Νικητές και ηττημένοι. Η επόμενη ημέρα των εκλογών βρίσκει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να πετυχαίνει ιστορικά ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να ενισχύουν τα δικά τους και το ΣΥΡΙΖΑ συντετριμμένο και αποδυναμωμένο. Το ΣΥΡΙΖΑ σε σοκ μετά την πανωλεθρία ψάχνει τους λόγους για την ιστορική διαφορά και με δεδομένη την καθαρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει την ήττα. Στην Βουλή δεν μπαίνουν το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή έφτασε σε ποσοστό 60,92%. Η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική. 

 

Οι Εκδόσεις Διόπτρα έδωσαν αποτελέσματα εκλογών για βιβλιόφιλους:  Οι “Μεγάλες Προσδοκίες”  του Καρόλου Ντίκενς μιλούν για τη φτώχεια και τον πλούτο, την αγάπη και την απόρριψη και τον τελικό θρίαμβο του καλού επί του κακού. Δεν ξέρουμε γιατί αποφάσισαν ότι ταιριάζει με τη Νέα Δημοκρατία. “Η μεγάλη χίμαιρα” είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Στο βιβλίο η οικονομική καταστροφή είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας. Ναι, ίσως ταυτίζεται κάπως ο μέσος ψηφοφόρος του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Ανήφορος του Καζαντζάκη μιλά για την μεγάλη επιστροφή και ταιριάζει γάντι στο ΠΑΣΟΚ. Το “Εκατό Χρόνια Μοναξιά” είναι ταμάμ για ΚΚΕ και το λαό που αγωνίζεται. Για την Ελληνική Λύση έκαναν μια λογική επιλογή. Τα μηνύματα της Πηνελόπης Δέλτα για τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων μάλλον συνάδουν με εκείνα της Νίκης που ευαγγελίζονται ότι έχουν μια  γνήσια πατριωτική φωνή. Με το βιβλίο που διάλεξαν για το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας η αλήθεια είναι ότι γελάς. Όσο για το Δον Κιχώτη και το ΜέΡΑ25 για τον απλό αγρότη που πιστεύει ότι είναι ιππότης και γίνεται αντικείμενο χλευασμού, αφήνουμε τα σχόλια σε σας.