους ελέγχει τις ορμές και τις σκέψεις τους) και αλλάζουν εαυτό. Είναι φαινομενικά ανθρώπινοι, ουσιαστικά meta άνθρωποι (είδες τι έκανα μόλις;).

https://twitter.com/hashtag/techtuesday?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η FDA είχε επισημάνει αρκετές ανησυχίες στη Neuralink που έπρεπε να αντιμετωπιστούν πριν επιβληθούν κυρώσεις για δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπαλλήλους. Τα κύρια ζητήματα αφορούσαν την μπαταρία λιθίου της συσκευής, την πιθανότητα τα καλώδια του εμφυτεύματος να βρεθούν μέσα στον εγκέφαλο και την πρόκληση της ασφαλούς εξαγωγής της συσκευής χωρίς να καταστραφεί ο εγκεφαλικός ιστός. Το Neuralink έχει ήδη γίνει αντικείμενο ομοσπονδιακών ερευνών. Η εταιρεία έχει σκοτώσει περίπου 1.500 ζώα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 280 προβάτων, χοίρων και πιθήκων, μετά από πειράματα από το 2018, ανέφερε προηγουμένως το Reuters. 

Με τα χρόνια, ο Μασκ έχει περιγράψει δημόσια ένα φιλόδοξο σχέδιο για το Neuralink. Έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη του περασμένου έτους όταν είπε ότι ήταν ήδη τόσο σίγουρος για την ασφάλεια της συσκευής που θα ήταν πρόθυμος να τις εμφυτεύσει στα δικά του παιδιά. Ο Μασκ οραματίζεται τόσο άτομα με αναπηρία όσο και υγιή άτομα να λαμβάνουν γρήγορα χειρουργικά εμφυτεύματα σε τοπικά κέντρα. Αυτές οι συσκευές στοχεύουν να θεραπεύσουν μια σειρά παθήσεων από την παχυσαρκία, τον αυτισμό, την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια, έως την ενεργοποίηση της περιήγησης στο διαδίκτυο και της τηλεπάθειας. Κάτι μας λέει ότι υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά στα μικρά γράμματα του συμβολαίου που θα υπογράψουν όσοι υποβληθούν στην επέμβαση. Τα εμφυτεύματα μπορεί μια μέρα να είναι αρκετά ισχυρά για να βάλουν την ανθρωπότητα σε πιο ισότιμη βάση με πιθανούς μελλοντικούς υπερέξυπνους υπολογιστές. ΝΑΙ, AI.