Θα ήμασταν εντελώς κακομαθημένοι, πνευματικά έφηβοι αν περιμέναμε η Ελλάδα να είναι ανάμεσα στις δέκα πιο δυστυχισμένες χώρες στον κόσμο. Βασικά, και η λέξη «δυστυχισμένη» φαίνεται λίγη και μικρή σε νόημα όταν η λίστα αποτελείται από χώρες όπως η Υεμένη και το Σουδάν. Χώρες που δηλαδή βρίσκονται στη δίνη εμφυλίων πολέμων, συρράξεων και οικονομικών κρίσεων. 

Σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσε για ακόμα μια χρονιά ο καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Στιβ Χάνκε, η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι η Ζιμπάμπουε, ξεπερνώντας τη Βενεζουέλα, την Κούβα και την εμπόλεμη Συρία. Αυτό προκύπτει από έναν ετήσιο «δείκτη δυστυχίας», ο οποίος κατατάσσει σχεδόν 160 χώρες με βάση παράγοντες όπως η ανεργία, ο πληθωρισμός και τα ποσοστά τραπεζικού δανεισμού. 

Από τον κατάλογο γίνεται εύκολα σαφές πως τόσο η ανέχεια και ο πληθωρισμός, όσο και οι εμπόλεμες συνθήκες κρίνονται καθοριστικές ώστε να βρουν κράτη τη θέση τους σε αυτή τη λίστα. Ναι, ξέρουμε, και ο ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή. 

Πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται πιο κάτω από το μέσο της λίστας. Στην 84η θέση. Οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πάνω από αυτή είναι η Λετονία και η Ουγγαρία. Στην 90η θέση είναι η Ισπανία, ενώ η Ιταλία δυο θέσεις πιο κάτω από αυτή. Η Γαλλία είναι 117 στη λίστα κα η Γερμανία στην 135η θέση. Η Ουκρανία βρίσκεται στην όγδοη θέση, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται, με τον Χάνκε να δίνει ως λόγο την ανεργία.  

Σε ό,τι αφορά την πρώτη δεκάδα, αυτήν απαρτίζουν ακόμα ο Λίβανος, το Σουδάν, η Αργεντινή, η Υεμένη, η Ουκρανία, η Κούβα και η Τουρκία. Χώρες που βρίσκονται εν μέσω συρράξεων και βαθιών οικονομικών κρίσεων. Αντίθετα, στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελβετία. Ναι, η χώρα που ΚΚΕ και ΜέΡα25 έπιασαν ποσοστά-ρεκόρ

Η κατάταξη της δυστυχίας βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που δίνει σε κάθε έθνος μια βαθμολογία με βάση την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μετρήσεις, όπως οι δημοσκοπήσεις των κατοίκων ή η υγεία.

Πληροφορίες: Dailymail, EΡΤ