Σίγουρα θα το έχετε ακούσει από φίλους, γονείς, περιστασιακούς γκουρού και άτομα που αρνούνται να δουλέψουν. «Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία». Και έχουν δίκιο. Αυτό που έχει σημασία είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, να έχεις δουλέψει με το μέσα σου και να έχεις κατανοήσει ότι ένα ωραίο τραπέζι από καρυδιά ή μία τηλεόραση 82 ιντσών δεν φέρνει δεν θα κάνουν τη ζωή σου καλύτερη. Καλά, εντάξει, και μετά ξυπνήσατε. Δεν ζούμε σε φούσκα, στο 2023 ζούμε και σε ένα καπιταλιστικό σύστημα οπότε μπορεί να μην έχουμε ανάγκη ένα τραπέζι από καρυδιά, αλλά σίγουρα έχουμε ανάγκη έναν αξιοπρεπή μισθό

Και κάπου εδώ εμφανίζεται η επιστήμη και δίνει μερικές απαντήσεις. Το 2020, μία ομάδα Βρετανών επιστημόνων ανέλυσε τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και τον Δείκτη Happy Planet Index. Συγκεκριμένα, προσπάθησαν να υπολογίσουν τον ετήσιο μισθό που θα επέτρεπε σε έναν εργαζόμενο να ζήσει μία άνετη και ευτυχισμένη ζωή. Η έρευνα βασίζεται στην Αγγλία, αλλά με λίγη φαντασία την φέρνουμε στα μέτρα μας.

Το αποτέλεσμα της έρευνας λοιπόν ήταν 33.864 λίρες, δηλαδή περίπου 39.000 ευρώ ετησίως. Με λίγα λόγια, πρέπει να βγάζουμε ένα ποσό κοντά στις 3.000 ευρώ τον μήνα. Ναι, ναι, μπορείτε να ξεκινήσετε να γελάτε. Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία;

H επιστήμη έχει προσπαθήσει να ερευνήσει τη σύνδεση της ευτυχίας με τα χρήματα και έχει καταλήξει σε δι΄φορα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychology Today έδειξε ότι τα παιδιά πλούσιων γονέων διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, διατροφικών διαταραχών και κατάχρησης ουσιών. Δεν το θέλουμε αυτό.

Την ίδια στιγμή, η μελέτη απέδειξε πως όσο πλουσιότεροι γινόμαστε, τόσο λιγότερη ευαισθησία και ήθος αποκτούμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ο πλούτος μας δημιουργεί μία αίσθηση ελευθερίας και αδιαφορίας για τα προβλήματα και τα συναισθήματα των άλλων. Ούτε αυτό το θέλουμε. Αντίθετα, ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Οπότε μην ανησυχείτε που είστε φτωχοί, τουλάχιστον έχετε ενσυναίσθηση.