«Διερχόμαστε μια εθνική κρίση της ψυχικής υγείας των νέων και φοβάμαι πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας σημαντικός κινητήρας αυτής της κρίσης – κάτι στο οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε κατεπειγόντως», γράφει ο Βίβεκ Μέρθι σε ανακοίνωση που συνοδεύει έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη.

Όπως διαβάζουμε στους New York Times, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν «εξαιρετικά βλαβερά αποτελέσματα» στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, σύμφωνα με τον αρχίατρο των Ηνωμένων Πολιτειών και καλεί τους “μεγάλους” της τεχνολογίας να αναλάβουν γρήγορα δράση.

Στην έκθεση των 19 σελίδων, γίνεται γνωστό ότι κι άλλες έρευνες είναι απαραίτητες για να «κατανοήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» στους νέους, αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν πως μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες. Δεν είναι κάτι που μαθαίνουμε τώρα, βέβαια πρώτη φορά είναι τόσο έντονη η προειδοποίηση. 

Οι μελέτες έχουν διαπιστώσει τη σύνδεση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων, κάτι που ωθεί τους νέους να συγκρίνονται, με τις πλατφόρμες να πλήττουν στην ουσία την αυτοεκτίμησή τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα νεαρά κορίτσια μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτα και η χρήση τους τα εκθέτει περισσότερο από τα αγόρια στην πιθανή εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, σύμφωνα πάντα με έρευνα την οποία επικαλείται ο Βίβεκ Μέρθι.

Επιμένει επίσης ότι οι νέοι μπορεί να είναι εκτεθειμένοι σε «επικίνδυνα» περιεχόμενα, που δείχνουν για παράδειγμα βίαιες ή σεξουαλικές πράξεις.Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας θα πρέπει να ορίσουν μια «ελάχιστη ηλικία» για τα παιδιά που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να δημιουργήσουν σταθερές παραμέτρους για την καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής τους, υποστηρίζει ο ίδιος.