Ορισμένοι άνθρωποι έχουν ένα καταπληκτικό χάρισμα και εκπέμπουν μία ενέργεια που τους δίνει την δυνατότητα να κάνουν πλύση εγκεφάλου σε ολόκληρες ομάδες ανθρώπων, σε σε τέτοιο βαθμό που να απορρίπτουν όλα όσα γνώριζαν και πίστευαν, χάνοντας ακόμη και τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού, σωστού και λάθους. 

Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι που είναι αρκετά ενδιαφέρον σχετικά με τα χαρακτηριστικά της ομαδικής σκέψης που εντοπίζει κανείς στις αιρέσεις. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το πώς αξιοπρεπείς και αθώοι άνθρωποι μπορούν να περάσουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα την πόρτα του εγκλήματος. Δεν είναι ιστορίες από το Χόλιγουντ, είναι η πραγματικότητα.

Ακολουθούν οι μερικές από τις πιο πιο επικίνδυνες και διαβόητες αιρέσεις στην ιστορία, σύμφωνα με τo Insider.

Η οικογένεια Μάνσον

Θα ξεκινήσουμε με την πιο γνωστή. Πριν περάσουμε εκεί, όμως, να πούμε ότι ο Ταραντίνο δεν ήθελε και πολύ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Τσαρλς Μάνσον συγκέντρωσε μια ομάδα από νέους ανθρώπους και τους αποκαλούσε «οικογένειά» του. Στις 8 Αυγούστου 1969, μερικά μέλη της αίρεσης κατευθύνθηκαν σε ένα σπίτι στο Beverly Hills και σκότωσαν πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένης της ηθοποιού Σάρον Τέιτ (ήταν έγκυος). Ο Μάνσον καταδικάστηκε για δολοφονία πρώτου βαθμού το 1971, χωρίς να βρέθηκε καν στον τόπο του εγκλήματος. Εξέτισε την ποινή του μέχρι τον θάνατό του στις 19 Νοεμβρίου 2017, σε ηλικία 83 ετών.

Heaven’s Gate

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι Μάρσαλ Άπλγουαϊτ και Μπόνι Νίτλς, ξεκίνησαν ένα οδικό ταξίδι και συγκέντρωσαν μια ομάδα ανθρώπων που ονόμασαν «το πλήρωμα». Ο Άπλγουαϊτ είπε πολλά πράγματα στους ακολούθους του, συμπεριλαμβανομένων ότι ο ίδιος ήταν η δεύτερη έλευση του Ιησού, ότι το τέλος του κόσμου ερχόταν και ότι ο θεός ήταν εξωγήινος. Το Μάρτιο του 1977, 39 μέλη του Heaven’s Gate ντύθηκαν με σκουρόχρωμα ρούχα και ασορτί παπούτσια Nike. Ήπιαν βότκα και έφαγαν πουτίγκα με σως μήλου, που περιείχε βαρβιτουρικά και φόρεσαν πλαστικές σακούλες στα κεφάλια τους προκειμένου να πάθουν ασφυξία. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μαζικές αυτοκτονίες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Aum Shinrikyo

Η αίρεση Aum Shinrikyo ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Σόκο Ασαχάρα , που ισχυριζόταν ότι είναι ο Χριστός. Η διδασκαλία του ξεκίνησε ως πνευματική και στη συνέχεια έγινε όλο και πιο βίαιη. Στις 20 Μαρτίου 1995, μέλη της αίρεσης άφησαν πέντε σακούλες γεμάτες με τοξικά σε τρεις γραμμές του τρένου στο Τόκιο κατά την ώρα αιχμής. 13 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της επίθεσης, ενώ 5.800 τραυματίστηκαν. Ο Asahara καταδικάστηκε σε θάνατο, μαζί με 12 άλλα μέλη της αίρεσής του. 

The Branch Davidians

Ο Ντέιβιντ Κορές πίστευε ότι μπορούσε να μιλήσει στον Θεό. Ο ηγέτης της αίρεσης κατάφερε να πείσει πάνω από 100 ανθρώπους να μετακομίσουν σε ένα συγκρότημα κατοικιών στο Τέξας και να ακολουθήσουν τις διδαχές του (όπως για παράδειγμα ότι οι άντρες μπορούσαν να έχουν πολλές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων 10χρονων κοριτσιών). Στις 28 Φεβρουαρίου 1993, το FBI έφτασε στο χώρο για να τον συλλάβει, κάτι που κατέληξε σε μια σύγκρουση που διήρκησε 51 μέρες. Στο τέλος, το συγκρότημα τυλίχτηκε στις φλόγες. Ναι, μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ στο Netflix, φυσικά και υπάρχει.

The Family International

Η αίρεση Children of God ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από τον Ντέιβιντ Μπεργκ, έναν ιεροκήρυκα. Πίστευαν στην «ελεύθερη αγάπη», που φέρεται να περιλαμβάνει τις γυναίκες- μέλη να χρησιμοποιούν το σεξ για να προσελκύσουν νέα μέλη. Ο ιδρυτής της αίρεσης πέθανε το 1994. Η αίρεση άλλαξε το όνομά της, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της, σε «Family of Love» και στη συνέχεια «The Family International», αφού είχε καταχωρηθεί ως αίρεση και είχε ερευνηθεί από το FBI και την Interpol.