Αν κρίνουμε από τα όσα διαβάζουμε από χθες το βράδυ στα social media, η μισή Ελλάδα θα μπει σε ένα αεροπλάνο και θα πετάξει για το εξωτερικό. Η άλλη μισή -ίσως και παραπάνω από τη μισή- θα κάτσει εδώ στα αβγά της, να χαρεί τα αποτελέσματα των εκλογών. Έτσι δεν γίνεται πάντα; Μια ζωή βουτηγμένοι στην υπερβολή, σιγά μην άλλαζε αυτό σε μία μέρα.

Συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν με πάνω από 20 μονάδες. Συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, συντριπτικά χαρούμενοι στο ΠΑΣΟΚ, συντριπτικά αισιόδοξοι στο ΚΚΕ, συντριπτικά κάνουν τον σταυρό τους και δοξάζουν την Παναγία την Γκέισα στην Ελληνική Λύση, συντριπτικά ψάχνουν να βρουν τι πήγε λάθος στο ΜέΡΑ25 και συντριπτικά “καλά τα πήγαμε” στην Πλεύση Ελευθερίας. Υπάρχει και αυτό το “Νίκη”, μην το ξεχνάμε.

Μετά το ποσοστό της ΝΔ, η αλήθεια είναι ότι κάθε ανάλυση περισσεύει. Παρ’όλα αυτά, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ψήφισαν οι νέοι, αυτοί που, όπως καταλάβαμε μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ήταν απογοητευμένοι. 

Οι εκλογες της 21ης Μαΐου, πάντως, κάπως μας μπέρδεψαν. Συγκεκριμένα, ένας παράγοντας που απασχόλησε ιδιαίτερα τις αναλύσεις και τους ειδικούς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν εάν, τι και πώς θα ψηφίσουν οι νέοι και συγκεκριμένα αυτοί που ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Πώς ψήφισαν οι νέοι ηλικίας 17-24 ετών;

ΝΔ: 31,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 28,8%
ΠΑΣΟΚ: 10,5%
ΚΚΕ: 6,4%
ΜέΡΑ25: 5%
Ελληνική Λύση: 5,9%
Άλλο κόμμα: 11,9%

Αυτά…