Έπεσαν τόσο έξω οι δημοσκοπήσεις, ζούμε όλοι σε μια φούσκα των σόσιαλ; Αυτό δεν σκεφτόμαστε όλοι από χθες όταν είδαμε τα πρώτα exit poll και διαπιστώσαμε ότι η διαφορά ανάμεσα στα δυο πρώτα κόμματα είνναι τεράστια; Οι δημοσκοπήσεις έδιναν ένα προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, περίπου 7 μονάδες. Δεν έπιασε ούτε μια αυτό το ποσοστό.  Ο Δημήτρης Μαύρος επικεφαλής της εταιρείας έρευνας αγοράς MRB, σχολιάζοντας την πρώτη εκτίμηση των exit polls στον τηλεοπτικό σταθμό Open, χαρακτήρισε σοκ τα πρώτα στοιχεία, λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε σε όλη την προεκλογική περίοδο ότι δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις. Και σήμερα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υποστηρίζουν ότι απέφυγαν να μιλήσουν για τα ευρήματά τους δημοσίως γιατί υπήρχε ένα κλίμα εκφοβισμού που διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Ο Δημήτρης Μαύρος της MRB αποκάλυψε σήμερα στο Open ότι η τελευταία του έρευνα, τα αστάθμιστα τουλάχιστον στοιχεία της, έδινε στη Νέα Δημοκρατία 42% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%, αλλά δεν τόλμησε να την δημοσιοποιήσει γιατί φοβήθηκε τις αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων έδειχναν ξεκάθαρα ότι θα υπήρχε διαφορά 20 μονάδων. “Αν βγαίναμε έτσι; Θα μας έλεγαν “αυτά τα δείγματα για πέταμα, πετάξτε τα”, είπε και μίλησε για το μετατραυματικό σοκ των δημοσκόπων. 

“Οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα, με μια απλή στάθμιση σε φύλο, ηλικία, περιοχές και προηγούμενη ψήφο έδινε στην τελευταία δημοσκόπηση στη Νέα Δημοκρατία κεντρική τιμή 42% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%. Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο και έχεις κάποιες ενδείξεις ότι υποεκτιμάς ένα κόμμα, όταν πάρεις τελικά αυτά τα στοιχεία λες μήπως είναι υπερβολή, μήπως έχω πάλι υποεκτίμηση;” πρόσθεσε.