Λίγο πριν υποδεχθούμε τον Ιούνιο και στείλουμε χαλιά και παπλώματα για πλύσιμο και αποθήκευση, βλέπουμε 3 ελληνικές ταινίες και μια ρομαντική ιστορία για ένα ένα ανδρόγυνο 70άρηδων στα προάστια της Αβάνας. Για το ERTflix τα έχουμε πει εδώ, κι εδώ, κι εδώ κι εδώ. Η πλατφόρμα που έχει πάντα κάτι καλό να δούμε. 

A Summer Place

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Μαίρη Μηνά και Drama Queer Award στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2021. Βραβείο Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Γαλλίας στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Γκρενόμπλ 2021. Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Σάο Πάουλο 2021. Στην πόλη που φιλοξενεί τους ολιγάρχες του πλανήτη, το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ. Μέσα στο ασφυκτικό της τοπίο, η Τίνα αποφασίζει να εγκαταλείψει τα πάντα την ημέρα των γενεθλίων της. Μια απροσδόκητη συνάντηση θα της αλλάξει τη ζωή. Η μικρού μήκους ταινία της Αλεξάνδρας Ματθαίου γυρίστηκε στην πόλη της Λεμεσού, από την οποία η δημιουργός έλκει την καταγωγή της. Τι μας λέει; Η ουσία βρίσκεται στη συντροφικότητα και στην αποδοχή του. 

Το Δέντρο που Πληγώναμε

Η χαμένη αθωότητα της ελληνικής επαρχίας. Από τις τρυφερότερες ιστορίες ενηλικίωσης του ελληνικού σινεμά. Η κλασική ταινία του Δήμου Αβδελιώδη. Νήσος Χίος, δεκαετία του ’60, και λίγες μέρες προτού κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές, η φιλία ανάμεσα στον Γιάννη και τον Βαγγέλη σκιάζεται από μια μικροπαρεξήγηση. Δεν θα αργήσει, όμως, να ξεπεραστεί η ψυχρότητα και τα δύο παιδιά θα ζήσουν έντονα διάφορες στιγμές της κοινωνικής ζωής του νησιού όπως και ένα αξέχαστο καλοκαίρι, παρέα με όλους τους συνομηλίκους τους. Η τρυφερότητα και η παιδική «διαβολικότητα» εναλλάσσονται με μια ρομαντική διάθεση και νοσταλγία.

Candelaria: Ένα Τραγούδι για την Αβάνα

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Venice Days του 74ου Φεστιβάλ Βενετίας.Ο Βίκτορ Ουγκό και η Καντελάρια είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που μοιράζεται το κρεβάτι μόνο για ύπνο.Το κύριο κίνητρο και των δύο είναι μερικά κοτόπουλα που εκτρέφουν στο σπίτι σαν να είναι κατοικίδια. Μια μέρα ανακαλύπτει, τυλιγμένη στις κουβέρτες, μια βιντεοκάμερα, κι έτσι o Βίκτορ Ουγκό ανακαλύπτει ότι βλέποντας τη γυναίκα του μέσα από το φακό ενθουσιάζεται. Σιγά σιγά, ο γάμος αρχίζει να ζει μέσα στην κάμερα, σε έναν φανταστικό κόσμο που γίνονται ξανά νέοι και τους δίνει πίστη. Η Καντελάρια βάφεται σαν έφηβη. Τι κι αν έχει περάσει ήδη τα 70; Βάζει κοκκινάδι στα μάγουλα και από το ίδιο στα χείλη. Θα βγει να τραγουδήσει στο διψασμένο για κέφι, ζωή και έρωτα κοινό της Αβάνας. Καταχειροκροτείται κάθε βράδυ και γυρίζει στο μικρό της διαμέρισμα να κοιμηθεί πλάι στον Βίκτορ Ουγκό.Ακόμη κι αν δεν είναι η απόλυτη διαφυγή, αυτή η κάμερα γίνεται η αφορμή για έναν ακόμη παθιασμένο χορό. 

Λεωφόρος Πατησίων

Η ταινία μικρού μήκους «Λεωφόρος Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου, που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 75ου Φεστιβάλ Βενετίας. Στο πολυβραβευμένο μονοπλάνο του Θανάση Νεοφώτιστου που γυρίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, μία γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τα μεγαλύτερα διλήμματα της ζωής της. Η μαμά του Γιάννη καθώς κατευθύνεται σε μια οντισιόν, για το ρόλο της Σαιξπηρικής Βιόλας, ανακαλύπτει ότι ο γιος της έχει μείνει μόνος του στο σπίτι. Περπατώντας στη Λεωφόρο Πατησίων, μια από τις πιο αντιφατικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, θα παλέψει να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της ζωής της μέσα από το κινητό της. Πέντε μεγάλα βραβεία, πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και πάνω από 100 διαγωνιστικές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ.Η ταινία χρειάστηκε 3 μήνες πρόβες και μόνο 1 λήψη για να ολοκληρωθεί.